Sektörel

Türkiye güneş enerjisinden 500 milyon euro elde edecek!

Yenilenebilir enerjiye sağlanan kolaylık, güneş enerjisine yatırımcı akını başlattı. Uzmanlar, sadece haziranda 8.900 MW’lık lisans başvurusu yapılan sektörün 2015’e kadar 500 milyon Euro’luk yatırım çekeceğini belirtti...


Yenilenebilir enerjiye sağlanan kolaylık, güneş enerjisine yatırımcı akını başlattı. Uzmanlar, sadece haziranda 8.900 MW’lık lisans başvurusu yapılan sektörün 2015’e kadar 500 milyon Euro’luk yatırım çekeceğini belirtti.


Yılda 60 milyar dolar enerji ithalatı yapan Türkiye’de güneş ve rüzgar enerjisi alanında yapılan yatırımlar hız kazanmaya başladı. Enerji Bakanlığı tarafından güneş ve rüzgar enerjisi alanında uygulamaya alınan yeni mevzuat bu alanda yatırım yapacak olan özel sektöre büyük kolaylıklar getirdi. Yerli yabancı birçok firma yenilenebilir enerji alanında yatırım rotasını Türkiye’ye çevirdi. Güneş enerjisi yatırımcılarını temsil eden Güneşe Derneği Başkanı Mehmet Özer, yalnızca haziran ayında güneş enerjisi lisanslı yatırımları için yapılan başvuruların 8.900 MW’a ulaştığını söyledi.


Avrupa’da ikinci sıradayız


Türkiye’nin güneş enerjisi anlamında İspanya’dan sonra Avrupa’nın en büyük potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Özer “2015 yılına kadar yerli yabancı yatırım 500 milyon Euro’yu bulacaktır” dedi. Türkiye’nin elindeki potansiyel düşünüldüğünde güneş enerjisinden yeterince faydalanmadığını söyleyen Özer, güneş görme potansiyeli açısından Avrupa’da ikinci olduğunu belirtti. Özer “Bu müthiş bir zenginlik. Maalesef günümüze kadar Türkiye güneşten yeterince faydalanamadı. Bilindiği gibi bundan yaklaşık 7-8 ay öncesine kadar mevzuat konusunda Türkiye’de eksiklikler vardı. Yeni mevzuat eskiye oranla bürokratik engellerin önüne geçmiş oldu” diye konuştu.


CARİ AÇIĞI ERİTECEK 


Özel sektörün yenilenebilir enerji yatırımlarıyla son derece ilgili olduğunu ifade eden Özer  şöyle devam etti: “Çünkü ülkemizde elektrik enerjisi her sene pahalanmakta. Doğalgazda dışa bağımlılıktan dolayı enerji fiyatları doğalgaz fiyatlarına endeksli. Çünkü şu an Türkiye elektrik enerjisinin yüzde 50’sinden daha fazlasını doğalgaz yoluyla elde ediyor. Özel sektör, elektriğe para ödüyor. 2012 senesine baktığımızda elektrik enerjisinin 1 yıl içindeki döviz bazındaki artışı yüzde 30’u geçti. Bunlar cari açığı azdıran faktörler. Yatırımların artması İlk etapta cari açığa yüzde 5’lik bir fayda sağlayacaktır” dedi.


Kaan Zenginli/ Star Gazetesi