Türkiye iç tüketimin katkısı ile yüzde 3,8 oranında büyüdü!
Türkiye ekonomisi yılın 2’nci çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,8 büyüdü. Büyüme iç tüketim kaynaklı gerçekleşti; hane halklarının tüketimi genel büyümeye 10,7 puan pozitif, net ihracat ise 6,3 puan negatif etki yaptı.
ürkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 oranında büyüme kaydetti. Milli gelir büyümesi yine iç tüketim harcamalarından kaynaklandı, net dış talebin büyümeye etkisi ise negatif oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2’nci çeyreğe ait gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) gelişmelerini açıkladı. GSYH, nisan-haziran dönemini kapsayan dönemde cari fiyatlarla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 60,7 artarak 5 trilyon 502 milyar 192 milyon TL oldu. Bu oran ABD doları bazında yüzde 23,6 artışla 271 milyar 468 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Harcamalar yöntemiyle GSYH’ye bakıldığında; büyümenin daha çok yurttaşların tüketim harcamalarından kaynaklandığı görüldü. GSYH içinde en büyük paya sahip olan yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları bu yıl ilk çeyrekte yüzde 17,3 büyürken, ikinci çeyrekte de geçen yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 15,6 yükseldi.
İç tüketim, genel büyüme oranına pozitif yönde 10,7 puan katkı yaptı. Hane halkına hizmet eden, kâr amacı olmayan kurumların tüketimi bu dönemde yüzde 14,3, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, toplam yatırımları gösteren gayri safi sabit sermaye oluşumu yüzde 5,1 artış gösterdi.
İŞ GÜCÜNÜN PAYINDA EYT ARTIŞI
İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içinde geçen yılın 2’nci çeyreğinde yüzde 25,3 olan payı, bu yıl aynı dönemde yüzde 34,3’e yükseldi. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 53,3’ten yüzde 43,8’e indi. Bu gelişme, büyük oranda EYT’lilere yapılan ödemelerden kaynaklandı.
EYT ile ilgili birlikte, kıdem tazminatı ödemelerinin artış göstermesi, iş gücü ödemelerinin katma değer içerisindeki payını tırmandırdı. Başka ifadeyle milli gelirden emek kesiminin aldığı payda bir artış yaşanmış oldu.
Yerleşik hane halkı nihai tüketim harcamaları 2022 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 19 yükseldi. Hane halkı harcamalarında en yüksek payı yüzde 23,2 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 18,3 ile ulaştırma ve yüzde 12,4 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar aldı.