Ekonomi

Türkiye kaybederken kazanan onlar oldu

Türkiye’de ekonomik tüm veriler krizi işaret ederken Türk Lirası ise tarihi değer kaybı yaşamaya devam ediyor. 3. Sınıf dünya ülkelerinin bile paraları TL’den değerli konuma yükselirken Türkiye’de bir kesim de kazanmaya devam etti.Bu operasyondan dar gelirli geniş kesimler zararlı çıkarken, dar bir kesim ise fazlasıyla karlı çıktı

Dünyada dolar bazlı enerji ve gıda fiyatlarının hızla yükselmesi, Rusya Ukrayna arasındaki savaşın küresel ekonomiyi sarsması ve ABD başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz yükseltmeye başladığı bir dönemde hükümetin geri adım atmadığı faiz operasyonunun Türkiye için faturası da giderek ağırlaşıyor.

Bu operasyondan dar gelirli geniş kesimler zararlı çıkarken, dar bir kesim ise fazlasıyla karlı çıktı.

İşte Türkiye’nin kazananları:

BANKALAR: 

İktidarın faizler nedeniyle sık sık hedef aldığı bankalar, faiz operasyonundan en karlı çıkanlar arasında yerini aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, bankacılık sektörünün ocak ve ağustos dönemi net karı yıllık yüzde 420 oranında artarak 252,2 milyar lira oldu. Bankaların net faiz geliri de bu dönemde yaklaşık yüzde 215 arttı.

KUR MORUMALI MEVDUAT’TA PARASI OLANLAR: 

Döviz kurunu sakin hale getirmek ve yabancı para birimlerine olan talebi azaltmak için hükümetin ortaya attığı Kur Korumalı Mevduat sisteminde parası olanlar hem dolardaki artıştan hem de mevduat faizinden faydalandı. Ancak, KKM'nin şu anda Hazine'ye maliyeti 75,6 milyar lirayı bulmuş durumda. Merkez Bankası’nın da dövizden KKM'ye geçenlere ne kadar ödediği tam olarak bilinmese de KKM'nin vatandaşa toplam maliyetinin toplam ödemelerle birlikte 150 milyar liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

YAP İŞLET DEVRET MÜTEAHHİTLERİ

Öte yandan faiz operasyonlarıyla birlikte kur artışı, döviz cinsi yüksek gelir garantisiyle verilen yap işlet devret projelerinin müteahhitlerine de yaradı. Kamudaki büyük ihaleleri toplayan az sayıdaki müteahhidin kazancı, kur artışıyla birlikte artmaya devam ediyor. Söz konusu müteahhitler, projeler için kullandıkları kredilerin de döviz cinsi olduğunu belirtseler de, yüksek gelir sayesinde garantileri, kredi riskini aşıyor.

MÜLK SAHİPLERİ: 

Son olarak inşaat maliyetlerindeki artış, yanlış sığınmacı politikası ve yabancılara konut satışıyla birlikte düşük reel faizler, konut fiyatlarını da şişiriyor. Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye genelinde konut fiyatları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 8 oranında, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 173,8 oranında arttı. İstanbul'da konut fiyatları ise yüzde 200,1 oranında artarken, Ankara'da yüzde 181, İzmir'de de yüzde 162,2 artış gösterdi.