04 / 05 / 2024

Türkiye ile Kuveyt enerjide ortak olacak!

Türkiye ile Kuveyt enerjide ortak olacak!

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Kuveyt arasındaki vizelerin kalkacağı müjdesini verdi. Kuveytli işadamlarını yatırıma çağıran Erdoğan, 'Önünüzdeki taşları temizleriz' dedi



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt'le vizelerin kalkacağı müjdesini verdi. Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlen İş Forumu Toplantısı'na katılan Başbakan Erdoğan, Kuveytli yatırımcıları Türkiye'de, Türk yatırımcıları da Kuveyt'te görmek istediklerini söyledi. Erdoğan, 'Mutabakat sağladık, imzalarını en kısa zamanda atarız. şžimdi gerek Kuveyt sınırında, gerek Türkiye sınırında karşılıklı olarak halklar inşallah vize almadan geçebilecekler' dedi.

OMUZ OMUZA çALIşžALIM
Enerji alanında iki ülkenin ortak çalışmalara imza atabileceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, 'Özellikle Akdeniz'de rafineri noktasında müşterek adımlar atılabilir. Bunun da teknolojisinde iyiyiz. Nükleer noktasında sizin de düşünceleriniz var, çalışmalarınız var. Bu noktada da müşterek adımlar olabilir. Raylı sistemde ülkelerimizi kuşatacak bir sistemi raylı sistem olarak kurabiliriz. Tüm Körfez'in ürünlerini batıya gönderecek sistemler kurabiliriz. 120 milyar dolarlık bir yatırım hedefi olan Kuveyt'in bu yatırımı içinde 'Türkiye'nin aktörleri Kuveytli işadamlarıyla el ele omuz omuza işler görebilir' diye inanıyorum ve öyle görüyorum' dedi.

TAşžLARI TEMİZLERİZ
Erdoğan, Türkiye'deki organik tarıma el verişli topraklara da dikkat çekerek, Kuveytli işadamlarını yatırıma çağırdı. Erdoğan, 'şžimdi ben Kuveytlilere sesleniyorum, ülkemizde ortak girişimlere girecek kadro burada. Bu topraklar, bizim Anadolu topraklarımız gibi bereketli topraklar değil. Bunu iyi değerlendirerek organik tarımda elde edilenleri Kuveyt halkı değerlendirebilir, istifade edebilir' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, 'Biz bize yeteriz' dedi. İki ülkenin dış ticaret hacminin 600 milyon dolar olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, 'Bu Türkiye ile Kuveyt'e yakışmıyor. Aşarız biz bunları. Aktörler burada. İşadamları burada. Biz de önünüzde ne kadar engel varsa, taşlar varsa biz de o taşları temizleyeceğiz, yeter ki siz yürüyün. Artık aramızda milyarlarca dolarlık bir dış ticaret hacminin olması gerekir. Bu en kısa zamanda 3 mü, 5 milyar dolar mı olur' diye konuştu.

KAZAN - KAZAN YAPALIM
Türk müteahhitlik sektörünün, çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer aldığını kaydeden Erdoğan, 'Her alanda ispatı vücut etmiş olan bir sektör. Ticari noktada menfaati düşünmeyecek miyiz Tabii ki düşüneceğiz. Bunu, kazan kazan anlayışla yapalım ama bunun yanında bizim kolektif bir dünyamız var. Bunu da ihmal etmeyelim' dedi.

Zekat semtimize uğramıyor
'Iraklı, Sudanlı, Mısırlı, Pakistanlı, Filistinli kardeşlerimizin sorunu hepimizin sorunudur' diyen Başbakan, 'Zaman zaman hepimizin gönlü yanıyor. Öyle sıkıntılarla iç içeyiz ki inanın değerlerimizden kaynaklanan, şöyle zekatlarımızın hesabını tam yapmış olsak, bu fakir fukara dünyamızda inanıyorum ki bu insanların hepsi ihya olur. Öyle zannediyorum ki bu bizim pek semtimize uğramıyor' şeklinde konuştu.
Sabah/Yahya Bostan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kuveyt"le de vizeler kalkıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kuveyt"le vizelerin kaldırılması için mutabakat sağlandığını, bununla ilgili imzaların en kısa sürede atılacağını açıkladı.

Türkiye-Kuveyt İş Forumu toplantısına katılan Erdoğan, œBiz vizeyi sınırda Kuveytli tüm vatandaşlara veriyoruz. şžimdi gerek Kuveyt sınırda, gerek Türkiye sınırında karşılıklı olarak halklar inşallah vize almadan geçebilecekler. Sınırda bu işler görülecek. Böylece gidiş gelişler hızlanmış olacak. Halklarımızın kaynaşması daha iyi konuma gelmiş olacak. Kardeşliğimizin gereği de bu. Bunlar bu şekilde devam ederken vizelere takılıp kalırsak vay halimize. İşadamlarımızın bu yoğun ilgisi, açıkçası Kuveyt ile iş yapma arzusu iradesi ortada dedi.

