27 / 11 / 2024

Türkiye, Dünya Turizm Örgütü listesinde ilk 5'e girecek!

Türkiye, Dünya Turizm Örgütü listesinde ilk 5'e girecek!

Yaylaları, yeşili tahrip etmeden, uygun konaklama merkezleriyle kış turizmi, şehir turizmi, yeme-icme kültürüyle yeni bir destinasyon oluşturulacak. Türkiye, 2023'te Dünya Turizm Örgütü listesinde ilk 5'e girec




EKONOMİK krizlerden en çok etkilenmesi beklenen sektörlerin başında hep turizm geliyor. Son küresel krizde de özellikle turisti en çok çektiğimiz yanı başımızdaki Avrupa yerle bir olunca turizmden endişe edilmişti. Ancak dünyada yüzde 4 civarında gerileme yaşanırken Türkiye turizmde büyümeye devam etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Gelen ziyaretçi sayısı açısından, elde ettiğimiz gelir açısından ise 9'uncu sırada bulunuyoruz. Bu bilgilerin en ilginç olan yanı ise 2009'da bu 10 ülkenin 9'unun geriye gitmesi; sadece Türkiye'nin yüzde 3 artış göstermesidir" diyor. Günay, turizmi Anadolu içlerine doğru taşımaya çalıştıklarını vurgularken, "Öyle olsa ülkemiz belki de şu anda 28 milyon değil 48 milyon ziyaretçi ağırlardı" diyor. Ertuğrul Günay, turizmin bugününü ve yarınını anlattı...

Bakanlığınız ölçeğinde değerlendirdiğinizde 2010 yılı nasıl geçti

2008'den bu yana dünya bir ekonomik kriz yaşarken ve özellikle 2009'da turizm dünyada eksi sonuçlarla yol alırken dünyanın önde gelen on turizm ülkesi arasından sadece Türkiye yılı artıyla kapatmayı başardı. Dünyada yüzde 4 civarında gerileme vardı ve 2009'da biz bu gerilemeye rağmen yüzde 3 civarında bir artış sağladık. 27 milyonun üzerinde bir rakama ulaştık. Bu yıl sanıyorum 28.5 milyona ulaşacağız. Gelir itibarıyla geçen yıl 21 milyar doları geçmiştik, bu yıl da 23 milyar dolar civarında bir gelir elde edeceğiz. Bu rakam 2009 yılında Türkiye'nin dış ticaret açığının yüzde 55'ine karşılık gelmektedir. Dünyada yine, 2009'un rakamlarıyla, turizm alanında 800 milyonun üzerinde ziyaretçi var. Bu rakam 1 milyara, gelir portföyü de 1 trilyon dolara doğru ilerliyor. Biz, bunun içinden önümüzdeki dönemde çok daha büyük paylar almak için turizmi ülke düzeyinde yaygınlaştırmak, kıyılardan içeriye çekmek ve çeşitlendirmek amacını güdüyoruz. 2010 yılı özellikle istanbul'un Kültür Başkenti olması sebebiyle diğer yıllara göre daha yoğun ve hareketi geçti. İstanbul'un doluluk oranı yüzde 72 ile Avrupa'nın önünde ve bu yıl fiyatlar da Avrupa ortalamasında. Termal alanında, Türkiye'nin Termal Turizm Master Planı yapıldı Yayla turizmi konusunda yeni projelerimii var. Yeni bölge destinasyonları yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye, kitle turizminde önemi: mesafeler aldı. Şimdi, Van Gölü ve çevresinde Doğu Anadolu'da, Güneydoğu'da Hatay'dan Mardin'e kadar ilerleyen hat üzerinde, elbette Kapadokya'da, Doğu Karadeniz'de, Batı Karadeniz'de, Antalya dışında Akdeniz'in doğusunda, başka alanlarda da yeni farklı konseptlerde turizm yapmaya çalışıyoruz.

