27 / 04 / 2024

Türkiye gayrimenkul piyasası yeniden yabancıların radarında!

Türkiye gayrimenkul piyasası yeniden yabancıların radarında!

Gayrimenkul'ün devleri MIPIM’de bir araya geldi. Yaptığı açıklamada ülkemizde gayrimenkul piyasasının yeniden yabancıların radarına girdiğini dile getiren GYODER Başkanı Neşecan Çekici açıklamasında yabancıların fırsatları takip ettiğini söyledi.



Dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarları arasında gösterilen ve merakla beklenen MIPIM, Fransa'nın Cannes şehrinde yapıldı. Bu sene sürdürülebilirliğin öne çıktığı söz konusu fuara Türkiye'den de 100'e yakın gayrimenkul firması katılım sağladı.

Sabah'tan Dilek Güngör imzalı habere göre Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) söz konusu fuarda İngiltere'deki muadil kuruluşu ile mutabakat zaptı imzaladı. Ayrıca İngiliz ve Türk yatırımcılar karşılıklı olarak deneyimlerini paylaşırken, işbirliği alanlarını da masaya yatırıyor. 

Merakla beklenen fuarda önemli açıklamalar yapan GYODER Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye'deki gayrimenkul piyasasının yeniden yabancıların radarına girdiğine değinerek, yabancıların fırsatları takip ettiğini söyledi.

Türkiye gayrimenkul piyasası yeniden yabancıların radarında!

GÜNDEM ERİŞİLEBİLİR KONUT

MIPIM'e bu sene Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türkiye Tasarım Vakfı ve BIM4TURKEY öncülüğünde kurulmuş olan DESIGN HUB TÜRKİYE ile katılım sağlayan GYODER, Türk şirketlerini uluslararası arenada temsil etti. GYODER Başkanı Neşecan Çekici konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada MIPIM'in küresel gayrimenkul piyasasındaki gelişmeleri, trendleri takip etme ve en üst düzeyde sektör paydaşları ile fikir alışverişi gerçekleştirme imkanı sunduğunu dile getirdi. Neşecan Çekici, MIPIM'de bu senenin en önemli gündem maddelerinden birisinin erişilebilir konut olduğunu dile getiren şunları söyledi: "Ülkemizdeki gündem ile aynı... Hatta biz onların çok daha ilerisindeyiz. MIPIM'de GYODER'in Yeni Konut Modeli'ni de görücüye çıkarıyoruz. Bugün bütün dünyada çok ciddi bir barınma krizleri yaşanıyor. Barınma her bir bireyin en temel hakkı. Buna karşın ne yazık ki günümüzde pek çok insan uygun fiyatlı konutlara erişim ile ilgili zorluklar yaşıyor. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen 'Erişilebilir konut krizi' tüm dünyanın karşı kaşıya olduğu küresel bir sorun. 2030'a kadar, UN-Habitat tahminlerine göre dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 40'lık kısmı olan 3 milyar insanın erişilebilir konuta ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. Biz de GYODER olarak barınma soruna çare olmak ve kentsel dönüşümün de önünü açmak amacıyla yaklaşık olarak 2 sene önce Erişilebilir Konut Komitesi'ni kurduk. Kiraların yarı yarıya inmesini planladığımız bu modelle ilgili Türkiye'de ve Türkiye dışında ilgili taraflarla görüşmelerimiz hız kesmeden devam ediyor. Kamunun kiraya veren konumunda olduğu söz konusu bu modelin finansmanını, sermaye piyasası enstrümanlarını da içerisine alan çeşitli modellerle de destekliyoruz. Kamu tarafı ile görüşmeleri sürdürüyoruz."

Türkiye gayrimenkul piyasası yeniden yabancıların radarında!

ÇEVRECİLİK ÖN PLANDA

MIPIM’in katılımcıları arasında yer alan Halk GYO Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Bekin, MIPIM'in ülkemizin nitelikli gayrimenkul, kentsel dönüşüm ve mega altyapı projelerinin uluslararası platformda birebir tanıtılmasının ülkemize olan ilgiyi fırsata çevirmek açısından da oldukça önemli bir platform olduğunu dile getirdi.

Gayrimenkul sektörü ile ilgili de çok önemli bazı açıklamalar yapan Erdal Bekin, Evora İzmir, Paye Sakarya, Dilovası Modern Sanayi Sitesi projelerinin sürdüğünü kaydederek, portföy büyüklüğünün 2023 yılının sonu itibarıyla 24 milyar Türk Lirası olduğunu dile getirdi. Yaptığı açıklamada İstanbul Finans Merkezi'nde (İFM) her iki binanın da Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na a ait olduğunu, bir binanın Halkbank'a kiralandığını, diğeriyle ilgili görüşmelerin de devam ettiğini dile getiren Erdal Bekin, bir ya da birkaç bankaya kiraya verilebileceğini bu görüşmeleri İFM A.Ş. yaptığını söyledi Enflasyon ve finansman maliyetlerinin düşmesinden sonra inşaat sektörünün de hak ettiği döneme yeniden kavuşacağını dile getiren Erdal Bekin, maliyetlerin kontrol altına alınmasının dijitalleşmenin hızlandırılmasının müşteri odaklı anlayışın artırılmasının sürdürülebilirlik ve çevreci uygulamaların öne çıkarılmasının konut erişilebilirliği sorununun çözülmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.