Başka yer aramayın
Alt, üst yapı noktasında Türk müteahhitlik sektörü çin"den sonra dünyada ikinci sırada yer aldığını belirten Başbakan Erdoğan, şu bilgileri verdi: œ5 bin 600 projeyi dünyada bitirmiş olan böyle bir deneyime sahip Türkiye var. Her alanda rahatlıkla, ispatı vücut etmiş olan bir sektör. Öyleyse çok daha farklı yerleri aramanın da anlamı yok. Bunu söylerken ticari noktada menfaati düşünmeyecek miyiz Tabiiki düşüneceğiz. Bunu kazan kazan anlayışıyla yapalım, ama bunun yanında bizim kollektif bir dünyamız var bunu da ihmal etmeyelim.

Bu rakamlar yakışmıyor
2002"de Türkiye"nin kuveyte ihracatının 139 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi: œ2010 Aralık sonu itibariyle son rakamları almadık ocak-kasım arası 362 milyon dolar. Kuveyt"e geliyoruz. Toplamda 600 milyon dolar. Bu Türkiye ile Kuveyt"e yakışmıyor. Aşarız biz bunları. Aktörler burada. İşadamları burada. Biz de önünüzde ne kadar engel varsa, taşlar varsa biz de o taşları temizleyeceğiz, yeter ki siz yürüyün. Biz o taşları temizleyeceğiz. Niye Biz kendimizi birbimizi farklı görmüyoruz. Aramızdaki siyasi. Ekonomik, ticari, medeniyet noktasındaki dayanışmamız bizi çok farklı bir yere taşıyacak. Onun için bunu başarmamız lazım.
Ümit çetin/HürriyetBiz bize yeteriz, vizelere takılıp kalırsak vay halimize  

Gül"ün Yemen ziyareti sırasında vize anlaşması imzalanırken, Başbakan Erdoğan da Kuveyt"ten müjde verdi. œBiz birbirimize yeteriz diyen Erdoğan, vizelerin kaldırılması için mutabakata varıldığını belirtti

İki ülke ile daha kapılar sonuna kadar açılıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün Yemen ziyareti sırasında iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşma imzalanırken, ikinci vizesiz seyahat haberi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Katar ziyareti sırasında geldi. Erdoğan, Türkiye ile Kuveyt arasında vizenin kaldırılması noktasında mutabakata vardıklarını ve imzaları en kısa süre içinde atacaklarını açıkladı. Vizelere takılıp kalmamak gerektiğini belirten Erdoğan œBiz bize yeteriz mesajı verdi. Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası"nda düzenlen İş Forumu Toplantısı"nda konuşan Erdoğan œKuveyt"i oldukça geniş bir iş adamı heyetiyle ziyaret ediyoruz. İstiyoruz ki artık yeni bir dönem, yeni bir süreç başlasın. Bu süreçte mevcut rakamları aşalım istiyoruz dedi.

˜EL ELE İşžLER GÖREBİLİRİZ"

Erdoğan œ120 milyar dolarlık bir yatırım hedefi olan Kuveyt"in bu yatırımı içinde ˜Türkiye"nin aktörleri, Kuveytli işadamlarıyla el ele, omuz omuza işler görebilir" diye inanıyorum ve öyle görüyorum diye konuştu. Erdoğan œ2010 sonu itibariyle dış ticaret hacminin 600 milyon dolarda olan bir Kuveyt-Türkiye olmasın. Bunun çok daha üstüne ulaşalım. Artık aramızda milyarlarca dolarlık bir dış ticaret hacminin olması gerekir. Bu en kısa zamanda 3 mü, 5 milyar dolar mı olur değerlendirmek gerekir diye konuştu.

BU BÖLGEYİ EN İYİ BİZ ANLARIZ

œBu bölgeyi en iyi biz anlarız Erdoğan, şöyle devam etti: œBizi en iyi biz anlarız. Zira biz bu coğrafyada tarih boyunca bir arada yaşadık, acıları, sevinçleri, idealleri, hedefleri bir olan ülkeleriz. Hepsinden öte biz kardeşiz. Kardeşler olarak aslında atmamız gereken adımları henüz atmadık. Bunu başarmamız lazım, inanın biz bize yeteriz. Birbirimizin ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilecek potansiyele sahibiz. Bu bizde var, ihtiyaçlarımızın rahatlıkla gideririz. Alt, üst yapı noktasında Türk müteahhitlik sektörü çin"den sonra dünyada 2. sırada yer alıyor. Ve bitirmiş olduğu projelerle 5 bin 600 projeyi dünyada bitirmiş olan böyle bir deneyime  sahip Türkiye var. ¢ AJANSLAR

Ülkede hangi projeler gündemde

¢ 2011"de ihaleye çıkılacak 14 milyar dolarlık demiryolu ağı ve metro sistemi.

¢ 6.3 milyar dolarlık 36 bin konutluk Khairan Projesi.

¢ 5 milyar dolarlık, 9 bin 500 konutluk Sabah Al-Ahmad Future City Projesi"nin üstyapı işleri.

¢ 3 milyar dolarlık 18 bin konutluk Mutlaa Projesi.

