Türkiye en çok vatandaşlık satan ülke oldu: Konuta erişim imkansızlaşır!
Siyaset Sosyolojisi Doçenti Surak, yaklaşık 20 ülkenin yatırım yoluyla vatandaşlık sağladığına dikkat çekti ve Türkiye'nin en çok vatandaşlık satan ülke olduğunu açıkladı.
İspanya, yatırım karşılığında Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayanlar için hızlıca oturum izni veren 'altın vize' uygulamasını kaldırmayı hedefleyen ülkeler arasına giriyor. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 'konuta erişimin bir hak olmasını ve sadece ticari spekülasyon konusu olmamasını garanti altına almayı' planladıklarının altını çizerek, 'konut piyasasının muazzam bir baskı altında olduğuna, talep gören yerlerde yaşayan ve çalışan insanlar için uygun fiyatlı konut bulmanın imkansız hale geldiğine' dikkat çekti.
Pek çok yatırımcı, programı yeni bir yerde yeni bir hayata başlamak ya da kendi ülkelerindeki siyasi, sosyal veya ekonomik risklerden kaçmak için bir fırsat şeklinde görüyor. Fakat, yolsuzlukla mücadele kampanyacıları ve siyasetçiler, sistemin kötüye kullanılabileceğini ve konut fiyatlarının çok sayıda ülkede yerel halk için erişilemez duruma geldiği konusuna ilişkin uyarılar yapıyor.
OdaTV'de yer alan habere göre; 'Altın vize' programı, zengin yabancılara büyük bir yatırım karşılığında başka bir ülkede yaşama ve çalışma hakkı veriyor ve şartlar ülkelere göre değişiyor. Bu kapsamda, vizenin alınması için gerekli rakam, Panama'da bir konuta 100 bin dolarlık yatırımdan, Lüksemburg'da yerleşik bir finans kuruluşuna 21,4 milyon dolarlık depozito yatırımına kadar gidiyor. Buna ek olarak bir de 'altın pasaport' uygulaması bulunuyor. Bu da varlıklı kişilere, başvurdukları ülkede çalışma ve oy kullanma da dahil olacak şekilde vatandaşların sahip olduğu tüm hak ve özgürlüklere erişim sunuyor.
BBC Türkçe'den Onur Erem'e konuşan İngiltere'deki London School of Economics'te Siyaset Sosyolojisi Doçenti ve 'Altın Pasaport: Milyonerler için Küresel Hareketlilik' kitabının yazarı Dr. Kristin Surak, altın vize veren yaklaşık 60 ülke olduğuna dikkat çekti ve yaklaşık 20 ülkenin yatırım yoluyla vatandaşlık sağladığını ve bu ülkelerin yarısının senede 100'ü aşkın başvuru aldığını belirtti.
Surak, Türkiye'nin en çok vatandaşlık satan ülke olduğunu vurguladı.
Surak'ın yaptığı araştırmalara göre, Türkiye'nin altın pasaport programına gelen başvurular, yıllık küresel vatandaşlık satışlarının yaklaşık yarısını meydana getiriyor. Surak ayrıca Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) popüler destinasyonlar olduğuna dikkat çekerken; Saint Kitts, Dominika, Vanuatu, Grenada, Antigua ve Malta'nın da altın pasaport veren başlıca ülkeler arasında olduğunu söylüyor.
Altın vize kapsamında düzenlemeler ülkeye ve yatırım türüne göre değişiklik gösteriyor. Örneğin Türkiye, 400 bin dolar veya daha yüksek değerli konut satın alan yabancılara altın pasaport imkanı sunuyor.
Lüksemburg gibi bazı diğer ülkeler ise mevcut bir Lüksemburg şirketine en az 536 bin dolar veya bir finans kuruluşuna 21,4 milyon dolarlık yatırım yapılması halinde altın vize imkanı veriyor.
Kampanyacılar altın vize ve pasaport uygulamalarının yolsuzluk ve yerel halk için konut krizine neden olabileceği ile ilgili uyarılarda bulunuyor. BBC'ye verdiği demeçte Rostomashvili, "Yetkililerden kaçan kişilerin, yolsuzluk veya dolandırıcılık olaylarına karıştıkları ortaya çıkmadan hemen önce ya da sonra altın vize ya da pasaport başvurusu yaptıklarına dair kamuoyuna yansıyan vakalar var" ifadelerini kullandı.
Çeşitli ülkeler çeşitli yatırımlar sunsa da başvuru sahiplerinin çoğu konut satın almaya yöneliyor ve bu durumda emlak fiyatlarının artmasına neden oluyor. Ancak Dr. Kristin Surak'ın araştırması bunun çoğu ülkede sınırlı bir etkisı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, İspanya senede yaklaşık 2 bin başvuru kabul ediyor ve 48 milyon nüfuslu bir ülkede 2 bin konut satışının önemsiz olduğunun altı çiziliyor. Fakat konut satışları genellikle arzu edilen bölgelerde yoğunlaşıyor ve yabancılar arasında popüler olan belirli bölgeler daha yüksek oranlarda etkilenebiliyor.
1 litre mazot kaç TL? 1 litre mazot kaç TL? Benzin, motorin zam son dakika! İşte il il fiyatlar...