Türkiye inşaat malzemeleri sektöründe gelişmiş altyapıya sahip!
Taşkın, DEİK ev sahipliğinde yapılan Türkiye Senegal İş Forumu'nda Türkiye ve Afrika arasındaki ticaretin artırılması için yapılan çalışmalardan söz etti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Türkiye-Afrika İş Konseyleri çatısı altında yalnızca Afrika ile ticaret yapan belli başlı firmaların değil, Türkiye'nin lider müteahhitlik şirketleri ve yatırımcı firmalarının da bulunduğunu kaydetti.
Taşkın, DEİK ev sahipliğinde yapılan Türkiye Senegal İş Forumu'nda Türkiye ve Afrika arasındaki ticaretin artırılması için yapılan çalışmalardan söz etti.
DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye- Afrika İş Konseyleri'nin Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki mal ve hizmet ticaretini artırmayı hedeflediğini belirten Taşkın, "DEİK çatısı altında faaliyetlerini yürüten sekiz bölgeden biri olan Türkiye-Afrika İş Konseyleri altında halihazırda 27 Afrika ülkesiyle kurulu iş konseyimiz bulunmaktadır" bilgisini verdi.
Senegal Dakar Ticaret Odası'nın üyelerini Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Taşkın, "Türkiye-Senegal İş Konseyi'nin faaliyete geçmesiyle birlikte 165 milyon dolar dolayında bulunan ticaret hacmimizin ve düşük düzeydeki yatırım ilişkilerimizin katlanarak artacağına inancım tam" ifadelerini kullandı.
"Türkiye demir-çelik ve inşaat malzemeleri sektörlerinde çok gelişmiş bir alt yapıya sahip"
DEİK bünyesinde faaliyet gösteren ikili iş konseylerine ilaveten 5 sektörel iş konseyinin de bulunduğunu hatırlatan Taşkın, "Bunlar Eğitim Ekonomisi, Enerji, Lojistik, Sağlık Turizmi ve Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ile Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi'miz bünyelerinde sektörlerinin önde gelen firmalarını barındırıyor. Bu yapılanmanın da yarattığı sinerji ile Senegal'de çok büyük işlere imza atacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin sahip olduğu uluslararası sanayi ve ticaret know-how'ının Senegal'le fırsat bulundukça paylaşıldığını anlatan Taşkın, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde 2003 yılında Senegal'e gerçekleştirdiğimiz ziyaret vesilesiyle değerli Senegal yetkilileri ile yaptığım görüşmelerde dile getirdiğim üzere, bugün burada bir kez daha vurgulamak isterim ki, Türkiye demir-çelik, inşaat malzemeleri, otomotiv ana ve yan sanayi, turizm, tekstil ve giyim, deri, tarım, balıkçılık, enerji, mobilya, kuyumculuk, bankacılık, iletişim, bilgi teknolojileri, ulaşım, ilaç sanayi, sağlık hizmetleri, savunma sanayi, makine sanayi, çimento, cam, kimyasallar, gıda ve içecek sektörlerinde çok gelişmiş bir alt yapıya sahiptir."
"Senegal'in kişi başı milli geliri bin 500 dolar"
Senegal Ankara Büyükelçisi Mustafa Mbacke ise Senegal'in 10 yıldır büyüme oranının yüzde 5 olduğunu belirterek, "Coğrafi açıdan Senegal, Batı Afrika'ya açılan kapıdır. Senagal'de yatırım oranı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde otuzunu aşmaktadır. Büyüme oranı yüzde 7'yi aşmaktadır. Kişi başı milli gelir bin 500 dolardır" bilgilerini verdi.
Senegal'in direkt yatırım ülkesi olarak Afrika'daki on destinasyondan biri olduğunu belirten Mbacke, bütün hedeflerin yerine getirilmesi için Senegal'in ulusal ve uluslararası yatırımcıya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Turizm, tekstil, su ürünleri, tarım, balıkçılıkta, yenilebilir enerji ve sağlık gibi sektörlerin yatırım alanları olduğunu belirten Mbacke, Senegal Hükümeti'nin Türk yatırımcıları beklediğini söyledi.
"Senegal'e ihracat yüzde 38 oranında artarak 165 milyon dolar oldu"
Faaliyetlerine başlayan Türkiye-Senegal İş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Akıncılar da Senegal'le Dakar Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası iş birliği ile çalışmalarını artırdıklarını kaydetti.
Senegal'in Batı Afrika bölgesinde yer alan, istikrarlı demokrasisi sayesinde politik riski düşük olarak değerlendirilen bir ülke olduğunu anlatan Akıncılar, Türkiye'nin bu ülkeye olan ihracatına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Senegal'e ihracatımız 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 38 oranında artarak 165 milyon dolar seviyesine yükselmiştir.
Senegal'e ihracatımızda, demir-çelik ürünleri başta olmak üzere, plastik ambalaj malzemeleri, unlu mamüller ve şeker en çok ihraç ettiğimiz ürünler arasında görünmektedir.
Senegal'den 2014 ithalatımız 5 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. İthal ettiğimiz ürünlere göz attığımızda, düzenli olarak sadece balık ve deniz ürünleri ithal edilmektedir. Zaman zaman ham deri, meyve ve yağlı tohumlar ithalatı gerçekleştirilmektedir."
AA