Eğitim

Türkiye ile Rusya ortak petrol arıtma tesisi kuracak!

Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko, Türkiye ile ortak rafineri kurulmasında anlaşma sağladıklarını açıkladı

Moskova'da gerçekleştirilen Uluslararası Petrol Zirvesi'nde, basına açıklamada bulunan Rus bakan, "Rusya ve Türkiye Samsun-Ceyhan petrol boru hattının nihai noktasında ortak petrol arıtma tesisi kurulması konusunda el sıkıştı. Bu işletmeyi kurmaktaki amacımız, petrol ürünlerinin ortak şekilde satışını gerçekleştirmek." dedi. Samsun-Ceyhan hattı ile yılda 60-70 milyon ton petrol sevkıyatı planlanıyor. Bu hat boğazlardan gerçekleşen petrol sevkıyatını önemli oranda azaltacak. Rus bakan, enerji ulaşım yolları açısından Samsun-Ceyhan hattının alternatif ve cazip bir rota olacağını kaydetti.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkiye ve Rusya ortak rafineri kuracak

Türkiye ve Rusya'nın sadece Samsun-Ceyhan petrol boru hattını değil aynı zamanda petrol ürünlerini ortak pazarlanması için bir rafineri kurma konusunda da anlaştıkları bildirildi.  Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko Moskova'daki Uluslararası Petrol Konferansı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile ortak rafineri kurma konusunda da anlaşmaya vardıklarını belirterek, "Bu projeyle ilgili görüşmeler geçen ilkbahardan sonra artırıldı. Bu çerçevedeki işbirliğinin ve karar verme hızının gelişimi çok daha etkileyici bir durum" dedi.  Şmatko, iki tarafın da bu proje ve uygulanması halinde getireceği kazanımlar konusunda heyecanlı olduğunu ifade ederek, "Bölgede uzun vadeli petrol dengesinin analizinde iyi bir iş çıkardık ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattının petrol iletiminde çekici alternatif bir rota oluşturacağı sonucuna vardık" diye konuştu.
Rus bakan, petrol piyasasındaki aşırı fiyat oynaklığı yüzünden bu mekanizmanın (rafineri) etkili olacağına inandığı, Rusya'nın projeyi uzun vadeli anlaşmalar çerçevesinde hayata geçirmeyi planladığını da sözlerine ekledi.
Milliyet

Ceyhan Rafinerisi'ne aranan ortak bulundu 

Rusya, Türkiye ile ortak rafineri kurma konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Kazakistan'ın ardından Ruslar'ın da Ceyhan'da kurulacak rafineriye ortaklık talebi, hayali denilen projeyi somutlaştırdı

Çalık Grubu'nun, Ceyhan Yumurtalık'ta kuracağı rafinerinin yeni ortakları, belli olmaya başladı. Çalık Grubu'nun üstlendiği Samsun-Ceyhan petrol boru hattına petrol desteği vermeyi kabul eden Rusya ve Kazakistan, Türkiye'de kurulması planlanan bir rafineriye ortak olmak istediklerini açıkladılar. Bu açıklamaların ardından gözler, tek rafineri lisansına sahip Çalık Grubu'na çevrilirken, enerji kulislerinde Rusya'nın ve Kazakistan'ın Çalık Grubu'nun rafinerisine ortak olmak istediği konuşulmaya başlandı. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbeyev'in, Türkiye ziyaretinde yaptığı Türkiye'de rafineri kurmak veya rafineri projesine ortak olmak istediklerine ilişkin açıklamalarının ardından, rafineri konusunda bir açıklama da Rusya'dan geldi.

RUSYA: TÜRKİYE İLE ANLAŞTIK

Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko Moskova'daki Uluslararası Petrol Konferansı sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye ile ortak rafineri kurma konusunda da anlaşmaya vardıklarını belirterek, "Bu projeyle ilgili görüşmeler geçen ilkbahardan sonra artırıldı. Bu çerçevedeki işbirliğinin ve karar verme hızının gelişimi çok daha etkileyici bir durum" dedi. Şmatko, iki tarafın da bu proje ve getireceği kazanımlar konusunda heyecanlı olduğunu ifade ederek, "Bölgede uzun vadeli petrol dengesinin analizinde iyi bir iş çıkardık ve Samsun-Ceyhan petrol boru hattının petrol iletiminde çekici alternatif bir rota oluşturacağı sonucuna vardık" diye  konuştu. Rus bakan, petrol piyasasındaki aşırı fiyat oynaklığı yüzünden bu mekanizmanın etkili olacağına inandığını, Rusya'nın projeyi uzun vadeli anlaşmalar çerçevesinde hayata geçirmeyi planladığını sözlerine ekledi.

KULİSLER HAREKETLENDİ

Rusya'dan gelen rafineri konusundaki açıklama, enerji kulislerinin de hareketlenmesine neden oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kaynakları, Rusya'nın ve Kazakistan'ın rafineri konusunda resmi bir başvurusunun bulunmadığını hatırlatarak, her iki ülkenin de Çalık Grubu'nun Ceyhan'da kurmayı planladığı rafineriye ortak olabileceğini bildirdiler. İki ülkenin de yine Çalık Grubu tarafından üstlenilen Samsun-Ceyhan petrol boru hattına arz desteği sağlamayı kabul ettiğine dikkat çeken EPDK kaynakları, hat ile Ceyhan'a gelecek petrolün, Ceyhan'da işlenerek, Avrupa ülkelerine pazarlanacağını kaydettiler. Rusya'nın ve Kazakistan'ın rafineri projesine ortak olacaklarına ilişkin açıklamalar, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi ile Çalık Grubu'nun Ceyhan'da kuracağı rafineriye olan ilginin artmasını neden oldu. Her iki projede, arz sıkıntısı nedeniyle hayali olarak nitelendiriliyordu.

