Sektörel

Türkiye gökdelen sayısında Avrupa şampiyonu!

Türkiye, 150 metre üstü gökdelen sayısına göre dünyada 14, Avrupa’da 1. sırada yer alıyor. Dünya şehirleri sıralamasında ise İstanbul 24. sırada yer alıyor.

Türkiye 107 milyon metreküp hazır beton üretimiyle dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci sırada bulunuyor. Ayrıca Türkiye, 150 metre üstü gökdelen sayısına göre dünyada 14, Avrupa’da 1. sırada. Dünya şehirleri sıralamasında ise inşaat sektörüyle son günlerde gündemden düşmeyen İstanbul 24. sırada yer alıyor. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayanlar Türkiye’de yapımı devam eden mega projelerin, dünyadaki şehirler sıralamasında İstanbul’u 1-2 yıl içinde bir üst sıraya Moskova’nın önüne çıkaracağını savunuyor.


Dünya'da yüksek binaların sayısı hızla artıyor. Dünyadaki gökdelen sayısı 2015 yılında 200 metrenin üzerinde yüksekliğe sahip 106 binanın inşaatı tamamlanmasıyla 1.040'a ulaştı.


Türkiye genelinde 38 ilde 565'i inşa halinde 1.593 adet 20 kat üzeri gökdelen bulunuyor. Son 10 yılda İstanbul'daki 100 metre üzerindeki yüksek bina sayısı ise 60'ı geçiyor. 


Dünyadaki gökdelen sayısı 1.040'a ulaştı!

Türkiye'de kaç gökdelen var?


Meydan




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Hazır betonla Avrupa'dan yaklaşık 100 yıl sonra tanışan Türkiye bugün, 107 milyon metreküp hazır beton üretimiyle dünyada önemli bir yer edindi. 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türkiye'nin beton üretiminde son 7 yılda Avrupa'da lider, dünyada 3'ncü en büyükler arasına girdiğini söyledi. 


Birlik olarak hazır betonda Türkiye'nin geldiği noktayı göstermek için gökdelenleri mercek altına aldıklarını belirten Işık, "Gelişen teknolojik altyapı, 1 bilgi ve yetkinliğin artmasıyla birlikte Türkiye, 150 metre üstü gökdelen sayısına göre dünyada 14. Avrupa'da birinci. Dünya şehirleri sıralamasında ise İstanbul 24. sırada yer alıyor" bilgisini verdi. 


Işık, yüksek binalarda beton ve işçiliğin daha da önem kazandığına işaret ederek insan yaşamı için kalite güvence belgesi olan betonların kullanılmasından asla taviz verilmemesi gerektiğini hatırlattı. 


10 KATLI BİNAYA İLGİ BÜYÜK 


2003 yılında verilen yapı ruhsatları içinde 10'dan fazla katlı inşaatların payı yüzde 9'du. Işık, 2015 yılında bu oranın yüzde 136 artış göstererek yüzde 21'i geçtiğini, 2015 yılında yapı ruhsatı alan 10'dan fazla katlı bina sayısının 1364 olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde çok katlı yapıların inşaat sektöründe ağırlığının artacağına da vurgu yapıldı. 




Yeni Şafak



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


Hazır betonla Avrupa'dan yaklaşık 100 yıl sonra tanışan Türkiye bugün, 107 milyon metreküp hazır beton üretimiyle dünyada hatırı sayılır sıralara ancak son yıllarda gelebilmişti. Son 7 yıldır üretimiyle Avrupa'daki ülkeler arasında lider konuma gelen Türkiye, dünyada ise üçüncü en büyük hazır beton üreticisi haline geldi. Hazır beton dayanım sınıfları açısından Avrupa ortalamasının üstüne çıkan Türkiye, C25 ve üstü dayanım sınıfındaki beton kullanım oranında yüzde 89 ile listenin en üstlerinde yer alıyor. 2000 yılından sonra artış gösteren dayanım sınıfı ve beton teknolojisindeki ilerlemelerle birlikte her geçen gün gökdelen sayısının arttığı biliniyor. 


Dünya şehirleri sıralamasında ise İstanbul 24. sırada yer alıyor. Konuyla ilgili görüşler Türkiye'de yapımı devam eden mega projelerin dünyadaki şehirler sıralamasında, İstanbul'un 1-2 yıl içinde Moskova'nın önüne geçirerek bir üst sıraya çıkacağını destekliyor. Türkiye'nin kullanımda olan "Yüksek Katlı On Yapı" özellikleri ise sırasıyla şöyle: Kuşkusuz beklenen bu yükseliş bir taraftan tedirginlik yaratıyor. Bu tür binaların kentlerin nazım planlarında işaretli olan bölgeler dışında da üretilebilme ihtimali şehircilik anlayışı açısından kabul edilemez sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla bu binaların önümüzdeki yıllarda yükseleceği lokasyonlar bugünden planlanmalı. 


Cumhuriyet