Sektörel

Türkiye inşaat sektöründe Avrupa'da ikinci Dünyada üçüncü sırada!

İnşaat sektöründe Avrupa ikincisi Dünya üçüncüsü Türkiye inşaat sektöründe son on yılda hızlı bir şekilde ilerleme kaydediyor. Seramik üretiminde de başarılı olan Türkiye dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyor.

 Özellikle Ortadoğu, Balkan, Avrupa ve Afrika ülkelerine tesisat ve inşaat malzemelerinin ihracatını gerçekleştiriyor. 


Antalya Tesisat ve İnşaat Malzemeleri Derneği (ANTİMDER) TİMDER'in çatı derneği TİMDER, yaklaşık 27 yıllık bir dernek. ANTİMDER'de TİMDER'in katkılarıyla kurulan bir dernek. Amaçları bölgedeki yani Antalya, Burdur, İsparta yakın illerdeki sektörden arkadaşlarıyla aynı çatı altında toplanmak ve sektörü hızlı bir şekilde geliştirmek. Bunun dışında TİMFED gibi bir federasyona sahip olan ANTİMDER Türkiye genelinde ortak hareket etmeye de çalışıyor. İnşaat ve tesisat malzemelerin üretimi ve satışını gerçekleştiriyorlar. TİMDER ve TİMFED Başkanı Kemal Çelik ve ANTİMDER Başkanı ilhan Kurtar'la inşaat sektörünü değerlendirdik. 

Antalya'da hızla yükselen inşaat sektörü hakkında neler söyleyebilirsiniz? 

Biliyorsunuz Antalya her yıl aralıksız göç alan bir şehir. 5 yüz binin üzerinde yatak kapasitesine sahip otellimiz var. Yılda 12-13 milyon civarında turist ağırlıyor. Yeni yapılan oteller, otellerin ihtiyaçları. Dolayısıyla hem bu otel yatırımcılarını hem de otel personellerinin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Türkiye'de farklı sektörler hızla gelişiyor. Antalya'da da turizm odaklı bir yapılaşma söz konusudur. Ama Antalya'da önümüzdeki yıllarda nüfusunun her yıl % 10-15 civarında artacağı görülüyor. Bu da inşaat sektörüne doğrudan etki ediyor. Ve dolayısıyla inşaat sektörü hızla gelişiyor. 


Peki, bu gelişen sektörün ekonomiye katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Antalya'nın inşaat sektöründeki payı yapı malzemelerinde genel payı % 8- 9 ol. Türkiye ortalamasına göre oldukça yüksek bir rakam. 

Antalya Türkiye'deki inşaat sektöründe hızlı hareket ettiği beş altı ilinden birisi. 

İnşaat malzemelerinde kötü malzemelerin kullanıldığı söyleniliyor. Bu doğrultudan ele alacak olursak sizce malzemelerin kalitesi nasıl? 

Biz dernek olarak inşaat Mühendisleri Odasıyla sektörle ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarıyla sürekli görüşüyoruz. Sektörde sertifikalı, ürünlerin kalitesini artıracak malzemeler üretiyoruz. 

Piyasaya kaliteli malların girmesi için üyelerimizle çalışmalar yürütüyoruz. Biz inşaatın kaba kısmıyla ilgilenen bir dernek değiliz. Bizim tesisat ve inşaat malzemesi yani seramik, armatür gibi ince malzemelerin satışını yapan firmalar dernek çatımızın altındalar. Biz daha çok bu ürünlerle ilgileniyoruz. Biz hem üreticiyiz hem satıcıyız. Bizim bu dernekleri kurmamızdaki amaç sürekli bir denetim sağlamak. Firmaları kontrol altında tutuyoruz. Sunu söyleyebilirim. Bizim üreticilerimiz şu an da dünya kalitesinde ürünler üretip satan kişiler. Her sene düzenlediğimiz fuarda da görebiliyoruz. 40 bin metre büyüklükte bir fuar alanında tanıtım yapıyoruz. Yabancı firmalar fuarımızı geliyor. 

Seramik üretimindeki satışlar hakkında neler söyleyebilirsiniz? 

Seramik üretiminde, satışında Avrupa ikincisi, dünyada ise üçüncüsü konumundayız. Avrupa'da İtalya, Türkiye, Yunanistan. Dünyada ise İspanya birinci sırada. Yıllık seramikte dört yüz elli milyon metre karelik bir kapasitemiz var. Bu altı yüz milyon metre kareye çıkacak. Bunun yüz elli milyon metre karesini Türkiye'de satıyoruz. Bunun kadar da ihraç ediyoruz. 

Karado satışlar nasıl? 

Su anda karoda ciddi anlamda ihracatımız var. Tesisat ve yapı malzemesinde de aşağı yukarı aklınıza ne geliyorsa aşağı yukarı her şeyin ihracatını yapıyoruz. Meslektaşlarımızla gurur duyuyoruz. Artık herkes her yerde her şeyi satmak durumunda. Eskiden ithalat, ihracat dendiği zaman Ermeni, Yahudi bir tanıdığınızı olması gerekiyordu. Onların getirdiği malzemelerin bizler eskiden hamallığını yapıyorduk. Ama şimdi kendi ürettiğimiz ürünlerin ihracatını yapabiliyoruz. 

İhracat yaptığınız ülkeler kimler? 

Su an Türkiye'de 10-15 yıldır ciddi anlamda dışarıdan yatırımlar alıyoruz. Hem de yurt dışına ihracat yapabiliyoruz. Artık yurt dışında aktif bir ülkeyiz. Avrupa'ya da ciddi ihracatımız var. 

Özellikle iran, Irak Azerbaycan gibi Balkan ülkelerine, Afrika ülkelerine kısaca dünyanın her yerine ihracat yapabiliyoruz. 

Antalya'da ki tirmaların üretim kalitesi nasıl? 

Biz özellikle inşaatın yapı denetimi bölümünün ince malzemelerini üretiyor ve satıyoruz. Bizim özellikle sattığımız malzemelerde kantaronu ciddi anlamda yükselmiş vaziyete. Mükemmel malzemelerin satışını yapıyoruz. Özellikle Antalya artık ciddi bir şekilde sektörde hızla ilerliyor. Antalya'da şu an 60 üyemiz var. Bunun dışında sektörden 120 arkadaşımızla yani firmayla dernek olarak irtibat halindeyiz. Federasyonumuzun bin beş yüz üyesi bulunuyor. 


Antalya Ekspress