Ekonomi

Türkiye ekonomisini dibe çekecek tehlikeli şeytan üçgeni! Bu iddia eğer doğruysa....

Türk ekonomisi faiz baskısı, artan maliyetler ve iç piyasada düşen üretim yüzünden derin bir krizin içine düşme riskiyle karşı karşıya. ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'nin cari açığının 32 milyar doları bulacağını açıkladı. Bu rakam da Türkiye’nin GSYİH'sinin yüzde 4'üne denk gelecek

Yabancı ekonomistler Türkiye’nin 2022 yılındaki cari açığının 32 milyar dolar olacağını öngördü. Bu rakam da Türkiye’nin GSYİH'sinin yüzde 4'üne denk gelecek.

Türkiye’nin cari açık artışındaki temel nedenin ise; Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat 2022 Perşembe günü ateşlenen silahlar nedeniyle artan emtia fiyatları ve Türkiye'nin faiz artırmaya sıcak bakmaması olarak açıklandı.

“TURİZM VE RUS PAZARI AÇIĞI KAPATMAYACAK”

Türkiye’nin en önemli turizm gelirlerini oluşturan Ruslardan gelecek turizm gelirleri ve yapılacak mülk satışlarını 32 milyar dolarlık açığı kapatmakta yetersiz kalacağı öne sürüldü.

Goldman Sachs yaptığı analizde; Merkez Bankası rezervleri ve Türk Lirası üstündeki baskının artacağını iddia etti. Banka, Türk ekonomi yetkililerinin talebi azaltacak adımlar atmak yerine ekonomik büyümeyi hızlandırmaya çalışmaları halinde cari açığın daha da büyüyeceğine dikkat çekti. Bankanın Türkiye’nin cari açık değerlendirmesinde daha önceki tahmini, ülkenin GSYİH'nin yüzde 2,5'u civarında olacağı yönündeydi.

REEL FAİZ YÜZDE 40

ABD’li banka, analizinde Türkiye'de reel faizin yıllık eksi yüzde 40 civarında olduğunu belirtiyor ve buna rağmen faiz artırımı beklemiyor.

Banka, artan açık nedeniyle bir noktada müdahale gerekli olacağını o zaman da bunun muhtemelen yeni enstrümanlar, makro ihtiyati önlemler ve diğer heterodoks önlemlerle yapılacağını vurguladı.

Türkiye'de Ocak ayındaki cari açık 2017'nin sonundan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

12 aylık cari açık ise 20 milyar doların üzerine çıktı.

MERKEZ POLİTİKA FAİZİNİ SABİT TUTTU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini geçtiğimiz 24 Mart’ta yüzde 14'te sabit tuttu.

Banka kamuoyuna yaptığı açıklamada, "Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilecektir" açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), PPK'nın 17 Mart Perşembe günü yaptığı toplantıya ilişkin özet metni paylaştı. Özette son dönemde yaşanan jeopolitik gelişmeler sonucunda, ham petrolün yanı sıra doğal gaz ve katı yakıt fiyatlarının küresel ölçekte yükselmesinin yurt içi fiyatlar üzerindeki baskıları belirginleştirdiği belirtilerek, bu durumun şubat ayındaki fiyat artışlarında etkili olduğu söylendi.

REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ, MART AYINDA YÜZDE 1,3 PUAN GERİLEDİ

TCMB, ayrıca 2022 yılı mart ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’nde Mart ayında gerileme olduğunu açıkladı. Sanayicilerin içindeki iyimserlerin de gerilediğine dikkat çekilen açıklamada, gelecek 12 iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisinin arttığı vurgulandı.

İşte Merkez’in Güven Endeksi raporundan öne çıkan başlıklar:

GENEL GİDİŞAT VE GELECEK 3 AYA İLİŞKİN BEKLENTİ AZALIŞ YÖNÜNDE 

Reel Kesim Güven Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 108,5 oldu. Mevcut toplam sipariş miktarı, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler, endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve gelecek 3 aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Gelecek 3 aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler ise bir önceki ay seviyesinde kaldı.Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi de mart ayında bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak 108,2 oldu.

ÜRETİM HACMİ VE İHRACAT SİPARİŞ MİKTARINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ GÜÇLENDİ

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış olacağını bekleyenler ve son 3 ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir güçlendi.

YILLIK ÜFE BEKLENTİSİ 5,8 PUAN ARTTI

Gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler de arttı. Gelecek 12 iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 5,8 puan artarak yüzde 54,8 seviyesinde gerçekleşti.

İYİMSERLERİN ORANI GERİLEDİ

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 7,0'a, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 65,2'ye gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 27,8’e yükseldi.