Sektörel

Türkiye ile İsrail anlaşması inşaatta işbirliğini gündeme getirir!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ile İsrail anlaşmasının inşaat, altyapı ve turizm olmak üzere farklı sektörlerde ekonomik iş birliklerini gündeme getireceğini belirtti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ile İsrail anlaşmasını, bölgenin siyasi ve ekonomik geleceği açısından çok önemli bir gelişme olarak değerlendirdiklerini bildirdi.  


Vardan, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkisine olumlu katkı sağlayacağını ümit ettiğini dile getirerek, Batı ittifakının bu önemli iki ülkesinde de serbest piyasa ekonomisinin ve çok partili demokrasinin hakim olduğunu belirtti. 


Anlaşmanın bundan sonra iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerine olumlu katkı sağlayacağını ümit ediyorum. Özellikle ekonomik çerçevede, enerji arz güvenliği ve enerji kaynak çeşitliliği adına bölgedeki dengeler açısından önemli fırsatlar oluşacaktır. Ayrıca, başta enerji, inşaat, altyapı ve turizm olmak üzere farklı sektörlerde ekonomik iş birlikleri de gündeme gelecektir."


DEİK bünyesinde bulunan 133 iş konseyinden birinin de Türkiye-İsrail İş Konseyi olduğunu ve konseyin 1993 yılında kurulduğunu anımsatan Vardan, konseyin bugüne kadar iki ülke arasındaki potansiyel yatırım ve ticaret alanlarını tespit ederek, iş adamlarına yol gösterme misyonunu yerine getirmeye çalıştığını aktardı.


Vardan, "Bu kapsamda, anlaşma sonrası oluşacak sıcak iklimde önümüzdeki dönemde de taraflar arasında ekonomik iş birliğinin artırılması konusunda iş konseyimiz çalışmalarına devam edecektir." ifadesini kullandı.


AA




Haber Aydınlık Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


RUSYA ile ilişkilerin normalleşmesi yönünde atılan adımı değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan. Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla birlikte özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ettiğini ve bu yeni durumdan en çok iş dünyasının mutlu olacağını söyledi. Vardan şöyle konuştu: "Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ediyoruz. Sonuç itibariyle, komşuları ile barış içinde yaşayan, karşılıklı yatırım ve ticaret yapan, bölgesel sorunları kurulacak mekanizmalar içinde çözen bir konjonktürün yeniden doğmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ortaya çıkan sorunlardan en çok iş dünyası etkilenmişti, ortaya çıkacak yeni durumdan da en çok iş dünyasının mutlu olacağını düşünüyoruz." 


'AMBARGONUN KALKMASINI BEKLİYORUZ' 

Öte yandan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak da yaptığı açıklamada, normalleşme sürecinin sektörü sevindireceğini ifade etti. Rusya'nın yaş meyve sebze ihracatçısının birinci sıradaki pazarı olduğunu belirten Kavak, "Bu pazarı çok önemsiyoruz. 1 milyar 100 milyon dolarlık bir ihracatımız Kor söz konusuydu uçak krizinden önce. Pazar açısından Rusya'nın birinci sıradaki tedarikçisiydik. Türkiye'nin de yaş meyve sebze ihracatının yarısı Rusya'ya yapılıyordu. İlişkilerin iyileşmesiyle bazı ürünlere yönelik ambargonun kalkmasını bekliyoruz" değerlendirmelerinde bulundu. 


'TÜRK İNŞAAT ŞİRKETLERİNE YÖNELİK KISITLAMALARI GÖZDEN GEÇİREBİLİRİZ' 

Rusya İnşaat ve Kamu Hizmetleri Bakanı Mihail Men. ikili ilişkilerin yumuşaması ve siyasi karar alınması halinde Türk inşaat şirketlerine yönelik kısıtlamaları gözden geçirebileceklerini söyledi. Sputnik'in aktardığına göre; TASS'a konuşan Men, "Elbette bu. siyasi konjonktüre bağlı. Eğer bize bu yönde siyasi talimatlar verilirse, Türk inşaat şirketleriyle olan ilişkilerimizi mutlaka gözden geçireceğiz" dedi. 


Aydınlık