¢ 15 milyar dolarlık  yeni rafineri.

¢ 8.4 milyar dolarlık 4 elektrik üretim tesisi, deniz suyu arıtma tesisi.

¢ İhale süreci başlamış olan 5.2 milyar dolarlık Sabah Al-Salam Üniversite Kampüs projesi.

Kuveytliler"i tarıma çağırdı

 Kuveytli yatırımcıları Türkiye"de görmek istediklerini söyleyen Erdoğan œBen de kendi yatırımcılarımızı Kuveyt"te görmek istiyorum. Muhataplarımla bunları konuştuk. Biz zaten vize noktasında sınırda vizeyi Kuveytli tüm vatandaşlara veriyoruz. Ama bir mutabakat sağladık, öyle zannediyorum ki onun imzalarını da en kısa zamanda atarız. şžimdi gerek Kuveyt sınırında, gerek Türkiye sınırında karşılıklı olarak halklar inşallah vize almadan geçebilecekler. Dolayısıyla sınırda bu işler görülecek. Böylece gidiş gelişler hızlanmış olacak. Halklarımızın kaynaşması daha iyi konuma gelmiş olacak. Kardeşliğimizin gereği de bu. Bunlar bu şekilde devam ederken vizelere takılıp kalırsak vay halimize.

Erdoğan, içinde bulunduğu bölgedeki şartların her zamankinden çok daha fazla dayanışmayı, paylaşmayı gerektirdiğini belirterek œZaman zaman hepimizin gönlü yanıyor. Öyle sıkıntılarla iç içeyiz ki inanın değerlerimizden kaynaklanan, şöyle zekatlarımızın hesabını tam yapmış olsak, bu fakir fukara dünyamızda inanıyorum ki bu insanların hepsi ihya olur. Öyle zannediyorum ki bu bizim pek semtimize uğramıyor dedi.

Erdoğan, Türkiye"nin şu anda organik tarıma elverişli bol topraklarının bulunduğuna dikkat çekerek, œBiz de buna yetecek attığımız adımlarla suyumuz var. Ciddi bir teknolojimiz var, ciddi bir deneyimimiz var. şžimdi ben Kuveytliler"e sesleniyorum: Ülkemizde ortak girişimlere girecek kadro burada. Burada inanıyorum ki burada suyun maliyeti çok çok fazla. Toprak yok denecek noktada az. Bu topraklar, bizim Anadolu topraklarımız gibi bereketli topraklar değilˆdedi.

Yemen"le kapılar sonuna kadar açıldı

Türkiye ile Yemen arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün Yemen ziyareti kapsamında katıldığı Türkiye-Yemen İş Forumu"nun ardından iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin anlaşmaya imza konuldu. Anlaşma, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yemen İçişleri Bakanı Mutahar Raşid el Muri tarafından imzalandı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Yemen arasında vizelerin kaldırılmasının önemine dikkat çekerek, œAtalarımız nasıl vizesiz seyahat ettilerse biz de hudutlarımızda vizesiz seyahat edeceğiz dedi. Gül, özel sektörün de Yemen"deki yatırımları için önemli bir adım atıldığını dile getirerek, vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasının ticaretin daha da önünü açacağını söyledi. Yemenliler"in tarih boyunca ticaret alanında büyük bir yerlerinin bulunduğunu belirten Gül ˜"Yemenliler"in nasıl tüccarlar olduklarını biliriz. Bunu daha çok gösterin, daha çok ticaret yapın. Sizin de bize satacaklarınız var. Bunları güzelce tespit edin, satın. Bakın biz bu kapıları açıyoruz, siz de gayret gösterin sözleriyle Yemenli işadamlarına çağrıda bulundu. Bu arada İş Forumu"nda verilen bilgiye göre THY Yemen"e uçma konusunda uzun süre tereddüt etmiş. Böylesine fakir bir ülkede zarar edeceğini düşünen THY yetkilileri şimdi ise çok mutlu, çünkü Yemen hattı kısa sürede en karlı hat haline gelmiş.

Saleh: Enerji işini size verelim

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh Türkiye ile ekonomik işbirliğine verdikleri öneme dikkat çekerek œ10 bin MW"lık enerji üretimini Türk işadamlarına vermeye hazırız dedi. Gül de Türk işadamlarının Yemen"de özellikle enerji alanında yatırım yapma konusunda istekli olduğunu söyledi. Gül œYemen"de bir organize sanayi bölgesi kurulması ve ortak işletilmesi için de hazırız dedi.

İMZALANAN ANLAşžMALAR

¢ Yemen"le vizeler karşılıklı kaldırıldı.

¢ Türk-Yemen İş Konseyi Kuruldu.

¢ TOBB, İslam Kalkınma Bankası ve Yemin Ticaret ve Sanayi Bakanlığı işbirliğine gidecek.

¢ OSTİM Yemen"deki Hudeida Organize Sanayi Bölgesini"ni işletecek.

¢ Kaçakların geldikleri ülkeye iade edilecek.

¢ Teknik ve mesleki alanda işbirliği yapılacak.
Star

 


Geri Dön