23 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye, Letonya Riga'da mimarlık fakültesi kuracak

Türkiye, Letonya Riga'da mimarlık fakültesi kuracak

Bahçeşehir Üniversitesi, Riga Uluslararası İşletme ve Yönetim Yüksekokulu'yla (RISEBA) Riga'da ortaklaşa Mimarlık Fakültesi kuruyor




Bahçeşehir Üniversitesi, Riga Uluslararası İşletme ve Yönetim Yüksekokulu'yla (RISEBA) Riga'da ortaklaşa Mimarlık Fakültesi kuruyor. RISEBA'nın sahibi Boris Kurovs'un 5 milyon dolarlık yatırımla ortak olacağı proje için Bahçeşehir sadece know how ve hoca desteği verecek. Kurovs, Enver Yücel'e "Letonya Ulusal Güzellik Yarışması'nın finalini de İstanbul'da yapalım" dedi.

LETONYA, Estonya ve Litvanya'dan oluşan Baltık'ın küçük ülkeleri eğitim ve turizm yatırımlarıyla krizden çıkış yolu arıyor. Küresel krizden en az Yunanistan kadar negatif etkilenen Avrupa Birliği (AB) üyesi Letonya'nın başkenti Riga'da özel sektöre ait bir yüksek okul, Bahçeşehir Üniversitesi'nin desteği ile `Mimarlık Fakültesi'ne kavuşuyor ve Üniversite statüsü kazanıyor. Riga Uluslararası İşletme ve Yönetim Yüksekokulu (RISEBA) Riga'da, Bahçeşehir Üniversitesi'nin desteği ile Mimarlık ve Tasarım Fakültesi kuruyor. RISEBA'nın sahibi Boris Kurovs'un 5 milyon dolarlık yatırımıyla hayata geçecek Mimarlık Fakültesi için Bahçeşehir sadece know how ve hoca desteği verecek. Eylül ayında 72 öğrenciyle eğitime başlayacak fakültenin açılışı da yaz aylarında Letonya'yı ziyaret etmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Riga'da eski milli eğitim bakanı Prof. Dr. Necdet Tekin'in çabalarıyla, devlet desteği de alan vakıf hüviyetinde `Türk İş, Ticaret ve Kültür Enstitüsü' de kuruldu ve faaliyete başladı.

Güzellik yarışması önerisi

RISEBA'nın sahibi Boris Kurovs, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'e ilginç bir öneride de bulundu. "Letonya ulusal güzellik yarışmasının finalini İstanbul'da yapalım, iki ülkenin ilişkilerine büyük katkı sağlarız" diyen Kurovs'un önerisine Yücel, "Bu bizim işimiz değil ama tabii ki gerçekleşmesi için destek veririz" dedi. Haziran ya da temmuz ayında gerçekleşmesi beklenen Letonya Güzellik Yarışması Finali'nin İstanbul'daki organizasyonunu City Turizm'in sahibi Osman Sarıal'ın gerçekleştireceği öğrenildi.

Eğitim know how'u sermaye

Bahçeşehir Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Türk üniversitleri olarak artık dünyaya eğitim know how'u ihraç edecek birikime sahip olduklarını söyledi ve "Letonya Avrupa Birliği (AB) üyesi ve bölgenin turizm ve eğitim merkezi olma çabasında. Biz Türkiye'nin AB tam üyelik hedefine de hizmet ediyoruz. Türkiye'yi, Türk üniversitesini, kültürümüzü, ülkemizi en etkin şekilde tanıtmış oluyoruz. Bizim eğitim know how'umuz sermaye oluyor. ABD'deki eğitim faaliyetlerimiz de hızla gelişiyor. Berlin'de de uygulamalı meslek yüksekokulu projemiz var" dedi. RISEBA Rektörü Irina Seninkova da bu ortaklığın iki ülke arasındaki ilişkilere pozitif katkıları olacağını vurguladı. Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Eyüce ise fakültede mimarlık, endüstriyel tasarım ve iç mimarlık bölümlerinin olacağını belirtti.

Letonya'ya önce TİKA girmiş, 48 öğrenci Türkçe öğreniyor

LETONYA Devlet Üniversitesi'nde Modern Diller Fakültesi ile işbirliği yapan Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) 2005'ten beri bu ülkede Türkçe öğretimi ve bazı öğrencilerin Türkiye'de ağırlanması için çalışıyor. Türkçe öğretmeni Sibel Jurgenans'ın verdiği bilgiye göre, ilk başta 50 öğrenciyle başlayan Türkçe dersleri şu anda 18 öğrenciyle devam ediyor. Ayrıca, geçtiğimiz yıllarda bazı öğrenciler TİKA'nın Türkiye kamplarına katılmış. Türk İş, Ticaret ve Kültür Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Necdet Tekin de, bu ülkede Türkçe öğretiminin çok önemli olduğunu, bu konuda çaba harcayacağını söyledi. Tekin, "2009'da Dr. Boris Kurovs ile enstitü kurduk. Ancak vakıf niteliği olmadığı için vergisel sorunlar çıktı. Sayın Hayati Yazıcı'ya durumu izah ettik ve devletimiz 100 bin euro destek sağladı. Amacımız, Türk kültürünü, dilini, tarihini bu bölgede anlatmak" dedi.

Letonya ekonomisi turizme dayalı

LETONYA; Estonya ve Litvanya'ın oluşturduğu küçük Baltık ülkelerinin merkezi konumunda. Yaklaşık 65 bin kilometre büyüklükteki ülkenin nüfusu sadece 2.2 milyon kişi. Baltık bölgesinin üç küçük ülkesinin toplam nüfusu ise 7 milyonu geçiyor. Bölgenin yıldızı olarak tanımlanan Letonya bataklık kömürü, amber (kehribar), kireçtaşı açısından oldukça zengin bir ülke. Tarıma uygun arazisi ve hidro elektrik potansiyeli de güçlü olan ülke, Avrupa'nın daha kuzeyi için bir turizm cenneti. Bu nedenle de ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı. Ülke küçük imalat sanayi yok denecek kadar az. Bu ülkede kurulacak hafif sanayinin Baltık bölgesinin tamamına hitap edebileceğini söyleniyor.
Sadi Özdemir/Hürriyet


Geri Dön