Türkiye Noterler Birliğiyeni noterlik sistemi için Fransız modelini inceledi!
AB'ye entegrasyon için 'Değişim Projesi' yürüten Türkiye Noterler Birliği, AB'de olduğu gibi noterlerin hukukçu kimlikleriyle daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve bu yetkilerinin kanuna yansıtılması için çalışma yapıyor.
AB'ye entegrasyon için 'Değişim Projesi' yürüten Türkiye Noterler Birliği, AB'de olduğu gibi noterlerin hukukçu kimlikleriyle daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve bu yetkilerinin kanuna yansıtılması için çalışma yapıyor. Birlik çalışma kapsamında Fransız modelini de inceledi.
Ankara'da yeni noterlik kanunu çalışmaları sürerken, Türkiye Noterler Birliği de (TNB) çeşitli örnek modelleri inceleme ve Türkiye için uygun model arama çalışmaları yapıyor. Daha önce de bazı Avrupa ülkelerinde, ilgili ülkenin noter kuruluşlarıyla toplantılar yapan TNB, geçtiğimiz günlerde de Fransa modelini inceledi. Fransız Noterler Birliği'nin binasında gerçekleşen toplantıda, muhatap temsilciler sistemi anlattılar ve gazetecilerin sorularını cevapladılar.
Bilindiği gibi TNB, AB'ye uyum sürecine entegrasyonu tamamlamak amacıyla 'Değişim Projesi' yürütüyor. Daha önce 35 Avrupa ülkesini inceleyerek hazırlanan 'Değişim Projesi' ile işlem sürelerinin kısaltılması, maliyetlerin düşürülmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve hizmet standardı gibi altyapıya yönelik konularda gelişme sağlamanması amaçlanıyor. Bir yanda da AB'de olduğu gibi Türkiye'de de noterlerin "hukukçu kimlikleri"yle daha fazla sorumluluk üstlenmeleri, bu yetkilerin yeni kanuna yansıtılması için çalışma yapılıyor. Altyapı konusunda önemli adımlar atüdı.
İşlem güvenliği için Ankara'da Merkezi Arşiv Sistemi kuruldu. Bin 771 noterliğin Ankara merkezine bağlanması sağlandı. Hizmet standardı için çalışmalar yapıldı. Fakat asıl Paris'te gerçekleşen ziyarette, Fransa Noterler Onursal Başkanı ve Uluslararası İşler Başkanı Jean Pierre Ferret (sol başta), Fransa Noterler Üst Konseyi Onursal Başkanı Jean Terrade (sağ başta), TNB Başkanı Yunus Tutar (ortada) ve gazetecilere sistemi anlattı.
sorun noterlerin işlem alanıyla ilgili kısıtların aşılması.
Noterlerin hukuki işlem alanları genişletilebilir Fransa ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan TNB Başkanı Yunus Tutar, şöyle konuştu: "AB'ye uyum sürecinde noterlerimizin daha etkin yetkiyle donatılmalarını hedefliyoruz. Başta ticari hayat olmak üzere günlük yaşamdaki tüm hukuki konularda sigorta görevi gören ve işlemleri güvence altına alarak birçok konunun yargıya yansımasını önleyen noterlerin hukuki işlem yapma alanları genişletilerek yargı sisteminin üzerindeki iş yükü azaltılabilir, ihtilafların doğmadan önlenmesi sağlanabilir. TNB olarak AB Noterler Konseyi'nde (CNUE) gözlemci üye statüsündeyiz: AB ülkelerindeki noterlik mevzuatına uyum çalışmaları yapıyoruz. Fransa'ya gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret de uyum ve entegrasyon çalışmalarımızın bir parçası. Buradaki noterler, müşterilerine hem hukuki hem de mali anlamda danışmanlık yapabiliyor. Aile, miras ve şirketler hukuku alanında danışmanlık yapabiliyorlar. Ailelere varlık yönetimi, müşterek mülkiyet, evlüik sözleşmesi, vasiyetler, hibeler, boşanma anlaşmalar, aile ortaklığı ve aile şirketleri konularında danışmanlık yetkisine sahip. Türkiye'de de noterlik kurumunu ve noterleri, taşıdıkları potansiyele uygun işler yapar hale getirmeyi hedefliyoruz.
Umuyoruz ki yeni noterlik yasasının çıkması ile birlikte yaşadığımız değişim daha da hızlanacaktır." Gayrimenkul alım-satım sözleşmelerine talibiz Tüm Avrupa, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde noterlerin sorumluluk alanında olan gayrimenkul alım-satım ve ayni haklara ilişkin (ipotek tesisi, sükna, irtifak vb) hu kuki sözleşmelere talip olduklarını vurgulayan Yunus Tutar, "Gayrimenkul akitli işlemlerinin noterlerde yapılması hukuki güvence, ülke ekonomisi ve dünya ile entegrasyon açısından son derece önemli. Böylece noter hem hukuki güvenlik ve sözleşme dengesini sağlayacak hem de tüm işlemleri baştan sona organize ederek, tapu iptal-tescil, alacak-borç ve benzeri ihtilafları başlamadan önleyecek. 1771 noktadaki noterlikler aracılığı ile gayrimenkullerin satış sözleşmelerinin yapılması ve gayrimenkulün bulunduğu yere gitme zorunluluğunun ortadan kalkacak olması vatandaşımız için büyük bir hizmet olacaktır" dedi.
Fransa'da gayrimenkul alım satım işi tamamen noterlik kurumu üzerinden yürüyor. Noter satıcının yetkisi olup olmadığım, tapu kayıtlarının sağlıklı olup olmadığını, evde tahtakurusu olup olmadığından depremsellik riskine kadar inceliyor veya bağımsız kuruluşlarından rapor alıyor ve alıcıya sorunsuz devir gerçekleştiriyor.
"Noterlerin birkaç sayfa kağıda dünyanın parasını alan" kimseler olarak görüldüğüne dikkat çeken Yunus Tutar, otomotiv ve telekomünikasyon sektörlerinde olduğu gibi noterliklerde tahsil edilen ücretin de yüzde 85'inin vergi olduğuna dikkat çekti. 1512 sayılı Noterlik Kanununda değişiklik çalışmaları devam ediyor.
Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan Noterlik Kanun Tasarısı Bilim Komisyonu değişiklik taslağına son şeklini verecek. Komisyon başkanlığını Prof. Dr. Süha Tanrıver yapıyor. NTB'nin inceleme gezilerine 15 yıldır bu konuda çalışma yapan Komisyon Başkanı Tanrıver ve üyeleri de katılarak AB deneyimini inceliyor. Paris'teki toplantıda Başkan Tanrıver, yeni sistemin nasıl olması ve mevcut sistemin aksakları üzerine açıklamalarda bulundu.