Genel

Türkiye ’nin ara mal ithalatı toplam ithalatın yüzde 71 ’ine denk!

Hükümet cari açığı indirmek için yerli üretimi destekleyecek. Bakan çağlayan, hurda demir arzını artırmak ve demir madenciliğini teşvik etmek gibi önlemlerle açığın azalacağını söyledi

Dış  Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan Türkiye 'nin dış ticaret açığını  ve cari açığını azaltmak amacıyla hazırlanan Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) ile ara mal ve hammadde ithalatını yerli  üretimle ikame etmeyi amaçladıklarını söyledi. Bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın açıklayacağı 2023 İhracat Stratejisi toplantısı öncesinde cari açığı indirmek için hazırlanan GİTES 'in tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan çağlayan, 2010 yılı itibariyle Türkiye 'nin ara mal ithalatının toplam ithalatının yüzde 71 'ine denk geldiğini söyledi.  

Demir-çelik sektörü mercek altında              

çağlayan, çin Güney Kore, ABD, Japonya ve AB 'nin girdi tedarik stratejileri ile dünyaya yön verdiğini belirterek örneğin   AB 'nin hammadde tedariki stratejisi konusunu tek bir çatı altında topladığına da dikkat çekti. Türkiye 'de enerji dışında en çok ara malı ithal ettiği sektörün demir-çelik olduğunu ve 2008 yılında yaklaşık 9 milyar   dolar, 2010 yılında ise 7 milyar dolarlık hurda ithal edildiğini ifade eden çağlayan, “Bu tutarlar, 2008 ve 2010 yılları için   Türkiye 'nin dış ticaret açığının sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 10, cari işlemler açığının ise yüzde 21 ve yüzde 15 'ine denk   gelmektedir ” dedi.

2.5 milyar dolar hurdada tasarruf              

Hazırlanan GİTES çerçevesinde orta ve uzun dönemde ihracatın ara malı ithalatına bağımlılığının azaltılmasının   hedeflendiğini ifade eden çağlayan “Yurt içinde ara malı üretimini artıracak, kaynak verimliliğini ve daha fazla katma   değerin yurt içinde kalmasını sağlayacak nitelikte politikaların geliştirilmesini hedefliyoruz ” dedi. İç piyasadan 5 milyon ton hurda temin edilebildiğini ve bunun 10 milyon tona rahatlıkla çıkabileceğini ifade eden çağlayan “Böyle bir hamleyle cari fiyatlara göre 2.5 milyar dolarlık kaynak içerde kalacak ” diye konuştu.

Demir madeni aramasına hız verilecek

DEMİR cevheri ve koklaşabilir taş kömürü ithalatının da 2010 yılında 2 milyar dolara ulaştığını belirten Devlet Bakanı Zafer çağlayan, demir   cevheri aramalarının hızlandırılacağını ve MTA 'nın bu vesileyle yeniden yapılandırılacağını ifade etti. Demir-çelik sektöründe kullanılan ana ferro-alyajların hiçbirinin Türkiye 'de üretilmediğini belirten çağlayan, “Sadece   bu alanda 2010 yılındaki ithalatımız 650 milyon dolar ” dedi. Otomotivde de çalışmalar yapıldığını ifade eden çağlayan “Otomotiv sanayi ürünleri dış ticaretinde 2010 'da 2.5 milyar dolar fazla verirken, tüketim ve ara mallarında sırasıyla 0.6 ve 2.7 milyar dolar açık verdik ” şeklinde konuştu.  

Araç pilleri borla yapılacak

Özellikle kauçuk konusunda yapılacak çalışmalarla bu ürünlerin yurt içinde temini konusunda çalışmalar yapıldığını ifade eden Devlet Bakanı çağlayan “Elektrikli araçların pilinin lityum yerine bor gibi ürünlerden yapılması konusunda da Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. TÜBİTAK da bu çalışmaların içinde yer alıyor ” diye konuştu.
Star