Kent Haberleri

Türkiye Milli Botanik Bahçesi 2016'da açılacak!

Mehdi Eker, "Türkiye Milli Botanik Bahçesi" projesinin Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın 2'nci büyük botanik bahçesi olduğunu belirterek, "2 bin 500 dönüm arazide kurulan proje için 303 milyon lira yatırım yapılıyor" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye Milli Botanik Bahçesi" projesinin Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın 2'nci büyük botanik bahçesi olduğunu belirterek, "2 bin 500 dönüm arazide kurulan proje için 303 milyon lira yatırım yapılıyor" dedi.


Eker, Türkiye Milli Botanik Bahçesi'nin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, bahçenin, Uluslararası Botanik Bahçelerini Koruma Birliğinin koyduğu kurallara uygun Türkiye'nin ilk botanik bahçesi olduğunu söyledi.


Dünyada 3 binin üzerinde botanik bahçesi bulunduğunu ifade eden Eker, Milli Botanik Bahçesi için bölgenin 10 yıldır ağaçlandırıldığını belirtti. 


- "Türkiye'nin genetik varlığının sigortası"


Eker, Milli Botanik Bahçesi fikrini oluştururken, Türkiye'nin 4 binin üzerindeki endemik bitki türünü koruma, kayıt altına alma, muhafaza etme, sergileme ve yaşam alanı halinde parka dönüştürme hedefiyle yola çıktıklarını dile getirdi.


Türkiye'nin biyoçeşitliliğini koruma altına alan tesisler açtıklarını anlatan Eker, "Tohum Gen Bankasını kurduk. 117 bin 780 çeşit tohum özel alanlarda canlı olarak muhafaza edildi. Burası Türkiye'nin genetik varlığının sigortasıdır" dedi. 


Bu kapsamda Geofit Araştırma ve Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma Merkezlerini açtıklarını hatırlatan Eker, Antalya'da Botanik EXPO düzenleneceğini, son 10 yıl içerisinde 450 milyon liralık yatırım ile 15 ileri araştırma merkezi açtıklarını hatırlattı.


Eker, Botanik Bahçesi'nin toplam 2 bin 500 dönüm arazide kurulduğunu, bu arazinin bir kısmının Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi, bir kısmının da bakanlığa tahsisli milli emlak arazisi olduğunu ifade etti.


Buranın, Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın 2'nci büyük botanik bahçesi olduğunu kaydeden Eker, "Proje için 303 milyon lira yatırım yapılıyor" dedi. Eker, bahçenin temelinin iki yıl önce kasım ayında atıldığına dikkati çekti. 


- "2016'da halka açılacak"


Bakan Eker, Milli Botanik Bahçesi için 20'ye yakın üniversitenin öğretim üyelerinden bilgi aldıklarını, yurtdışındaki botanik bahçelerini incelediklerini anlattı. 


Başta karaçam ve sedir olmak üzere 150 binin üzerinde fidan diktiklerini bildiren Eker, bu sayının 350 bine çıkacağını vurguladı.


Eker, Türkiye'de yetişen tüm bitki örneklerinin botanik bahçesinde sergileneceğine işaret ederek, botanik bahçesinde bin 500 bitki türünün doğal olarak bulunduğunu, bu sayının 12 bine çıkacağını kaydetti.


Giriş kompleksinin yüzde 65, seralar kompleksi ve üretim parselinin ise yüzde 80 tamamlandığına değinen Eker, yapıların bu yıl sonu itibarıyla biteceğini ve 2016 yılının ikinci yarısında bahçenin bir kısmının halka açılacağını ifade etti.


Milli Botanik Bahçesi içindeki Bitki Sarayı'nın yapımına bu yıl başlayacaklarını bildiren Eker, "Sarayda çöl bitkileri, ekvator bitkileri, su içerisinde yaşayan bitkiler, bozkır, step bitkileri ve endemik bitkilerin tamamı doğal olarak yetiştirilebilecek. Türkiye'de yetişmeyen kahveden, kaktüse kadar farklı bitki türleri burada yer alacak" diye konuştu.


Eker, Milli Botanik Bahçesi'nde yer alacak diğer alanlar hakkında şu bilgiyi verdi:


"Giriş kompleksi, karşılama ve ziyaretçi merkezi, gelişim alanı, arboretum, doğal çayır, etkinlik çayırı, teknif ofis, sera ve bitki üretim alanı, endemik bitki ve araştırma geliştirme parselleri, tematik sera, büyük ve küçük gölet, bitki ve hediyelik eşya merkezi, botanik galerisi, eğitim merkezi, herbaryum, çocuk oyun ve eğitim merkezi, peyzaj tasarım stüdyosu, seyir ve dinlenme alanı bulunacak. Milli Botanik Bahçesinde yaya veya elektrikli ring araçları ve bisiklet ile dolaşılabilecek. Bahçede engelliler için de özel araçlar bulunacak."


Eker, Türkiye'de nesli tehdit altındaki bitkilerin canlı formda sera içerisinde açık alanlarda çoğalarak yetiştirileceğini belirterek, bitkilerin kurutulmuş haliyle saklanabildiği herbaryumun 3 milyon örnek kapasiteli olacağını bildirdi. 


Vatandaşların şimdi de bahçede gezebileceklerini ifade eden Eker, bitki ve hayvanların yaşam alanı olması nedeniyle bölgede piknik yapılamayacağını vurguladı.


Eker, toplantının ardından gazetecilerle Milli Botanik Bahçesini gezerek, bölgedeki peyzaj çalışmaları, biyoçeşitlilik ve proje çalışmaları hakkında bilgiler verdi.


Arazideki ağaçların çoğunun son 10 yılda dikildiğine dikkati çeken Bakan Eker, "Bizzat kendi ellerimle diktim, bir nevi çocuklarım gibi" dedi.


Bakan Eker, göreve ilk geldiği dönemde arazinin kooperatiflere verilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, "Göreve geldiğimde, 'göletin kenarında şu kadar villa yapılır' diye hesap yapılıyordu. Biz bunu Ankara'ya ve Türkiye'ye kazandırdık" diye konuştu.


AA