Ekonomi

Türkiye ekonomisiyle ilgili şaşkına çeviren 'altın' iddiası: Para yerine geçecek

Türkiye'de son dönemde yaşanan döviz ihtiyacına aranan çare bulundu mu? Piyasalardaki sıkışıklık altınla mı çözülecek atılan imzaların perde arkasında ne var? Ekonomi uzmanlarının yaptığı durum değerlendirmesi ilginç gelişmelerin arefesinde olduğumuza işaret ediyor. Anlaşmaların ilki turizm alanındaydı

Türkiye'de geçtiğimiz 6 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun huzurunda farklı alanlarda işbirliğini içeren 3 anlaşma imzalandı.

Anlaşmaların ilki turizm alanındaydı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Turizm Bakanlığına Bağlı Venezuela Devlet Turizm Şirketi Venetur Arasındaki Mutabakat Zaptı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Venezuela Turizm Bakanı Ali Ernesto Padron Paredes tarafından imza altına alındı.

İkinci anlaşma ise çevre tarım ve orman alanında yapılacak işbirliklerini içeriyordu. 

İki ülke arasındaki "Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı" ise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo tarafından imzalandı.

Üçüncü ve en önemli anlaşma ise ekonomik işbirliği alanında yapıldı.

İki ülke Merkez Bankaları arasındaki "İşbirliği ve Mutabakat Zaptı" ise Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Venezuela Merkez Bankası Başkanı Calixto Ortega tarafından imza altına alındı.

 

Uzmanlar yapılan anlaşmaların içeriğini ve Türkiye'de yansımalarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

İşte ilginç detaylar..

 

 

VOA Türkçe'ye konuşan altın piyasası uzmanı İslam Memiş, Çorum’da Venezuela altını işlediği vurgulanan rafineri tesisini anımsatarak, “Venezuela açısından altınlarını işleyebileceği önemli bir alternatif. Türkiye’nin de nakite, dövize ihtiyacı olduğu zaman swap işlemlerinde bu fiziki altınları kullanmak suretiyle Venezuela ilişkileri biraz daha ilerletmek mümkün. Burada Türkiye’nin de Rusya’yla iyi ilişkiler yürütmesinden kaynaklı dış politika gelişmeleri de etkili oluyor. Türkiye’nin, Venezuela’nın altınını fiziki varlık koruyan tek ülke olarak durduğunu söyleyebilirim” dedi.

Türkiye’nin bir yandan jeopolitik riskler, diğer yandansa enflasyon artışı nedeniyle sıkıntıda olduğuna işaret eden Memiş, “Türkiye’nin bu olayları seçim sürecinde yaşaması nedeniyle de döviz kurundaki tansiyonu düşürmek için sıcak paraya, nakit paraya ihtiyacı var. Merkez bankalarıyla ilgili mutabakatın detaylarını açıklanmasını ben beklemiyorum. Ama görünen o ki altın konusunda Venezeuela’nın Türkiye’yi tercih edeceği ve bu altınların da Türkiye’yi rahatlatacağı bir süreç olacağını ben bekliyorum. Özellikle son günlerde yaşanan bu kur ataklarını düşününce, mevsimsel etki ile birlikte biraz daha gerileyecek olan enflasyon rakamlarıyla nakit desteği veya ihracat-ithalat tarafındaki gelişmeler kaynaklı Türkiye’ye olumlu bir katkı sunacağını düşünüyorum” görüşünü paylaştı.

Türkiye’nin Venezuela’yla Maduro ve Erdoğan düzeyinde yakın ilişkisine dikkat çeken Memiş, Maduro’nun darbe girişiminde destek verdiğini ve 2017 ile 2019 yıllarındaki karşılık ziyaretlerini hatırlatarak, “Venezuela’nın Türkiye’ye ciddi anlamda bir katkısı olacaktır. Özellikle bugünlerde Türkiye’nin nakite ihtiyacı vardır. Bu nakit ihtiyacını karşılamak için bence iyi bir fırsat yakalamış oldu” değerlendirmesi yaptı.

Şans mı fırsat mı! Yaptıkları işle paraya para demiyorlar

İş dünyasına asgari ücrete 'enflasyon' zammı çağrısı: Yeni rakam açıklandı

Gelire Endeksli Senet nedir ne zaman uygulanmaya başlayacak! Getirisi nasıl hesaplanacak?

Hükümetten flaş altın adımı! Borsa İstanbul nezdinde 'Emtia Pazarı' kuruldu

Merkez Bankası'ndan peş peşe iki faiz sinyali! Tarihleri resmen açıkladı

Asgari ücrette sürpriz dolar etkisi! Dövizdeki artış maaşlara yansıdı