DEPREM BÖLGESİNE 100 BİN KONUT YAPACAK

Emlak Konut Genel Müdürü Cengiz Erdem de yaptığı açıklamada Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'da deprem konutları hayata geçirdiklerine değinerek, "Adıyaman İndere'de 100'den fazla vinç çalışıyor. Orayı komple yeniden inşa ediyoruz. 10 milyar Türk Lirası'nın üzerinde bir yatırım yapıyoruz. Yalnızca Adıyaman ve Hatay'da yapmış olduğumuz konut sayısı 50 bini aşıyor. Nisan ayı sonrası 3 bine yakın konutumuzu sahiplerine teslim edeceğiz" diye konuştu. Açıklamasında deprem bölgesinde yalnızca konut inşa etmediklerini aynı zamanda tüm altyapıyı da üstlendiklerini dile getiren Cengiz Erdem, "Altyapı tamamlanmazsa aort damarı olmayan bir yeri vatandaşlara vermiş oluruz. O sebeple bu konuda Cumhurbaşkanlığı'ndan yetki istedik. Yapmış olduğumuz bütün inşaatlarda altyapıyı da üstlendik" dedi.


43 ŞANTİYEYE ÇIKACAK

Açıklamasında mega kent İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarının da hız kesmeden devam ettiğine değinen Cengiz Erdem, şu anda 40'a yakın şantiyelerinin olduğunu, bu sayının 43'e çıkacağını dile getirerek, "Bundan sonra bizim hedefimiz erişilebilir konut. Emlak Konut GYO kabuk değiştiriyor. Orta ve alt gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın erişebileceği projeler inşa edeceğiz. PTT'den Özelleştirme İdaresi'ne Milli Eğitim'den İçişleri Bakanlığı'na kadar pek çok kurumla konuşuyoruz. 'Kaynak yaratıp, erişilebilir konut inşa etmek ve deprem bölgesine harcamak için de kafa yoruyoruz. Kurumlarla protokoller yapıyoruz" dedi.

Yaptığı açıklamada son dönemlerde Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın daha az ihale yapmasını ellerindeki kupon arazilerinin sayısının azalmasına bağlayan Cengiz Erdem, şunları dile getirdi: "Özel sektörde arsalar var. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı da projelere prestij sağlıyor. Bazı şirketler bize arsalarını teklif ediyor. İmza aşamasında olduğumuz 3-5 tane de iş var." THY ile Emlak Konut GYO'nun Arnavutköy'de başlatmış olduğu projenin büyük ilgi gördüğünü dile getiren Cengiz Erdem, "Bunlar 12 ila 15 ayda tamamlanacak" diye konuştu.

GEREKİRSE KAPI KAPI DOLAŞACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na getirilen Hakkı Alp de yaptığı açıklamada deprem bölgesinde, en az 400 bin konutun inşa edilmesi gerektiğine değinerek "Bu konutlar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Yapı İşleri aracılığıyla yapılıyor. Şu ana kadar söz konusu bölgede 340 bin konutun ya projesi çizildi ya ihaleleri yapıldı ya da yapılıyor. Ayrıca toplamda 45 bin deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi. 30 bin konut da önümüzdeki ay sahiplerine teslim edilecek. Daha sonra da her ay 15 bin civarı konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz" diye konuştu. 

Açıklamasında 'Yarısı Bizden Kampanyası'na 1 milyon 200 binin üzerinde başvuru geldiğini ve mega kent İstanbul'da 100 bin bağımsız bölümün dönüşeceğini dile getiren Hakkı Alp, "Önceki gün itibarıyla ödemelerin başladığını belirterek,  "Anlaşmasını sağlamış olan vatandaşlara 1.5 milyon Türk Lirası ödeme yapılıyor. Bizim hedefimiz olası deprem öncesinde vatandaşları güvenli konutlara yerleştirmek. Vatandaşları bilinçlendirmek için de çalışıyoruz. Mega kent İstanbul'un 39 ilçesinde mobil araç görevlendirdik. Belediyelerde de ofisler açacağız. Gerekirse de kapı kapı dolaşacağız" dedi.

Bakan Özhaseki'den dönüşüm çağrısı: Evlerimizi yenilemek zorundayız! Kentsel dönüşüm isteyen herkese kapılarımız açık!

THY- Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri'nde yeni imzalar: 3. Etap 5. Kısım ve 3. Etap 10. Kısım sözleşmeleri tamam!

onutta amortisman süreleri düşüyor


Geri Dön