Rakiplerimize göre durumumuz nedir

Türkiye turizme 1980'li yıllarda başladığı zaman dünya çok ilerideydi. Fransa, Yunanistan, Mısır en iyi turizm ülkeleriydi. Ama mesela şimdi Mısır'a, sadece Türkiye'nin önemli bir turizm merkezi kadar, Antalya kadar, yaklaşık 10 milyon ziyaretçi geliyor. Turizm, yükünü daha çok özel sektörün üzerine aldığı bir alandır. Biz Bakanlık olarak, devlet olarak sektörün işini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Yatırımcıya arazi bulmaya, istihdamda, enerjide bazı kolaylıklar getirmeye çalışıyoruz. Ancak kaliteyi kontrol etmeyi de ihmal etmiyoruz. Çünkü bu alanda yoğun bir rekabetin içindeyiz. Sonuçta ülke olarak turizm alanında iyi bir yere geldik. Geçtiğimiz yıl rakamlarına göre, dünyanın önde gelen ilk 10 ülkesi arasmdayız. Gelen ziyaretçi sayısı açısından 7, elde ettiğimiz gelir açısından ise 9'uncu sıradayız. Bu bilgilerin en ilginç olan yanı ise 2009'da bu 10 ülkenin 9'unun geriye gitmesi; bir tek Türkiye'nin yüzde 3 artış göstermesi. Bu yıl da yüzde 6.5 civarında artış bekliyoruz. Her yıl dünya ortalamasının üzerindeyiz. Bu bizim istikrarlı bir biçimde geliştiğimizi gösteriyor. Anadolu'nun inanılmaz bir şehir, termal, kültür turizmi potansiyeli var. Biz şimdi Türkiye'ye giriş yapan ziyaretçiyi Anadolu'ya çekmeye çalışmalıyız. Türk turizmi Anadolu şehirlerinde aynı anda büyüyor olsaydı ülkemiz belki de şu anda 28 milyon değil 48 milyon ziyaretçi ağırlardı. Böylece turizmden 40-50 milyar dolar gelir elde ederdik.

Türkiye turizmi 2011 yılını nasıl geçirecek

Türkiye'nin elindeki zenginliğe güvenerek gelecek için umutluyuz. 2011 yılında da küresel bazda bir sorun çıkmazsa aynı şekilde devam edeceğimize inanıyorum. Her yıl düzenli olarak katıldığımız ve tanıtımımızda büyük rol oynayan fuarlar var. 2011 yılında da 153 fuara iştirak edilecek. Bunun yanında kentsel tasarım projelerimiz, restorasyon ve kazı çalışmalarımız, tanıtım faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle önem verdiğim ve büyük eksiklik olarak gördüğüm kültür merkezlerimizle ilgili çalışmalar var. 2011 yılında Batman, Diyarbakır, Aydın, Afyon, Adana, Bartın ve Konya gibi pek çok ilimizde ve ilçelerinde kültür merkezlerinin tamamlanmasını planlıyoruz. Yine çok önemli olan İstanbul, Adana, Diyarbakır, Erzurum,  İzmir  ve Trabzon'da doğmuş, yöreyle bütünleşmiş edebiyatçıların eserlerinden oluşacak "Edebiyat Müze Kütüphaneleri" projemiz var. İnsanlarımızın daha fazla kültürel mekanlara gelmesini sağlamak istiyoruz. Mesela Müze Kart projesini geliştirdik. 2 milyon Türk vatandaşının cebinde şu anda Müze Kart var. Türkiye'de müzeye gelen insan sayısı sadece İstanbul'da bu yıl 1 milyon düzeyinde artıyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını kutlayacağı 2023 yılına yönelik hedefleriniz nelerdir

2023 yılı için öncelikli hedefimiz Dünya Turizm Örgütü'nün sıralamasında ilk beşte yer almak olacaktır. Bu¬nunla bağlantılı olarak, ülkemizi her yönüyle ve her karısıyla dünyaya tanıtmak, sadece yaz aylarında değil yıl boyunca ziyaretçilerimizi ağırlamak da en önemli hedeflerimizden biri. Turizmi Anadolu içlerine doğru taşımaya çalışıyoruz. Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Planı'nı hazırladık. Şimdi onunla ilgili bu yıl yaylaları, yeşili tahrip etmeden, uygun konaklama merkezleriyle kış turizmi, şehir turizmi, yeme-içme kültürüyle bir destinasyon geliştirmeye çalışıyoruz. Sivil mimarlık örneklerini ayağa kaldırmaya çalışıyoruz ki, ziyaretçileri Anadolu şehirlerinin içine çekilmesi sağlanabilsin. Kış, golf, kongre, termal, sağlık turizmi alanlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yapıldığı zaman Türkiye sanıyorum ki cumhuriyetin 100'üncü yılına 50 milyon üzerinde bir ziyaretçi ve Türkiye ekonomisi açısından çok önemli 50 milyar liralık bir gelirle girecektir. Bu hedeflere ulaştığımız takdirde, ekonomimize olumlu yansımalarının yanı sıra imajımıza da katkısı büyük olacak. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yakışır bir konuma ulaşacağız.
Para/Özlem DOĞANER


Geri Dön