Türkiye Müteahhitler Birliği 2014’ü yeni dönem diye niteliyor!
TMB’nin İnşaat Sektörü Analizi’nden 2014 için zam ve küçülme tahmini çıktı. Müteahhitlere göre siyasi belirsizlikler, döviz kuru ve inşaat maliyetlerindeki artıştan oluşan 3 kritik nedenle bu yıl konut fiyatları zamlanacak.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), son dönemde yaşanan gelişmeler sonrası Türkiye ekonomisi ve konut piyasasına ilişkin beklentilerin bozulduğu tespitinde bulundu. TMB, 2014’ü ‘yeni dönem’ diye niteliyor.
Döviz kuru ve maliyet
TMB, “İnşaat Sektörü Analizi” ismiyle düzenli olarak yayınladığı rapor çalışmasının Ocak 2014 sayısını, güncel siyasi ve ekonomik gelişmeleri özetleyen bir başlığa ayırdı. “2013’ün Mirası: Belirsizlik ve Kaygılar ile Siyaset ve Ekonomide Yeni Bir Döneme Girerken Dünya, Türkiye, İnşaat Sektörü” ismini taşıyan çalışmada konut fiyatlarının 3 önemli nedenle yükseleceği tespiti yapıldı. Müteahhitlerin yaptığı analiz sonuçlarına göre konut fiyatları siyasi belirsizlikler, döviz kuru ve inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle yükselecek.
Kırılganlık riski yüksek
2014’ün Türkiye için kritik bir yıl olacağı, küresel risklerin yanı sıra siyaset başta olmak üzere yurtiçinde yaşanacak gelişmelerin ekonomik kırılganlığı artıracağı kaygılarının çoğaldığı ifade edilen analizde, “Reel sektörün dış borç yükü dikkate alındığında döviz kurlarındaki yükselişler bilançoları olumsuz etkileyecek, üretim maliyetlerini artıracaktır” tespitinde yer verildi.
Yüzde 30 artabilir
TMB analizinde, konut fiyatlarının geçen yıl yüzde 13,6 arttığı tespiti yapılırken bu yıla ilişkin bir zam öngörüsüne yer verilmedi. Konut inşaatçıları, bu yıl konut fiyatlarının artan demir, çimento, arsa ve işçilik maliyetleri nedeniyle yüzde 10-30 düzeyinde zamlanabileceği yönünde hesaplar yapıyor.
Markalı konut zorda
TMB analizinde, döviz kuru ve ÖTV artışlarına bağlı olarak inşaat maliyetlerinin yükselişe geçeceğine, bunun özellikle ithal girdi kullanan markalı konutlarda daha hızlı seyredeceğine dikkat çekildi. Analiz notunda, “Hane halkı gelirlerindeki reel artışın sınırlı kalması, tüketici kredilerindeki artışın hem alınan önlemler hem bankaların kredi risklerini azaltıcı önlemleri nedeniyle hız kesmesi ve siyasi konjonktürdeki belirsizlikler tüketicileri ihtiyatlı olmaya yöneltebilecek ve 2014’te büyüme hızını aşağı yönde etkileyecektir” denildi.
Erdoğan Süzer/Bugün