KUVEYTLİLER DE DEVREDE

Rusya'nın ve Kazakistan'ın desteklerinin ardından, her iki proje de somut hale gelmiş oldu. Öte yandan, Çalık Grubu'nun rafinerisine, Kuveytliler'in de katılmak istediği kulislerde konuşuluyor.

AZERİLER DE İSTİYOR

Rusya ve Kazakistan'ın dışında Azerbaycan da, Petkim'de rafineri kurmak istiyor. Petkim ihalesini Turcas ile birlikte kazanan Azeri Socar şirketi, Petkim tesislerinin yanında bir de rafineri kurarak, Azeri bölgesindeki petrolü burada işlemeyi planlıyor. Enerji uzmanları, Türkiye'de en fazla iki yeni rafineri kurulabileceğini belirterek, ilk başlayan rafineri projesinin kredi bulma ve arz sağlama şansının çok daha yüksek olduğunu kaydettiler. Bu nedenle, Çalık Grubu'nun rafineri projesine yoğun ilgi olduğu bildirildi.
Hüseyin ÖZAY/Star

Ceyhan'da sürpriz gelişme: Rafineriyi Türkiye ve Rusya ortak kuracak  
 
 
Enerji devlerinin rafineri kurmak için çalışma yürüttüğü Adana Ceyhan'da ilginç bir gelişme yaşandı. Rafineriyi Türkiye ile Rusya'nın ortaklaşa kuracağı açıklandı. 

Moskova'da açıklama yapan Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko, Türkiye ve Rusya'nın Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın dışında, petrol ürünlerinin ortak pazarlanması için rafineri kurma konusunda anlaştıklarını söyledi. Konu hakkında Zaman'a bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, Rusya ile ortak çalışmayı doğruladı. Bakan Yıldız, çalışmaların iki ülke yanında özel şirketlerin de rafineri projelerini hızlandıracağını söyledi. Bölgede halen Çalık Grubu, Petrol Ofisi gibi yerli şirketler, yabancı ortaklarıyla birlikte rafineri projeleri için çalışma yapıyor.

Ceyhan'a ortak rafineri kurma konusunda ilk açıklamayı, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko yaptı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Sergey Şmatko Moskova'daki Uluslararası Petrol Konferansı sırasında yaptığı açıklamada, "Bu projeyle ilgili görüşmeler geçen ilkbahardan sonra artırıldı. Bu çerçevedeki işbirliğinin ve karar verme hızının gelişimi çok daha etkileyici bir durum." dedi. Şmatko, iki tarafın da bu proje ve uygulanması halinde getireceği kazanımlar konusunda heyecanlı olduğunu ifade ederek, "Bölgede uzun vadeli petrol dengesinin analizinde iyi bir iş çıkardık ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın petrol iletiminde çekici alternatif bir rota oluşturacağı sonucuna vardık." diye konuştu. Rus bakan, petrol piyasasındaki aşırı fiyat oynaklığı yüzünden rafinerinin etkili olacağına inandığını, Rusya'nın projeyi uzun vadeli anlaşmalar çerçevesinde hayata geçirmeyi planladığını kaydetti.

Boru hatlarının buluşması sebebiyle enerji terminali haline gelen Ceyhan, boru hatlarından sonra rafineri tesislerinin de merkezi olacak. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'ndan sonra Samsun-Ceyhan Boru Hattı'na Rusya ve Kazakistan'ın petrol sağlayacağı açıklamaları, bölgenin önemini daha da artırdı. Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın da yer aldığı bölgede birçok şirketin rafineri kurma çalışmaları var. Çalık-Indian Oil, Petrol Ofisi-OMV, Socar-Turcas ve Cevahir Grubu, bölgede yaklaşık yıllık 45 milyon ton kapasiteli dört rafineri tesisi kurmak için faaliyetlerini sürdürüyor. Yatırımların toplam değeri 15-20 milyar doları buluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Üretim ve Rezervuar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Satman, Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın tamamlanmasıyla Ceyhan'dan dünya pazarlarına akacak petrol miktarının artacağını söyledi. Bölgedeki petrol zenginliğinin rafineri ihtiyacını doğuracağına işaret eden Satman, şöyle konuştu: "Bölgede, rafineri kurmak için ilgi vardı. Bunun devletler ortaklığı ile yapılması çok önemli. Çünkü büyük projeler devletler arası anlaşmalarla yürütülür. Burada, Samsun-Ceyhan'a Rus petrolü akacak. Bunun, Ceyhan'da kurulacak rafineride işlenerek pazarlanacak olması da çok önemli. Zaten, dünyada rafineri ihtiyacı var. Ayrıca, rafineri inşaatları bölge ekonomisi için de çok önemli."
Zaman