05 / 01 / 2025

Türkiye İMSAD Eylül 2017 Sektör Raporu'nu açıkladı!

Türkiye İMSAD Eylül 2017 Sektör Raporu'nu açıkladı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin, Eylül 2017 sonuçları yayınlandı.



 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Eylül ayını 99,99 puan ile kapattı. Böylece Bileşik Endeks 4. yılında yine başlangıcındaki 100 puan seviyesinde gerçekleşti. Son aylarda yaşanan toparlanma ile inşaat sektörünün Eylül ayında soluklandığının belirtildiği Bileşik Endeks’te; toparlanmanın yeniden başlaması için yeni desteklere ve güven artırıcı önlemlere ihtiyaç olduğu belirtildi.

 


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin, Eylül 2017 sonuçları yayınlandı.

 


Son 3 yıllık dönemde Faaliyet Endeksi önemli artış gösterdi

 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin son 3 yıllık döneminde Faaliyet Endeksi önemli artış gösterdi. Güven ve Beklenti Endeksleri ise  geriledi. İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler, Endeksin hesaplanmaya başlandığı 2013 Ağustos'tan itibaren yaşanan tüm olumsuz gelişmelere karşın yüzde 34,6 arttı. Buna rağmen olumsuz gelişmeler 4 yıllık süreçte Beklenti ve özellikle Güven Endeks’inde gerilemeye sebep oldu. 

 

‘Bileşik Endeks Eylül 2017’de, şu tespitlere yer verildi:

 

Eylül’de Bileşik Endeks sınırlı ölçüde geriledi

 

Eylül ayında Bileşik Endeks Ağustos ayına oranla 0,48 puan geriledi. Eylül ayında Bayram ile çalışılan gün sayısının azalması faaliyetleri,  olumsuz etkiledi. Bu çerçevede Eylül ayında Faaliyet Endeksi ve Güven Endeksi’nde gerileme yaşandı, Beklenti Endeksi ise sınırlı ölçüde yükseldi. Beklentilerdeki artışın sürmesi, faaliyetler ile güvendeki düşüşün geçici olduğuna inanıldığını gösterdi.


Bayram ile çalışılan gün sayısının azalması faaliyetleri etkiledi

 

Ağustos ayında yavaşlayarak süren ve özellikle iç pazarda doygunluk seviyesine yaklaşan Faaliyet Endeksi, Eylül ayında sınırlı ölçüde geriledi. Bunda, Bayramın Eylül ayında çalışma gün sayısını bir önceki aya göre azaltması da etkili oldu. Eylül ayında 0,3 puan düşen Faaliyet Endeksi, buna rağmen geçen yılın Eylül ayı seviyesinin 10,6 puan üzerinde kaldı. Yurtiçi satışlar Eylül ayında sınırlı ölçüde geriledi. Ancak ihracat yeniden artış gösterdi. Üretimde ise sınırlı bir gerileme yaşandı. Cirolar Eylül ayında durağan kaldı. Tahsilat hızı yeniden düşme eğilimi göstermeye başladı. Faaliyetlerin dinamikleri Eylül ayını büyük ölçüde soluklanma ile geçirdi.

 

Ekonomi dışı gelişmeler Güven Endeksi’ni olumsuz etkiledi

 


Güven Endeksi’nde 7 aydır sürdürülen sınırlı ve kırılgan artış sonrasında Eylül 2017'de bu kez sınırlı bir gerileme yaşandı. Faaliyetlerdeki artışın yavaşlamış olması da Güven Endeksi’ndeki artışı sınırlamış oldu. Eylül ayında yaşanan birçok ekonomi dışı gelişme de güven üzerinde aşağı yönlü bir baskı yarattı. Bir önceki aya göre 0,9 puan düşen güven seviyesi, geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin 0,2 puan üzerinde seyretti. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven ise sınırlı ölçüde düştü. 

 

Beklentilerdeki iyileşme her şeye rağmen sürüyor

 

2017'nin Eylül ayında da sınırlı ölçüde süren Beklenti Endeksi’ndeki iyileşme yavaşlamakla birlikte sürdü. Eylül ayında faaliyetler ve güvendeki gerilemeye rağmen beklentilerdeki iyileşme devam etti. Beklentilerdeki artış faaliyetler ve güvendeki gerilemenin geçici olduğuna inanıldığını gösterdi. Bir önceki aya göre 0,2 puan artan Beklenti Endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre ise 7 puan yüksek çıktı. Türkiye ekonomisi ile inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentilerdeki artışlar, Eylül ayında durağanlaştı. Eylül ayında, önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler düştü, ihracat siparişlerindeki artış ise sürdü. İç siparişlerdeki artış beklentisinin düşmesine rağmen önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentilerinde yine kuvvetli artışlar görüldü.


Geri Dön