22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye müteahhitlik sektöründe 3'ncü sırada!

Türkiye müteahhitlik sektöründe 3'ncü sırada!

Devlet Bakanı Zafer Çağalayan, gelecek 3 yılda müteahhitlik sektörünün en az 50 milyar dolarlık iş hacmine ulaşmasını hedeflediklerini belirterek, "Sizin gücünüzü biliyoruz, bunun alt yapısını da hazırlayacağız" dedi




İntes ile Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen "Dünyayı İnşa Edenler" Konferansı'nın açılışında konuşan Bakan Zafer Çağlayan, "Dünyada Türk müteahhitlik sektörünün damgalandığı, tescillendiği" bir dönemde böyle bir toplantının yapılmasının önemli olduğunu söyledi ve katılımcılardan müteahhitler için bir alkış istedi.

Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin ve ABD'den sonra üçüncü sırada olduğunu, dünyadaki en büyük 225 müteahhitlik firması arasında, 23 Türk firmasının bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, Cumhuriyetin 100. yılı için ortaya konan "Satın alma gücü paritesine göre ilk 10 ülke arasına girmek, 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmi ve 20 uluslararası marka" hedeflerine dikkati çekti.

Çağlayan, "Bu noktada müteahhitlik sektörüne de sonuna kadar güveniyoruz. Daha fazla gelişmesi için strateji oluşturmak ve sorunların çözümü için çalışıyoruz" dedi.

Bundan sonra müteahhitlik sektörü ile ayrı, ihracatçılarla ayrı yurt dışı seferleri yapacaklarını bildiren Çağlayan, 54 günde 8 ülke gezdiğini hatırlattı.

MÜTEAHHİTLİK SEKTÖR SORUNLARI EKK'DA ELE ALINACAK

Müteahhitlik sektörünün sorunlarının gelecek hafta pazartesi günü yapılacak Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısında özellikle ele alınacağını açıklayan Çağlayan, burada teminat mektupları, yurt dışında çalıştırılan işçilerin sosyal güvenlik sorunları konusunun görüşüleceğini söyledi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda işlemlerin daha hızlı yürütülmesi için yeni bir organizasyona gidildiğini ve her ülke için ayrı masalar oluşturulduğunu açıklayan Bakan Çağlayan, "Artık dış ticaret değil, ülke uzmanları yetiştireceğiz. Bu masalarda, o ülkelerdeki işlerle ilgili her türlü projeksiyonlar yapılacak" dedi.

"MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ İÇİN GELECEK 3 YILDA, HEDEF 50 MİLYAR DOLAR"

Müteahhitlik sektörü için gelecek 3 yılda, iş hacmini 50 milyar dolara yükseltme hedefi koyan Çağlayan, bu iş hacmine ulaşmak için, teminat sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu işleri üstlenmek için, geçici teminat, avans teminat olarak en az yüzde 20 teminat mektubu ihtiyacı doğar. Bu da 10 milyar dolarlık bir yük getirir. Bu sorununun çözümü için, gelecek hafta pazartesi günü yapılacak EKK'da yeni düzenlemeler yapılabilir. Ayrıca, politik risk sigortası konusunda da çalışmalar yapılabilir. Bunlar benim şahsi görüşüm."

Çantasını alıp yurt dışında macera arayanlarla, ciddi firmaları birbirinden ayırmak için, bir akreditasyon mekanizmasının kurulmasını istediklerini bildiren Çağlayan, bu konuda da çalıştıklarını kaydetti.

Şimdiye kadar gezdiği ülkelerdeki programlanan müteahhitlik projeleri hakkında da bilgi veren Bakan Çağlayan, Hindistan'ın 10 yılda 500 milyar dolarlık, Endonezya'nın 5 yılda 50 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımı yapacağına işaret etti. Çağlayan, buralarda Türk müteahhitlerinin önemli projeler üstlenebileceğini söyledi ve "Dünyanın her ülkesinde bize ekmek var. Yeter ki siz hazır olun. Önceki dönemde koşuyorduk, şimdi yarışıyoruz. Gidemediğiniz yer sizin değildir. Ülke ülke gezeceğiz. Eşlerinizle vedalaşanı, bavulunuzu hazırlayın, sizi ülke ülke gezdireceğim" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, ayrıca müteahhitlerin yurt dışındaki sorunlarının çözümü için halen 33 ülke ile karşılıklı müzakereler yapıldığını belirtirken, "Ben kendimi bu sektörle görevli, hizmetli kabul ediyorum" dedi.
AA

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmasını hedeflediklerini belirterek, "Bunu iddialı ama gerçekçi bir hedef olarak görüyoruz" dedi.

