27 / 04 / 2024

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği açıkladı! Gayrimenkulde değerleme hizmet oranı pahalı değil

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği açıkladı! Gayrimenkulde değerleme hizmet oranı pahalı değil

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, SPK’dan lisanslı olan gayrimenkul ve varlık değerlemesinde bulunan uzmanların ve değerleme firmalarının kira uyuşmazlıklarındaki arabuluculuk seviyesindeki fiyat belirlemeden çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti.



Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Yaşar Bahçeci, SPK’dan lisanslı olarak gayrimenkul ve varlık değerlemesi yapan uzman kişilerin ve değerleme şirketlerinin vatandaşlarca fazla bilinmediğini ancak konut alanında kira uyuşmazlıklarındaki arabuluculuk seviyesindeki rakam belirlemeden, alışveriş sırasındaki konutun ve arsanın hukuki-idari durumuna ilişkin bilgi sağlanmasına kadar geniş bir alanda çözüm sunduklarını ifade etti.

ekonomim.com'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre; değerlendirmelerde bulunan Bahçeci, pilot uygulaması yapılan ve mahkemelerde bilirkişilikte değerleme uzmanı firmalardan da rapor alınmasına ilişkin uygulamanın 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya alınacağını kaydederek, bunun hukuki süreçleri hızlandırıcı ve iyileştirici bir rol oynayacağını belirtti. Konutta rakamların yüksek seviyeye gelmesi durumunda başlayan erişim sorununun devam ettiğini ve mevcut konut fiyatlarındaki durağanlığın faizlerdeki azalışa kadar devam etmesini beklediğini ileten Bahçeci, inşaat alanında konutlara yönelik özel düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği açıkladı! Gayrimenkulde değerleme hizmet oranı pahalı değil

Türkiye’de gayrimenkul değerleme hizmetlerini halka açık firmalar, bankalar gibi kurumsal şirketlerin yoğun olarak kullandığını ancak vatandaşların sağlanan faydalar hakkında yeterli farkındalığı oluşmadığını kaydeden Yaşar Bahçeci, “Taşıt ekspertizi gibi düşünebilir vatandaşlar. Aslında çok daha değerli bir varlık olan konutun, gayrimenkulün hukuki durumu, teknik durumu, değeri konusunda ayrıntılı bir rapor sunuluyor. 30 sayfayı geçiyor bir rapor. Bedeli de bu bakımdan gayet uygun. Bu kapdmda firmalardan hizmet alındığında hukuki olarak da düzenleyen hukuki sorumluluk üstleniyor” diye konuştu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gözetiminde, lisanslı uzman hizmet sunulduğunu ileten Yaşar Bahçeci, büyük şirket ya da vatandaşların gayrimenkul alış-verişlerinden, her türlü uyuşmazlıklara kadar geniş bir alanda kullanılabilecek sağlıklı veri oluşturduklarının altını çizerek devam etti; Hukuk alanında, mahkemelerin bilirkişi ihtiyacının gayrimenkul değerleme şirketlerince verilmesine yönelik başlatılan pilot uygulamanın 1 Ocak’tan itibaren yaygınlaşacağını söyleyen Yaşar Bahçeci, bunun hukuki süreçleri hızlandırması ve iyileştirmesini beklediklerini, gayrimenkul değerleme tüzel kişiliklerin düzenledikleri raporlarda yer alan bilgilere ilişkin hukuki sorumluluk da taşıdıklarının altını çizdi.

Konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 103 oldu! Ortalama bir konut fiyatı 3 milyon TL’yi solladı!

Konut alım satımda yeni dönem! Sistem baştan sona değişiyor!

Endeksa'dan gayrimenkul sektörüne yeni bir soluk! Yatırımcıların doğru karar vermelerini sağlayacak sistem geliyor


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön