Genel

Türkiye ’de 4 milyon hektar anız yakıldı!

Yaklaşık 13,1 milyon hektar  alanda hububat ekiminin yapıldığı Türkiye ’de, bu alanın 4 milyon hektarındaki  anızın yakıldığı, bu yüzden de toprakta yaşayan, toprağı havalandıran, verimli  kılan milyonlarca canlı mikroorganizmanın yok olduğu bildirildi

                TEMA Vakfı Genel Müdür Vekili Dr. Hikmet Öztürk, yaptığı
 açıklamada, gelecek düşünülmeden sadece bugün göz önünde bulundurularak doğaya
 bir çok şekilde zarar verildiğini söyledi.

                Orman ve meralar başta olmak üzere doğal yaşam alanlarının daralması,
 yanlış arazi kullanımı ve bilinçsizce yapılan tarımsal faaliyetler sonucu artan
 erozyon sonucu toprak verimliği azaldıkça daha fazla gübre kullanılması,
 atmosfere salınan sera gazları ve aşırı tüketimin, çevreye yönelik olumsuz
 etkilerin başında geldiğini dile getiren Öztürk, çoğu zaman 'felaketler' olarak
 geri dönen çevreye verilen zararların, azalması konusunda herkese görev düştüğünü
 bildirdi.

                TEMA Vakfının önemsediği önemli konuların başında, çevreye, canlılara,
 toprağa zarar veren anız yangınlarının geldiğini ifade eden Öztürk, şöyle
 konuştu:
                'Ülkemizde hububat ekimi yapılan 13,1 milyon hektar arazinin yaklaşık
 yüzde 30 'unda (yaklaşık 4 milyon hektar), 6 milyon tondan fazla köklü hububat
 sapının (anız) yakıldığı tahmin ediliyor. Bu rakam her geçen yıl endişe verici
 şekilde artıyor. Hasat sonrasında tarlada kalan anızın yeni ekim öncesinde
 temizlenmesi gereklidir. Ancak, bu temizleme işleminin yakılarak yapılması
 topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve
 ekonomimize büyük zarar vermektedir. Aslında anız yakılması yasal olarak da
 suçtur.'

                Öztürk, anız yakılmasıyla doğada büyük zarar oluştuğunu, çiftçilerin bir
 anlamda gelecekteki üretimlerini de yaktığını belirterek, şunları kaydetti:
                'Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen,
 havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok olur. Toprağı
 besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir, verim gücü düşer.
 Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış
 suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Öte yandan anız
 yangınları, yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman
 yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olur. Tarladaki anız
 kesinlikle yakılarak temizlenmemelidir. Bu konuda çiftçiler uyarılmalı, geniş
 çaplı çalışmalar yapılmalıdır.'
AA