Genel

Türkiye Noterler Birliği gayrimenkul satışında yetki istiyor!

İkinci el araç işlemlerini yürüten noterler, Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi gayrimenkul satışlarında da yetki istiyor. Türkiye Noterler Birliği, AB'ye uyum için değişim harekatı başlattı...

İkinci el araç satış işlemlerini yürüten noterler, Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi gayrimenkul satışlarında da yetki istiyor.


Türkiye genelinde bin 771 üyesi bulunan Türkiye Noterler Birliği, AB'ye uyumlu 'Noterlik Kurumu' oluşturulması için değişim harekatı başlattı. Türkiye Noterler Birliği, 35 Avrupa ülkesi incelenerek hazırlanan 'Değişim Projesi' kapsamında Alman Federal Noterler Odası'nın davetlisi olarak Berlin'e çıkarma yaptı. Almanya'daki noterlik yapılanmasının ayrıntılı olarak incelendiği görüşmelerde taşınmaz mal devri işlemlerine dönük uygulamalar masaya yatırıldı. Görüşme sonrası açıklama yapan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, Avrupa Birliği'yle uyum sürecinde Türk noterlerinin gayrimenkul satışlarında etkin yetkiyle donatılmalarını hedeflediklerini belirtti. Tutar "Tüm Avrupa, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde noterlerin sorumluluk alanında olan gayrimenkul alım-satım ve ayni haklara ilişkin hukuki işler ile çekişmesiz yargı işlemlerinin noterlere devredilmesi ile ihtilafların doğmadan önlenmesi sağlanabilir" dedi. Tutar "1972 Noterlik Kanunu günümüz ihtiyaçlarını karşılamıyor. Mevzuatın gözden geçirilmesi şart. Çağdaş noterlik yapılanmasının nasıl olabileceğini yerinde görmek için Almanya'ya geldik" diye konuştu. 


'SAHTECİLİK AZALIR' 

Avrupa ülkelerinde taşınmaz mal devri, ayni hak tesisi işlemleri konusunda noterlerin yetkili olduğunu belirten Tutar "Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin noterlerde yapılması, hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından büyük önem taşıyor. Böylece noterler hem hukuki güvenlik ve sözleşme dengesini sağlayacak hem de tüm işlemleri baştan sona organize ederek, tapu iptal-tescil, alacak- borç ve benzeri ihtilafları başlamadan önleyecekler" görüşünü dile getirdi. Noterlerin taraflar arasındaki uzlaşmanın da teminatı olacağını belirten Tutar, şunları söyledi: "Ülkemizde devlet, eksperler ve bankalar gibi çok sayıda aktör taşınmaz işlemlerinde rol oynuyor. Prosedürlerin ortasında bulunacak olan noter, müdahaleleri organize ederek işlemleri kolaylaştıracaktır. Noterin hukuki danışmanlık yapmasıyla, sahtecilik en az seviyeye indirilebilir." 



Sabah