Eğitim

Türkiye Maarif Vakfı'ndan yurtdışına prestij okulları projesi!

Milli Eğitim Bakanlığında (MEB), TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından kurulacak Türkiye Maarif Vakfınca, yurt dışında prestijli Türk okullarının açılması çalışmaları sürdürülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığında (MEB), TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından kurulacak Türkiye Maarif Vakfınca, yurt dışında prestijli Türk okullarının açılması çalışmaları sürdürülüyor.


Bakanlıkta, Maarif Vakfı kapsamında kurulacak okulların, yurt dışında Türkiye'nin adından söz ettiren prestij okulları olarak açılmasını sağlamak üzere çalışmalar yoğunlaştırıldı. 


Kanunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 3 ay içerisinde Türkiye Maarif Vakfının kuruluşu resmi senedi ve vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre tesciline ilişkin işlemlerin Milli Eğitim Bakanlığınca sonuçlandırılması gerekiyor. 


Türkiye'nin yurt dışında "yüz akı" olacak prestij okullarıyla ilgili çalışmalar, bir yandan okulların fiziksel imkanları, teknolojik donanımlarının çağın gereklerine uygun şekilde planlanması, bir yandan da mevcut yurt dışı okullarda sadece Türk öğretmen bulundurulması zorunluluğunun aşılması üzerine odaklanıyor.


Bakanlık bu kapsamda, Maarif Vakfının başka ülkelerde açacağı Türk okullarının uluslararası alanda prestijli yabancı okullarla rekabet edebilmesini sağlamak amacıyla sadece Türk öğretmenlerin değil, o ülkenin öğretmenlerinin de  görev yapmasını hedefliyor. Mevcut mevzuatta ise yurt dışında açılacak bir okulda, Türk öğretmen çalıştırılması zorunluluğu bulunuyor. 


Rekabetin sağlanabilmesi için Türk okullarında, okulun açıldığı ülke öğretmenlerinin de istihdam edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak. Türk okullarının uluslararası rekabette mülkiyet ve istihdam gibi sorunlarının aşılması için de vakfın "esnek" bir sistemle çalışması amaçlanıyor.  


Okullarda görev yapacak öğretmenlerin ne kadarının Türk, ne kadarının okulun açıldığı ülke öğretmenlerince karşılanacağı ülkelere göre belirlenecek. 


- Burslu öğrenciler masada


Bakanlık, Türk okullarının insan gücü ihtiyacının karşılanması için daha önce Türkiye'de burslu olarak okumuş yabancı uyruklu öğrencilerin tecrübesinden de yararlanmayı hedefliyor.


Yurt dışı Türk okullarında görev yapacak öğretmenlerin, yazılı ve sözlü sınavla seçilmesi planlanıyor. 


Bakanlık, Maarif Vakfı Kanunu kapsamında, satın alınacak ya da kiralanacak okullara ilişkin de çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Maarif Vakfının Türk okullarını, Türklerin yoğunluklu olarak yaşadığı ve Türkiye'nin dış politikada stratejik olarak birlikte hareket ettiği ülkelerde öncelikli olarak açması hedefleniyor. 


Vakfın kuruluş merkezi olarak kullanılmak üzere Maliye Bakanlığınca uygun görülen taşınmaz ise bedelsiz olarak verilecek.


Türkiye Maarif Vakfının kurulmasından ve teşkilatlanmasının tamamlanmasından sonra, Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü, yurt dışında kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak vakfa devredilecek.


Vakıf, örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar süreçte burs verecek, okul, yurt gibi tesisler açacak. 


Vakıf tarafından yurt dışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak. 


AA