Ekonomi

Türkiye dış satımda rekor üstüne rekor kırdı! Yılın en yüksek seviyesinde

Türkiye, yılın en yüksek seviyesi ile 4 milyarlık ihracat rakamını Bulgaristan'a yaptı. Türkiye'nin rekor kırdığı ihracat oranı sanayi alanından geldi.İhracat, bir ülkenin ekonomik büyümesine ve genişlemesine katkıda bulunur ve ülkenin dış ticaret açığını azaltır

İhracat: Bir ülkenin diğer ülkelere mal ve hizmet satışı olarak tanımlanır. İhracat, bir ülkenin ekonomik büyümesine ve genişlemesine katkıda bulunur ve ülkenin dış ticaret açığını azaltır.Birçok ülke ihracat için politika ve programlar uygulamaktadır. Örneğin; bir ülkenin yerel sanayi üreticilerine ihracat yapmaları için finansal destek sağlamak,  dış ticaret fuarları düzenlemek gibi. Ayrıca ihracatçılar için eğitim programları ve danışmanlık hizmetleri de sunulmaktadır.

Ticari ilişkiler önem taşıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, ”Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de detaylı şekilde görüştük. Geçen yıl ticaret hacmimiz 6 milyar dolara çıktı. Ortak amacımız ise bugünkü görüşmelerin akabinde bunu 10 milyar dolar civarına kısa sürede yükseltmek. Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının 
modernizasyonunun bitmesi ve özellikle gıda kontrolü altyapısının kuvvetlendirilmesiyle ortaklığımız daha da gelişecektir.” ifadelerini kullanmıştı.

Geçen sene Bulgaristan’a yapılan ihracatta tarihi zirveye ulaşılması iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların ne kadar kuvvetli olduğunu gösterdi.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Bulgaristan’a ihracatı geçen sene 4 milyar 420 milyon dolarla rekor kırdı. Bulgaristan’a yapılan ihracat 2022’de 2021’e göre yüzde 21,4 yükselirken, toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 1,7 oldu. Bulgaristan geçen sene Türkiye’nin en çok dış ticaret yaptığı on üçüncü ülke olarak kayıtlara geçti.

 

Ülke ihracatında sanayi ürünleri ön planda

Türkiye’nin Bulgaristan’a ihracatında sanayi bünyesindeki sektörler önemli rol oynadı. Bulgaristan’a en fazla ihracat yapan alan 731 milyon 990 bin dolarla kimyevi  maddeler ve mamulleri oldu.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün akabinde ülkeye demir ve demir dışı metaller 624 milyon 566 bin dolar, çelik sektörü 604 milyon 982 bin dolar, elektrik ve elektronik sektörü 403 milyon 157 bin dolar civarında dış satım yaptı. Ülkeye kimyevi maddeler ve mamulleri yüzde 51,7, demir ve demir dışı metaller yüzde 38,1, çelik sektörü yüzde 44,2, elektrik ve elektronik sektörü yüzde 28,9 ihracat artışı kaydetti.

Bulgaristan’a en az dış satım gerçekleştiren sektörler, 919 bin dolarla tütün, 2 milyon 357 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 2 milyon 469 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 3 milyon 323 bin dolarla kuru meyve ve mamulleri, 4 milyon 636 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri oldu.

Merakla bekleniyordu! Tahıl fiyatları belli oldu

Asus yine göz doldurdu! Bu PC oyun tutkunlarından tam not aldı

Teknoloji devi kolları sıvadı! Herkes fiyatını merak ediyor! İPhone 15 ne zaman çıkacak?