Kentsel Dönüşüm

Türkiye, MIPIM’de kentsel dönüşüme finansman aradı!

Fransa’nın Cannes şehrinde 26.sı düzenlenen Emlak Fuarı MIPIM’e, Türkiye bu sene, önceki yıllardan farklı olarak kentsel yenileme ve dönüşüm projeleriyle katıldı..

93 ülkeden 20 bin ziyaretçiyi ağırlayan MIPIM’de Haris, Londra şov yaparken, Rusya’nın ekonomik durağanlığın etkisi ile etkisiz kalması dikkat çekti. 10-13 Mart arasında gerçekleşen fuardaki tanıtımda DKY İnşaat’ın geliştirdiği Kağıthane projesi ve DKY Kartal, Nuhoğlu İnşaat’ın Fikirtepe’de 600’ün üzerinde evi dönüştüreceği Yenitepe Kadıköy, Ofton İnşaat’ın Koşuyolu’ndaki Elysium Elit, Polat İnşaat’ın Beyoğlu’ndaki Piyalepaşa İstanbul, Artaş Grubu-Aydınlı Grup- İnvest İnşaat’ın ortak projesi Vadistanbul başı çekti. Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan’ın kuruculuğunu üstlendiği, 32 yatırımcıdan oluşan ve Beyoğlu’nda 10 milyar liralık kentsel dönüşüm amaçlayan Beyoğlu Investors Group’un (BIG) projeleri de MIPIM’de uluslararası yatırımcılara tanıtıldı. Aralarında GAP İnşaat, Naz İnşaat, Rumeli Han, Kamer İnşaat, İpek Constructıon, Akfen Gayrimenkul, Timur Gayrimenkul ve Rixos Bina’nın da bulunduğu 32 yatırımcının oluşturduğu BIG’in üyeleri yatırım şirketleri Hainz, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Blackstone, Abraaj Capital, Al-Futtaim, Amstar, Bilfinger, Aerium, HB Reavis ve Grosvenor’ün temsilcileriyle bire bir görüşmeler gerçekleştirdi. Dubai merkezli Abraaj Capital’in yetkililerinin yatırım ajansı mantığıyla tasarlanan ve kamu ile özel sektörü bir araya getiren BIG’in oluşum sürecini, yatırımcıların yürüttüğü projeleri ilgiyle dinlediği gözlendi. MIPIM’de Türkiye’yi temsil eden ve tanıtan Alkaş Danışmanlık üst yöneticisi Avi Alkaş, emlak sektörünün şampiyonlar ligi addedilen MIPIM’de özellikle finansman fırsatı bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu bağlamda önümüzdeki yıllarda daha büyük yerde olmalıyız. Ki daha iyi bir katılımla geleceğiz. Bu finansmanı daha kolay bulmamızı sağlayacak. Burası Ortadoğu pazarından ilgi çekmek için de önemli.” dedi. Ana konsepti “dijital devrim” olarak belirlenen MIPIM’in 2015’te Türkiye pavilyonunda bu yıl şehir katılımı da ön plana çıktı. Türkiye fuara, inşaat firmalarının yanı sıra, İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa ve Sakarya il ve ilçe belediyeleriyle katıldı.


MIPIM, 2019’da İstanbul’a gelebilir


MIPIM Fuarı’nda kentsel dönüşüm projeleri ile kaynak kollayan şirket yöneticileri ve il-ilçe belediye başkanları gayrimenkulün şampiyonlar ligi olarak tanımlanan MIPIM’in CEO’su Filippo Rean ile görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, “2019’da Haliç Port bittiğinde İstanbul’da MIPIM’i düzenlemeyi teklif ettik. Filippo da bu teklife sıcak baktıklarını ve bunu düşünebileceklerini söyledi.” denildi. MIPIM’de Türkiye temsilciliği yapan Alkaş Danışmanlık üst yöneticisi Avi Alkaş, MIPIM Türkiye’nin bir rüya olduğunu ifade ederek, “Alkaş Danışmanlık olarak bu rüyanın peşinde koşuyoruz. MIPIM Türkiye olursa, ciddi bir kazanım elde edebileceğiz.” dedi. Nitekim MIPIM, Cannes dışında Singapur ile Hong Kong’da dönüşümlü şekilde ‘MIPIM Asya’ olarak gerçekleşiyor. Tokyo’da da ‘MIPIM Japonya’ olarak gerçekleşen Emlak Fuarı, son 3 senedir ‘MIPIM Londra’ olarak da İngiltere’de düzenlenmeye başladı.


1600 MİMAR 370 SİYASİYLE BULUŞTU


Alkaş Danışmanlık’ın 6 yıldır Türkiye temsilciliğini yaptığı MIPIM 2015’in ana organizatörü Reed Midem. 19 bin 400 metrekarelik alanda 93 ülkenin gayrimenkul alanındaki en büyük isimlerinin katılımıyla düzenlenen fuarda 3.200 üst düzey yönetici, 4.500 yatırımcı, 3.700 proje geliştiricisi, 1.600 mimar, 370 siyasi lider ve 350 yerel yönetim ve şehir planlayıcısı bir araya geldi. Fuardaki ziyaretçi sayısı ise 21 bini aştı. Türkiye’deki kuruluşlar ve firmalar, MIPIM 2015’e toplam 1.200 metrekarenin üzerinde bir alanda stant ile katılım gösterdi.


Zaman