Sektörel

Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi: İşte en çok göç alan 4 il!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı yaptığı açıklamada  Türkiye genelinde kiralık konut stokunun yüzde 30 eridiğini söyleyerek, en çok göç alan 4 ili de açıkladı. İşte detaylar...EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı yaptığı açıklamada Türkiye genelinde kiralık konut stokunun yüzde 30 eridiğini ve göçün en fazla hareketlendirdiği şehirlerin Ankara, Antalya, Mersin, Elazığ, Kayseri ve Muğla olduğunu söyledi

6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerinden sonra Türkiye’de adeta büyük bir göç dalgası yaşanıyor. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı yaptığı açıklamada Türkiye genelinde kiralık konut stokunun yüzde 30 eridiğini ve göçün en fazla hareketlendirdiği şehirlerin Ankara, Antalya, Mersin, Elazığ, Kayseri ve Muğla olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada göçün demografik ve sosyolojik etkileri olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, depremin ve sonrasında gerçekleşen göçün uzun dönemli başka aklımıza gelmeyen etkilerini de yaşayarak öğreneceğimizi belirterek, Türkiye genelinde son bir ayda kiralık konut stoknun  yüzde 30 eridiğini söyledi. Ev tutabilecek gücü olanların kiralıklara yöneldiğini  ve yaklaşık 30 bin konut kiralandığını söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Normalde kiralıkta konut stoku erimez artardı ve son 6 aydır kiralama hızı fiyatlar nedeniyle durağanlaşmıştı. Fakat 6 Şubat tarihinde yaşadığımız felaketten sonra büyük göç dalgası bu konudaki dinamikleri değiştirdi." dedi.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ayrıca göçün en fazla hareketlendirdiği illerin Ankara, Antalya, Mersin olurken, sonraki aşamada Elazığ, Kayseri ve Muğla olduğunu söyledi.

Yabancıya ev satışının durdurulması ya da 1 milyon dolara geri çıkartılması şart

Yaptığı açıklamada kiralık evlerde zaten yüksek olan fiyatların daha da çok arttığını belirten Cansel Turgut Yazıcı, “Bir tarafta yardım amaçlı evlerini ücretsiz kullandıranlar diğer tarafta fırsattan yararlanıp kira bedeline zam yapanlar olduğunu söyleyerek, bu ortamda acil alınması gereken önlemin kira fiyatlarının dondurulması, yabancıya ev satışının durdurulması veya 1 milyon dolara geri çıkartılması olması gerektiğini söyledi.

Suriye, Rus ve Ukrayna vatandaşlarının sadece evlerimizi değil okullarımızı da kullandığını söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, "166 bin öğrencinin şehir değiştirdiğini ve yeni okullarına geçtiğini biliyoruz. Son 10 yılda Suriyeli, Rus, Ukraynalı derken çok kalabalıklaştık. Normal olarak konut stokumuz o ölçüde gelişemedi." dedi.

Açıklamasında beklenenin üstünde talep olması ve yabancıların gelmesi ile fiyatların olması gerekenin 2 katına çıktığını söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, bugün birçok şehirde insanımızın depreme karşı dirençsiz olduğunu bilse de, evini değiştirmek istese de evini değiştiremediğini çünkü olanaklar sınırlı olduğunu söyledi

Kişinin yaşam savaşı ile barınma savaşında şansını barınmadan yana kullandığını söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, "Depremin gerçekleşmeme ihtimali ya da  gerçekleşse de o anda konut dışında başka yerde olma ihtimali de var. Evinden çıkarsa nereye gidecek, başka yere taşınmaya maddi gücü yetmiyor." dedi.

"Bölgesel olarak iş olanakları artırılmalı, köy evleri renove edilmeli

Bu deprem şehircilik anlayışımızı bize sorgulatmalı." diyen Cansel Turgut Yazıcı,  kentleri genişletmenin çözüm olmadığını söyleyerek, "Bölgesel olarak iş olanaklarını artırmalıyız ki şehir merkezi yerine insanlar köylerde yaşayabilsin." dedi.

Köylerimiz boş dururken, iş ve aş peşinde koşan insanımız mecburen şehre göç ettiğini söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, iş ve okul olanaklarını köylere yakın alanlarda artırmanın aslında barınma sorununa orta vadede çok güzel ve kalıcı çözümler yaratacağını söyledi. "Eğer köylerine dönecek maddi olanağı yoksa köy konutlarını yenilemek için halka maddi olanaklar sağlanamaz mı, köylerdeki evleri renove ederek ekonomiye kazandırmak gerekmez mi? Böylece barınma sorunumuzu kısmen de olsa çözmez miyiz?" diyen Cansel Turgut Yazıcı, kısacası “Hadi gel köyümüze dönelim” teşvikleri başlatamaz mıyız? Deprem bölgesinde apar topar yeni konutlar inşa edebiliriz ama kısa orta ve uzun vadede, daha doğru ve yaratıcı çözümlere ihtiyacımız var. Büyük ve acı kaybımız var şüphesiz ama bunu bir milat şeklinde görüp doğru kararları doğru zamanda almaya başlamak için çok hızlı hareket etmeliyiz.” dedi.

Ev alacaklar dikkat! Rakam rakam açıklandı! Yeni konut kredisi limitlerine hemen bakın!

Deprem bölgesindeki müteahhitlerden hükümete çağrı!

Ev alacaklar dikkat! İşte yeni kredilerle ay ay konut taksitleri!