28 / 04 / 2024

Türkiye, Dicle ve Fıratın suları için komşularıyla anlaştı!

Türkiye, Dicle ve Fıratın suları için komşularıyla anlaştı!

Türkiye ile Irak, Dicle ve Fıratın suları için ortak hareket edecek. Suriye ile de eşgüdüm içinde yürütülecek çalışmalar ortak barajlar yapılmasını da içeriyor. Baraj işletmesi konusunda işbirliği yapılacak...



Fırat ve Diclenin su düzeni değişiyor. Irakla yenilenen su anlaşması Meclis gündemine geldi. TBMM Dışişleri Komisyonunda ele alınan tasarıya göre iki ülke arasında Fırat ve Diclede su kaynakları yönetiminde Suriye ile eşgüdüm içinde işbirliği daha da geliştirilecek.İki nehirde su kaynaklarının mevcut durumu ortak çalışmalarla tespit edilecek. Baraj işletmesi konusunda işbirliği yapılacak.

Ortak bilimsel çalışma yapılacak

Tasarıyla su kaynaklarının korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanılması, ortak bilimsel ve teknik araştırmalarla programlar yürütülmesi, su teknolojilerinin değişimi, eğitim programları, toplantılar, konferanslar ve sempozyumlar düzenlenmesi, görevli, uzman ve araştırmacıların değişimi yollarıyla işbirliğini geliştirmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Su Kaynakları Bakanlığı Arasında Mutabakat Zaptının onaylanmasının uygun bulunması öngörülüyor.

Suriye ile eşgüdüm ve işbirliği

Komisyondaki ünlaşmaya göre iki ülke arasında Fırat ve Diclede su kaynakları yönetiminde işbirliği daha da geliştirilecek. İşbirliği su kullanımındaki artış, iklim değişikliği sonucunda azalma eğilimi gösteren su kaynaklarının bir değerlendirmeye tabi tutulmasını, tarım, sanayi, içme suyu ihtiyaçlarının belirlenmesi planlarını kapsayacak. Bütün bu hususlarda

Suriye tarafıyla eşgüdüm ve işbirliği sağlanacak.  Mevcut sulama sistemlerinin modernizasyonu ile yeni kurulacak sulama şebekelerinde kapalı ve basınçlı sistemlerinin kullanılması hususunda ortak çalışma yapılacak.

Yeni su istasyonları kurulacak

Sulama şebekelerinin inşasına yönelik Irakta ihale yoluyla yaptırılacak işlerde Türkiye merkezli şirketleri yer alabilecek. Mevcut hidrolojik ölçüm istasyonları yeniden değerlendirmeye tabi tutularak, kalibrasyonlara yönelik çalışmalar yapılacak ve gerekli görülmesi durumunda yeni istasyonlar kurulacak.
Star/Nevin Bilgin

 

 


Geri Dön