Eğitim

Türkiye Pakistan arasında demiryolu yapılacak

Pakistan Devlet Bakanı Mandviwalla, ülkesinin Türkiye ile 60 yıllık duygusal bağlarınan daha da güçlendirilmesini talep etti

Pakistan Devlet Bakanı Mandviwalla, ülkesinin Türkiye ile 60 yıllık duygusal bağları bulunduğuna işaret etti ve "İlişkimiz duygularla sınırlı kalmasın. Ülkelerimizi demiryolu ile birleştirerek, ticareti artıralım" dedi
Pakistan Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı ve Yatırım Kurulu Başkanı Saleem H. Mandviwalla bir heyetle birlikte dün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Pakistan İş Konseyi toplantısında Türk firmaları ile bir araya geldi. Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkilerin yeterli olmadığını ve siyasi düzeyde kaldığını belirten Mandviwalla, duygusal bağın yeterli olmadığını söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Mandviwalla, "Aramızda 50-60 yıl hatta daha fazla bir süredir tarihi ilişkiler var. Tekstil, tarım, gıda işleme, madencilik ve altyapı alanlarında bizde yatırıma ihtiyaç var" dedi. Mandviwalla, "Türkiye, bizim için çok önemli bir ülke. Neden ilişkimiz sadece duygularla sınırlı kalsın?" diye konuştu. İki ülke özel sektörlerine görev düştüğünü belirten Mandviwalla, "Bizde yatırımlar yüzde 100 devlet garantisi altındadır. Gelen hiçbir hükümet bunu değiştirme hakkına sahip değildir" dedi.

MALLAR 45 GÜNDE GİDİYOR
Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Ali Irvalı ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin 700 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu kaydederek, en önemli sorunlardan biri olarak ulaştırmayı gösterdi. Irvalı ve Bakan Mandviwalla, Türkiye'den bir malın Pakistan'a İtalya veya Singapur üzerinden 45 günde gidebildiğini ve bunun tek çözüm yolunun demiryolu olduğunu söyledi. Demiryolu İran'dan geçerek Pakistan'a ulaşacak. Ay sonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Pakistan'a gideceğini belirten Mandviwalla, Serbest Ticaret anlaşması konusunda hazırlıkların sürdüğünü ancak kısa vadede bir anlaşmanın altına imza atılmasının gündemde olmadığını söyledi.

GE, Türkiye ofisinden Pakistan'da enerji ve altyapı yatırımı yapıyor

Pakistan'ın çok ciddi bir altyapı ihtiyacı olduğuna dikkat çeken GE Türkiye Genel Müdürü Kürşat Özkan da, "Özellikle enerji, ulaştırma, su sağlık hizmetleri konusunda yatırım imkanları var. Bizim şirket olarak kabiliyetlerimiz de altyapı üzerine o nedenle de çok ciddi yatırımlarımız var" dedi. Ağırlıklı olarak enerji üretimi, lokomotif ve demiryolu alanında çalıştıklarını söyleyen Özkan, ülkedeki operasyonlarının Türkiye tarafından yönetildiğini ve 60 çalışanlarının bulunduğunu bildirdi.

Türk yatırım bölgesi kurulsun

Japonya ve Çin'in Pakistan'da kendilerine ait bir 'yatırım bölgesi' bulunduğunu söyleyen Saleem Mandviwalla, Türk firmalarının da benzer bir adım atabileceklerini kaydetti. Mandviwalla, "Japonların 2 bin dönümlük, Çinlilerin ise 4 bin dönümlük bir alan üzerinde yatırımları var. Biz arsayı da bedava veriyoruz" dedi. Mandviwalla Türk firmalarının tekstil ve müteahhitlik konusundaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi.
Barış Ergin/Sabah