Sektörel

Türkiye konutun en fazla değerlendiği ülkeler sıralamasında lider oldu!

Türkiye, dünya genelinde konutun en çok değerlendiği ülkeler sıralamasında ilk sıraya yerleşti. Peki listede hangi ülkeler var? İşte o liste...İngiliz araştırma şirketi Knight Frank’ın 56 ülkeyi masaya yatırdığı ve merakla baklenen 2021 yıl sonu raporuna göre, Türkiye’de ortalama yüzde 59,6 değerlendi

2021 yılında toplamda 1,5 milyon konut satış adedi ile Avrupa lideri olan Türkiye, dünya genelinde konutun en fazla değerlendiği ülkeler sıralamasında ilk sıraya yerleşti. İngiliz araştırma şirketi Knight Frank’ın 56 ülkeyi masaya yatırdığı ve merakla baklenen 2021 yıl sonu raporuna göre, Türkiye’de ortalama yüzde 59,6 değerlendi.

Söz konusu Listede bu alanda Türkiye’yi yüzde 22,6 ile Yeni Zelanda, yüzde 22,1 ile Çekya izledi. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Avustralya, Güney Kore, Jerse, Hollanda, Slovakya, ABD ve Estonya ilk 10’da yer alan ülkeler arasında.

Peki konutun en fazla değerlendiği ülkeler hangileri? İşte o liste...

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, geçen senen Avrupa’da konutlar ortalama yüzde 10 değerlendi. Söz konusu bu oran, Türkiye’nin enflasyon çıkarıldıktan sonra kalan net değerlenmesinin yarısından daha az şeklinde kayıtlara geçti. Resmi olarak açıklanan verilere göre, 2021 yılında  konut fiyatlarının İngiltere’de yüzde 10,8, Almanya’da yüzde 12,4, vatandaşlık hakkında Türkiye ile yarışan Portekiz’de ise yüzde 11,2, Fransa’da yüzde 7,1 arttığı belirtildi.

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde enflasyon da hesaba katıldığında konutta fiyat artışı yerine değer kayıplarının yaşandığını dile getirdi.

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, yaptığı açıklamada Avrupa ekonomisinde 2020 yılında yaşanan olumsuzluklara da değinerek, şunları dile getirdi:  “Tüm bu ağır resme karşın konut sektöründe sadece İngiltere’de teşvikleri gördük ancak 2021 performansına baktığımızda değerlenme yüzde 11 seviyesinde görünüyor. Türkiye ise geçen yıl önemli bir teşvik açıklamadı. Buna rağmen konut satış adedinde en hareketli piyasa olmayı sürdürüyor” 


2021 yıl sonuna göre konutun en fazla değerlendiği ilk 10 ülke şu şekilde:

Türkiye: yüzde 59,6

Yeni Zelanda: yüzde 22,6

Çek Cumhuriyeti: yüzde 22,1

Slovakya: yüzde 22,1

Avusturalya: yüzde 21,8

Hollanda: yüzde 20,3

Amerika: yüzde 18,8

Güney Kore: yüzde 18,4

Jersey: yüzde 18,4

Estonya: yüzde 17,3

 

İstanbul'da fiyatlar Miami'yi solladı! Ev almak hayal mi oldu?