26 / 12 / 2024

Türkiye mega projelerle büyüyecek!

Türkiye mega projelerle büyüyecek!

Seçimlerden istikrar kararı çıkmasıyla Türkiye, 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerleyecek. Devasa bütçeli mega projelere hız kazanacakken, ihracat ve büyüme oranları yakalanacak, kişi başı gelir 15 bin doları aşacak.



Seçimlerden istikrar kararı çıkmasıyla Türkiye, 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerleyecek. Devasa bütçeli mega projelere hız kazanacakken, ihracat ve büyüme oranları yakalanacak, kişi başı gelir 15 bin doları aşacak.


4 aylık siyasi belirsizlik sürecinde, artan terör olayları, faizler, döviz kurunun rekorları sonrasında zorlanan iş dünyası, tek başına iktidarla rahat nefes alırken, çeşitli sebeplerle çekimser kalan yatırımcı da 1 Kasım genel seçimlerinden çıkan istikrar kararıyla gözünü yine Türkiye'ye dikti. İstikrar kararı ile birlikte 2023 hedefleri için yapılan 3. Havalimanı, 3. Köprü, Avrasya Tüneli, Finans Merkezi, Nükleer Santral ve Yüksek Hızlı Tren Projeleri ivme kazandı.  


İstanbul merkez olacak  


55 havalimanına sahip olan Türkiye, 2018 yılında devreye alınacak 150 milyon yolcu taşıma kapasiteli 3.Havalimanı ile dünyanın havayolu trafiğini İstanbul'dan yönetecek. Alman Lufthansa, Amsterdam Havalimanı ve Kopenhag Havalimanları İstanbul'un gerisinde kalacak. Gelen turistlerle katlanacak olan gelir, ekonomiyi uçuracak. Öte yandan yerli yolcu uçağıda 2023'te hizmete başlayacak. 


Enerjide bağımlılığa son 


İstikrarın getirdiği en önemli kazançlardan biride enerji ithalatı için yapılan anlaşmalarla olacak. Enerjide yüzde 72 oranında dışa bağımlığı olan Türkiye, Azerbaycan ile ortak olduğu TANAP ile Azeri doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak. Rusya ile Türk Akımı için yapılan görüşmeleri ise sürüyor. Öte yandan 2020'de yapımının tamamlanması beklenen nükleer santral projeleride cari açığı en aza indirgeyecek. 


Trafik nefes alacak  


Dünyanın en geniş köprüsü ünvanına sahip olacak olan 3. Köprü'de çalışmalar devam ediyor. 59 çelik tabliyeden 41'inin montaj işlemi tamamlandı, iki yakanın birleşmesine 415 metre kaldı. Diğer yandan, Lapseki-Gelibolu arasında planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün ihalesine çıkılacak. Köprü, toplam 3.623 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. 

Savunma millileşiyor Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusundaki hamlelerinde savunma sanayiide büyük önem taşıyor. İHA'lar, zırhlı araçlar, füze sistemleri üreten Türkiye, 2018'e kadar Atak helikopteri, Altay tankı ve Atmaca füzelerini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterleri arasına sokacak. İlk uçak gemisi ise 2021'de suya indirilecek.


Dört bir yana demir ağ


Cumhuriyetin 100. yılına kadar yurdun dört bir yanı demir ağlarla örülecek. Ulaşıma çağ atlatacak olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projelerine hız verilecek. İstanbul-Ankara arasını 1.5 saate düşürecek yeni bir Süper Yüksek Hızlı Tren Hattı devreye alınacak. 2-3 yıl içerinde 15 şehre daha YHT hatlarının çalışması bekleniyor. Projelerle masraflarda düşecek. 



Güneş


Geri Dön