Türkiye İMSAD, Yeşil Mutabakat’a hazırlık için özel eğitim programı başlattı!
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Türkiye İMSAD, son zamanlarda sık sık gündeme gelen Yeşil Mutabakat’a hazırlık amaçlı olarak üyelerine özel eğitim programı için düğmeye bastı.
Türkiye İMSAD, son zamanlarda sık sık gündeme gelen Yeşil Mutabakat’a hazırlık amaçlı olarak üyelerine özel eğitim programı için düğmeye bastı. Türkiye İMSAD Çevre Dostu Malzeme Komitesi tarafından iki aşamalı şekilde planlanan “Yeşil Mutabakat’a Hazırlık Eğitimleri”nin ilk kısmında, Yeşil Mutabakat dahilinde ön plana çıkan konular 5 bölümde masaya yatırıldı. Sonbaharda yapılacak olan ikinci aşamada da ‘AB Sınırda Karbon Vergisi’ ile ilgili eğitimler verilecek.
Türkiye İMSAD Çevre Dostu Malzeme Komitesi tarafından başlatılan eğitim programının 1. aşaması 3 Haziran 2021 tarihinde başlayıp 1 Temmuz 2021 tarihinde sona erdi. Verilen eğitim dahilinde, sınırda karbon vergisinin dayandırılabileceği ‘Çevresel Ürün Beyanı’, ‘Yaşam Döngüsü Analizi’, ‘Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri’, ‘Kurumsal Karbon Ayak İzi’ gibi konularda Türkiye İMSAD üyelerinin bilgilerinin yenilenmesi ve yeni yeni gelişmelerden haberdar olmaları planlandı.
Birinci bölümün ilk eğitimi ‘Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri’ başlığı altında 3 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. ERKE firmasından Başak Erik, yapı malzemelerinde kullanılmış olan ürün sürdürülebilirliği sertifikaları ve yine bu sertifikaların amaç ve kapsamını masaya yatırıdı.
10 Haziran 2021 tarihli ‘Yaşam Döngüsü Analizi (LCA)’ başlıklı yapılan ikinci eğitimde ise yine ERKE firmasından Sezenay Arslan malzeme yaşam döngüsü analizinin hedefi ve kapsamıyla ürün karbon ayak izi hakkında önemli bilgilere değindi.
17 Haziran 2021 tarihindeki ‘Çevresel Ürün Beyanları (EPD) I’ başlıklı 3. eğitimde METSİMS firmasından Dr. Hüdai Kara, EPD belgelerinin hazırlanması, nasıl bir bilgi içerdiği nasıl okunacağnın dışında EPD’ler açısından ürün karbon ayak izi ve diğer etkilerini masaya yatırdı.
24 Haziran 2021'de yapılan 4. eğitim için yine METSİMS firmasından Dr. Hüdai Kara ‘Çevresel Ürün Beyanları (EPD) II’ başlığına sahip eğitimde EPD belgelerinin kullanımı, getirdiği bazı fırsatlar, Dijital EPD kavramı, EPD’ler ile Yeşil Mutabakat bağlantısı, EPD ile Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) entegrasyonuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Son eğitim de 1 Temmuz 2021 tarihinde Altensis firmasından Berkay Somalı ve Emre Ilıcalı'nın sunumuyla yapıldı. ‘Kurumsal Karbon Ayak İzi’ ismi taşıyan eğitimde ISO 14064 ve Greenhouse Gas Protocol’e uygun şekilde kurumsal karbon ayak izi hesaplaması ve raporlaması gerçekleştirebilen Quickcarbon yazılımı hakkında önemli detaylara değinildi.
Gerçekleştirilen her eğitimde yapılan oylamalarla sektörün Yeşil Mutabakat ile ilgili önemli durum tespitleri gerçekleştirildi. “Yeşil Mutabakat’a Hazırlık Eğitimleri”nin sonbaharda hayata geçirilmesi hedeflenen 2. aşamasında da önümüzdeki süreçte yoğun bir biçimde odaklanılması gerekecek ‘AB Sınırda Karbon Vergisi’ yol haritası belirlenecek.