INTES ve Dünya Gazetesinin birlikte düzenlediği "Dünya Gazetesinin " toplantısında yaptığı konuşmada Bakan Yılmaz, küresel ekonomik nedeniyle sadece Türkiye'nin değil, dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiğini anımsatarak, bu noktada gürültü ve günlük telaşa içinde yön duygusundan yoksun kalınmasının Türkiye'ye dünyadaki yarışta ve rekabette bir avantaj sağlamayacağını kaydetti.

Türkiye'nin ülke olarak vizyonun açık ve belli olduğunu belirten Yılmaz, "Bu Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte ortaya konulmuş bir vizyondur. Bu da muasır medeniyet seviyesini yakalamak ve bunun ötesine geçmektir" dedi.

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmasını hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, bunu iddialı ama gerçekçi bir hedef olarak gördüklerini söyledi.

Yılmaz, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten, BM Güvenlik Konseyinde geçici üyelik konumunda olan ve NATO üyesi bir ülke olduğunu anımsatarak, son dönemlerde özellikle ekonomik avantaj sağladığı gelişmelerle bölgesel ağırlığını artırdığını, arabulucuk yaptığını ve hakemliğine daha fazla başvurulan bir ülke haline geldiğini vurguladı.

"YATIRIMLARA HIZLI BİR ŞEKİLDE DEVAM EDİYORUZ"

Küresel ekonomik krizin etkilerine de değinen Yılmaz, dünyadaki finansal mimarinin oluşması ekonomik canlanmanın yaşanmasının zaman alacağını söyledi. Bu süreçte önemli bir aşamanın atlatıldığına dikkati çeken Yılmaz, "Bu süreci reformları yapmış, mali sektörü güçlü ve tek bir partinin hükümetiyle girmiş bir ülke olmak bizim artılarımız. Bu artılarla inşallah krizi fırsata çevireceğiz. Dünya krizden çıkarken, biz de hızlı bir şekilde bu trinde yakalayacağız ve ülkemizi dünyadaki sıralamada daha üst sıralara taşıyacağız diye düşünüyoruz. Bütün amacımız bunu yapmak. Bunu da özel sektörle birlikte gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Kamu yatırımlarını olabildiğince hızlandırmaya gayret ettiklerini belirten Yılmaz, GAP, DAP ve KOP gibi bölgesel programlar başta olmak üzere ulaşım, tarım, enerji, sulama sektörü ile eğitim ve sağlık harcamaları alanlarında ekonomik ve sosyal altyapı yatırımlarına devam edeceklerini bildirdi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, toplam yatırım bütçelerinin yaklaşık 56 milyar lira olduğunu ve bu çerçevede hızlı bir şekilde yatırımlara devam ettiklerini ifade etti.

Uyguladıkları politikalarla başta konut olmak inşaat sektöründe belli bir canlılık sağlandığını belirten Yılmaz, sektörün bu krizin üstesinden geleceğini söyledi.

İnşaat sektörünün özellikle iş gücü anlamında önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Bakan Yılmaz, 2004 yılından itibaren büyüme eğilimine giren sektörde, 2008'den itibaren ekonomik krizin etkisiyle durgunluk yaşanmaya başladığını ifade etti. Yılmaz, 1 milyon 62 bin kişinin bu sektörden ekmek yediğini söyledi.

"İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ORTA VE UZUN VADEDE GELECEĞİ PARLAK"

Orta ve uzun vadede gelişmekte olan Türkiye'nin altyapı ihtiyacının yoğun bir şekilde gündeme geleceğini belirten Yılmaz, "Türkiye'nin bir taraftan büyüyen, bir taraftan da şehirleşen ve sanayileşen bir ülke olarak mutlaka altyapı ve üst yapıda önümüzdeki uzunca bir dönem büyük ihtiyaçları ortaya çıkacaktır" dedi.

