Sektörel

Türkiye, konut fiyat artışı sıralamasında ilk sırada!

İstanbul Planlama Ajansı'nın resmi olarak açıkladığı verilerine göre Türkiye, konut fiyatlarının en yüksek arttığı ülke oldu. İstanbul Planlama Ajansı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, konut fiyatlarının en yüksek arttığı ülke olarak kayıtlara geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) konut fiyat artışına yönelik araştırma verilerini yayımladı.

İstanbul Planlama Ajansı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, konut fiyatlarının en yüksek arttığı ülke olarak kayıtlara geçti.

Resmi olarak açıklanan verilere göre mega kent İstanbul’da konut fiyatları 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artış gösterdi.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu verileri sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Gökçe, açıklamasında bunun en önemli nedeninin nüfus artışı, hızla artan sığınmacı nüfusu ve gayrimenkul satın alarak vatandaşlık alma yoluyla gelen aşırı talep olduğunu söyledi. Buğra Gökçe, açıklamasında plansız uygulamaların konut fiyatlarını yükselttiğini de kaydetti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, hane halkı geliri ve konut fiyat endeksi verilerine göre ise mega kent İstanbul'da 2020 yılı baz alındığında ortalama net gelir 6,5 baz, ortalama daire fiyatı ise 17,3 baza yükseldi.

"KİRA YARDIM ORANLARININ ARTIRILMASI GEREKİYOR"

Birgün'de yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe yaptığı açıklamada inşaat maliyetlerinin son 6 senede 6 kat arttığını kaydederek, satın alma gücünün düştüğünü söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe açıklamasında yalnızca 1 senede inşaat maliyetinin yüzde 117 yükseldiğini belirterek, gelirlerin bu artışa oranla artmadığını kaydetti. Buğra Gökçe, "Dolayısıyla maliyet artışı da yaşadığımız konut krizini derinleştirdi" diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe paylaşımında 2002 yılında konut sahibi olma oranının yüzde 73 iken bugün yüzde 60’a düşmüş durumda olduğunu kaydederek, "Peki ne yapmalı? Sosyal konut üretirken, kentsel dönüşümü kolaylaştırmak için kira yardım oranları da arttırılmalı." dedi.

"Biz İstanbul’da yalnız ev sahibine değil, oturana da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 3 katı kira desteği vermeyi bu yüzden önerdik." diyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, depreme dayanıklı, nitelikli sosyal konut arzını arttırmanın devletin görevi olduğunu ve Bu görevin hakkıyla yerine getirileceği günleri özlemle beklediklerini kaydetti.

Konut yatırımcılarının gözü İstanbul'da!

Ziya Yılmaz: Konutta lüks anlayışı pandemiden sonra değişti

Konut sektöründe stok sorunu! İnşaat firmaları yeni yıla stoksuz giriyor! Ev fiyatları yükselecek mi?