Türkiye Jokey Kulübü ikinci bir hipodrom için 500 dönümlük yer aranıyor!
‘Yerli Central Park’ projesi, Veliefendi’nin taşınacağı söylentilerine yol açtı. Türkiye Jokey Kulübü ve Tarım Bakanlığı “Hipodrom yerinde kalacak” diyor. Hatta idman sahası ve ikinci bir hipodrom için 500 dönümlük yer aranıyor...
‘Yerli Central Park’ projesi, Veliefendi’nin taşınacağı söylentilerine yol açtı. Türkiye Jokey Kulübü ve Tarım Bakanlığı “Hipodrom yerinde kalacak” diyor. Hatta idman sahası ve ikinci bir hipodrom için 500 dönümlük yer aranıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın “Zeytinburnu’na Central Park benzeri bir park yapacağız” açıklaması gözleri bu bölgede bulunan ve nadir yeşil alanlardan biri olan Veliefendi Hipodromu’na çevirdi. Kamuoyunda Veliefendi Hipodromu’nun Zeytinburnu’ndan kaldırılacağı konuşulmaya başlandı.
Veliefendi Hipodromu’nun mülkiyeti Tarım Hayvancılık ve Orman Bakanlığı’na ait. Hipodromu kullanan Türkiye Jokey Kulübü (TJK), Bakanlık ile kullanma sözleşmesi imzalıyor. Tarım Bakanlığı ve TJK yöneticilerine hipodromun akıbetini sorduk. Her iki kurum da “Veliefendi’nin taşınması söz konusu değil, hatta yapılacak olan yeni parkın en önemli alanlarından biri olacak” yanıtını verdi.
KÜLTÜR VARLIĞI BAŞVURUSU YAPTI
TJK Başkanı Serdal Adalı “Veliefendi’nin taşınması gündemde değil. Hatta hipodromun tarihi değeri ve önemi göz önünde bulundurularak ‘kültür varlığı’ olarak tescil edilmesi için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurduk. Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bu talebimizi desteklediğini açıkladı. Kurul’dan olumlu sonuç çıkmasını bekliyoruz” dedi. TJK’nın Veliefendi’yi kültür varlığı olarak tescil ettirme istediğinin altında bölgedeki yoğun yapılaşma yatıyor. Bölgedeki eski fabrika ve boş arazilerin çoğunda yapılaşma riski var. TJK Veliefendi Hipodromu’nu bu baskıdan korumak istiyor.
7 BİN 500 KİŞİ KAPASİTELİ HİPODROM ARTIK YETMİYOR
VeliEfendi’nin taşınması bir yana aslında TJK ve Tarım Bakanlığı, İstanbul’da ikinci bir merkez üzerinde çalışıyor. Adalı, bir idman merkezi kurma planları olduğunu söylerken. Tarım Bakanlığı yetkilileri de “İdman sahası ve ileride 2. hipodrom olarak kullanmak için İstanbul’un Avrupa yakasında en az 500 dönümlük arazi arıyoruz” dedi. Veliefendi de 596 dönüm üzerine kurulu. 7 bin 600 kişilik tribünün bulunduğu hipodromda üç ayrı pist var. Ancak hipodromun kapasitesi artık yarış dünyasının ihtiyaçlarına yanıt vermiyor.
KONSER VE ETKİNLİK MERKEZİ OLACAK
TJK, Veliefendi’yi kültürel ve sosyal bir alan olarak kullanmak istiyor. Adalı “Daha geniş kitlelerin hipodroma gelerek at ile temas etmesini ve özellikle gençler arasında at sevgisinin gelişmesini istiyoruz. Hipodromu sadece bir at yarışı alanından ziyade bir eğlence merkezi haline getirmeyi planlıyoruz” diyor. 87. Gazi Koşusu’nu bu yıl iki günlük bir festival olarak düzenlediklerini belirten Adalı, “30 bin kişi hipodromu ziyaret etti. 3 bin çocuk atlarla tanıştı. Eylül ayında da çeşitli etkinlikler yapacağız” diye konuştu.
AVRUPA YAKASINI TERCİH EDİYORUZ
Yarış dünyasının tartıştığı “İstanbul’un ikinci bir hipodroma ihtiyacı var” beklentisine de yanıt veren Adalı, “Yeni yapacağımız idman merkezi hipodrom vasfına kavuşabilir. Ancak uluslararası yarışlar için Avrupa yakasını istiyoruz” dedi.
YILDA 2.6 MİLYAR LİRA GELİR SAĞLIYOR
AT yarışlarının çok ciddi bir ekonomik alan olduğunu belirten Tarım Bakanlığı yetkilileri, “Geçen yıl yarışlardan elde edilen toplam ciro 2.6 milyar TL oldu. Çalışanı, seyisi, jokeyi ile dev bir sektör haline dönüştü” bilgisini verdiler. 1900’lü yıllarda yeşil alan olarak kullanılan Veliefendi Çayırı, 1911 yılında hipodrom vasfı kazandı. At yarışları için arazi arayan bilim kurulundaki Almanlar Veliefendi çayırını seçti. Hipodrom ve arazisi 1950 yılında Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye Jokey Kulübü’ne kiralanmıştı.
Esin GEDİK/ Akşam Gazetesi