Yılmaz, bu çerçevede inşaat sektörünün orta ve uzun vadeli geleceğinin son derece parlak olduğunu söyledi. Türkiye'nin artık birçok sektörde hizmetlerin ülke genelinde yaygınlaşması noktasında belli bir noktaya geldiğini belirten Yılmaz, ancak bundan sonraki süreçte eğitimde, sağlıkta, inşaatta kalitenin çok daha fazla ön plana çıkacağını bildirdi.

İnşaat sektörünün hem ekonomik hem de Türkiye'nin dünyada tanıtımı açısından önemli hizmetler gördüğünü belirten Yılmaz, sektörün 2003 yılında 4 milyar dolar olan yurt dışı müteahhitlik hizmetlerini 2007'de 19,5 milyar dolara, 2008'de ise 23,6 milyar dolara çıkardığını anımsattı.

Bu sektörden kalite anlayışı içinde gelecek günlerde şehirlerde daha kaliteli yaşam koşullarının oluşması çerçevesinde, akıllı binalar ve akıllı kentlerin oluşması anlamında katkı beklediklerini ifade eden Yılmaz, kamu ve özel sektör işbirliğine büyük önem verdiklerini vurguladı. Bakan Yılmaz, yönetişim kavramı çerçevesinde işbirliği öngördüklerini söyledi.

INTES BAŞKANI KOÇOĞLU

INTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, sektörün sorunlarına değinerek, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin 2008 yılında 23,6 milyar dolara ulaştığını belirterek, bu rakamı 50 milyar dolara çıkarmayı istediklerini kaydetti.
"2009 yılında bu hedeften vazgeçiyoruz. 2010 yılında 50 milyar doları yakalamamız lazım. Zirveyi yakaladık işimiz bitti demeyeceğiz. Bu 100 milyar dolar..." diyen Koçoğlu, teminat mektubu alma konusunda yaşadıkları sıkıntıları da dile getirerek, teminat mektubunu diğer ülkelere göre 10-20 kat daha pahalıya aldıklarını, bunun da rekabeti azalttığını söyledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Müteahhitlikte hedef 3 yılda 50 milyar dolar

Müteahhitlerle buluşan Bakan Çağlayan, 3 yılda 50 milyar dolar iş hacmi hedefi koydu. Çağlayan bu hedefi yakalamak için de teminat mektubu sorununu çözme sözü verdi

Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, gelecek üç yılda yurtdışı müteahhitlik sektörünün en az 50 milyar dolarlık iş hacmine ulaşmasını hedeflediklerini, bunun alt yapısını hazırlayacaklarını ve öncelikli olarak da teminat mektubu sorununun çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Türk müteahhitlerinin 2008 yılında yurtdışında üstlendiklerin işlerin toplamı 23.6 milyar dolar olmuştu. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası ile Dünya Gazetesi'nin düzenlediği ‘Dünyayı İnşa Edenler' konulu toplantının açılışında konuşan Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün Çin ve ABD'den sonra dünyada üçüncü sırada yer aldığını anımsatarak şöyle konuştu: ‘Müteahhitlik sektörünün daha fazla gelişmesi için strateji oluşturmak ve sorunların çözümü için çalışıyoruz. Sektörün sorunlarını gelecek hafta pazartesi günü yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alacağız. Burada teminat mektubu sorunu ile yurtdışında çalıştırılan işçilerin sosyal güvenlik primi konuları görüşülecek.'

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise tüm dünyayı etkileyen küresel krizde önemli bir aşamanın geride kaldığını belirterek, Türkiye'nin yılsonunda büyüme eğilimine gireceğini söyledi.

Deli olmaya hazırım

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Kumaş Tasarım Yarışması'nın ödül töreninde konuşan Çağlayan ‘Türkiye'yi uçuracak, layık olduğu yerlere getirecek şeyleri yapmak için belki biraz deli olmak gerekiyorsa, ben de sizinle beraber deli olmaya razıyım, deli olmaya hazırım' dedi.
Star


Geri Dön