Türkiye milyoner artışında Avrupa’nın zirvesine yerleşecek!
İngiltere merkezli Adam Smith Enstitüsü'nün araştırmasına göre, 2028 senesine kadar Avrupa'daki üç ülkenin milyoner oranında en büyük artışı görmesi bekleniyor. Bu yükselişte Türkiye dikkatleri çekiyor. İşte detaylar...
İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Adam Smith Enstitüsü (ASI) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye, Rusya ve İsveç, 2028 yılına kadar milyoner oranında en büyük artışı yaşayacak ülkeler şeklinde dikkatleri çekiyor.
Enstitünün, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, Fransa, Almanya, İtalya ve Macaristan'ın da bulunduğu 36 ülkenin servetlerini incelediği 'Milyoner Takibi Raporu'nda, Tayvan'ın yüzde 51 ile en büyük yükselişi kaydedeceği belirtilirken, Türkiye de nakit, hisse senedi, emlak ve özel emeklilik fonları gibi varlık sınıflarında ve 1 milyon doların (915.000 euro) üzerinde net servete sahip olan kişi oranında yüzde 34 artışla Avrupa'da en iyi performansın gösterildiği ülke olması öngörülüyor.
AVRUPA ÜLKELERİNİN HIZI TÜRKİYE TARAFINDAN BELİRLENİYOR
Euronews'ten Garfield Myrie'nın haberine göre; rakamlar Türkiye'nin zorlu ekonomik koşullara rağmen kişisel servetlerde yaşanılan dikkate değer büyümeye vurgu yapıyor.
Söz konusu araştırmada, "Türkiye, 2022 ve 2023 yılları arasında yetişkin başına servette yüzde 157'nin üzerinde şaşırtıcı bir büyüme ile dikkat çekmekte ve diğer tüm ülkeleri geride burakıyor. Türkiye'ye en yakın ülkeler, yüzde 20'ye yakın yükselişle Katar ve Rusya olurken, onları yüzde 16'nın biraz üzerinde artışla Güney Afrika ve yüzde 14 ile İsrail takip ediyor" ifadeleri yer aldı.
ENFLASYON VARLIK DEĞERLERİNİN YÜKSELMESİNİ SAĞLADI
CNBC’nin aktardığına göre, Türkiye'nin yükselişi, ülkedeki enflasyonun yüzde 72 gibi yüksek bir seviyede olmasına rağmen yaşanıyor. Yüksek enflasyon, ülkenin 85 milyonluk nüfusunun çoğu için büyük bir zorluk yaratarak satın alma güçlerine olumsuz etki ederek, azalttı.
Fakat, konut gibi varlıklara sahip olan Türklerin servetleri, enflasyonun bu varlıkların değerini artırması sebebiyle tırmanışa geçti.
Ukrayna'da devam eden savaşa ve ağır ekonomik yaptırımlara karşın, Rusya'nın da yüzde 23'lük bir yükselişle kıtadaki en büyük ikinci milyoner oranını yaratacağı öngörülüyor.
EN KÖTÜ PERFORMANS HANGİ İLLERDE?
İngiltere ve Hollanda, analiz edilen 36 ülke arasında en düşük sıralamaya sahip iki ülke olarak dikkatleri çekiyor ve her iki ülkede de nüfuslarına oranla milyonerlerin düşeceği öngörülüyor.
Araştırmaya göre, İngiltere 2028 senesine kadar milyonerlerinin yüzde 20’sini, Hollanda ise yüzde 5’ini yitirmiş olacak. Milyoner oranında azalma öngörülen diğer tek ülke ise yüzde 3'lük bir gerileme olması öngörülen Suudi Arabistan.
Adam Smith Enstitüsü, İngiltere'deki milyoner sayısında beklenen düşüşü, üksek vergiler ve servet sahiplerini desteklemekte isteksiz olan bir kültür gibi faktörlere bağlıyor ve şunları söylüyor:
"Milyonerler, sürekli vergi artışları, dondurulmuş veraset vergisi eşikleri, sermaye kazancı vergilerindeki olası artış, non-dom rejiminin kaldırılması ve servet oluşturanlara düşman bir kültür gibi sebeplerle İngiltere'den ayrılıyor."
Avrupa'nın güçlü ekonomileri Almanya ve Fransa'da sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14'lük yükselişler beklenmesine karşın, bu iki ülke sıralamanın alt basamaklarında bulunuyor.
Yunanistan ise yalnızca yüzde 2'lik bir yükselişle raporda en alt sıralarda yer alıyor. Onun altında yalnızca İngiltere, Hollanda, Suudi Arabistan (-yüzde 3) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) (yüzde 1) bulunuyor.
Küresel ekonominin devleri ABD ve Çin'in ise 2028 yılına kadar mütevazı bir büyüme sergileyeceği öngörülüyor. Adam Smith Enstitüsü analistleri, ABD'nin yüzde 12, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in ise yüzde 8 oranında büyüme göstereceğine dikkat çekiyor.
Dolar kurunun önce 35 TL sonra da 45 TL olacağı tarih resmen açıklandı!