Genel

Türkiye ekonomisi yüzde 4.3 büyüdü!

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 arttı. Mevsim ve taksim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 1.7 arttı.


Türkiye, 2014'ün ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 4.3 büyüdü. Büyümeye ihracat ve kamu harcamaları destek verdi. Ekonomistlerin tahmini yüzde 4 idi. Mevsim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 arttı. Mevsim ve taksim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 1.7 arttı. Hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 9.0'lık artışla 286.2 milyar TL, sabit fiyatlarla yüzde 2.9'luk artışla 20.2 milyar lira oldu.


Tüketim harcaması

Devletin nihai tüketim harcaması değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 22.1'lik artışla 62.7 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 8.6'lık artışla 3.1 milyar lira oldu. Mal ve hizmet ihracatı değeri 2014 yılı birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 35.9'luk artışla 115.2 milyar lira, sabit fiyatlarla yüzde 11.4'lük artışla 8 milyar lira oldu. 2013'ün son çeyreğinde ise büyüme yüzde 4.4 oldu. Beklenti büyümenin yüzde 4 seviyesinde olması yönündeydi. Türkiye ekonomisi, 2014'ün 1. çeyreğinde yakaladığı yüzde 4,3'lük büyüme ile üst üste 18 çeyrek büyüdü


AB'deki toparlanma ve rekabetçi kur

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Şimşek, "2014 yılı ilk çeyreğinde siyasi risk primindeki artışa, parasal sıkılaşmaya ve yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlere rağmen Türkiye ekonomisi yıllık bazda yüzde 4.3 ile beklentilerin üzerinde büyümüştür. Bahsettiğim bu faktörler iç talep üzerinde baskı yaratmış olsa da en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki toparlanma ile rekabetçi kur düzeyi dış talebi olumlu yönde etkilemiştir. Zira yılın ilk çeyreğinde dış talep büyümeye 2.7 puan katkı yapmıştır. Özel sektör tüketimi ise 2.1 puan ile büyümeyi destekleyen en büyük ikinci unsur olmuştur" dedi. Siyasi istikrarın önemine değinen Şimşek, "Yılın geri kalanına baktığımızda ise yerel seçimlerinin ardından pekişen siyasi istikrar, piyasaların istikrara kavuşması ile para politikasındaki göreceli gevşeme iç talebi destekleyici yöndedir. Zira ekonomiye dair öncü göstergeler de bu durumu teyit ediyorr" diye konuştu.




Yeni Asır