Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube binası satılıyor!
Türkiye Sakatları Koruma Vakfı'na ait üç katlı binanın satılmak istenmesi, burayı kullanan Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesi'ni zor durumda bıraktı
'Bu bina içindeki sakatlarla birlikte satılıktır'
İki kurumu karşı karşıya getiren gelişme sonrası Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesi, binanın kapısına "Bu bina içindeki sakatlarla birlikte satılıktır. Müracaat: Türkiye Sakatlar Koruma Vakfı/Ankara" yazılı pankart astı.
Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube ve Akdeniz Bölge Başkanı Halis Kassap, 1960 yılında kurulan ve 1963'ten bu yana 'kamu yararına çalışan' dernek statüsüne getirilen bir sivil toplum kuruluşu olduklarını hatırlattı. Ülke genelinde 60'ın üzerinde şubesi olan derneğin Adana Şubesi'nin şu anda barındığı binanın 1983 yılında dönemin özürlülerden sorumlu bakanı Sadık Şide tarafından Sümerbank'tan hibe şeklinde alınarak Türkiye Sakatları Koruma Vakfı'na verildiğini söyledi. Vakıfça Adana'daki engellilere tahsis edilen binayı 1983'ten 2000 yılına kadar hiçbir bedel ödemeden kullandıklarını dile getiren Kasap, "2000 yılında vakıf kullandığımız bina için bizden sembolik bir ücretle -60 lira- kira almaya başladı. 2002 yılında göreve geldiğimde yaklaşık 3 bin lira ödenmeyen kira borcunu arkadaşlarla ödedik. O tarihten buyana da düzenli bir şekilde vakfa 60 lira kira bedelini yatırıyoruz. Ancak şimdi vakıf binayı satmak istiyor." dedi. İsminde 'koruma' ifadesi geçen Türkiye Sakatları Koruma Vakfı'nın "Engellileri koruduğunu mu yoksa dışarıya mı atmak istediğini " soran Kassap, buna akıl erdiremediklerini vurguladı. Vakfın yetkililerine seslenen Kassap, binan Adana'daki engellilere sembolik bir değerle hibe edilebileceğini belirtti. Şu ana kadar binada bin 420 engelliye eğitim verdiklerine dikkat çeken Kassap, bu bireylerin yüzde 30-40'nın ciddi mesleklerde istihdam edildiğini ifade etti. Engellilerin hayata bir sıfır mağlup başladığını açıklayan Halis Kassap, şöyle devam etti: "Gelin bu insanları birlikte topluma kazandıralım diyoruz. Türkiye'de 8 milyon 431 bin engelli yaşıyor. Adana ise ortalama 216 bin engelli mevcut. Bizim derneğin ilde 6 bin 800 üyesi var. Sadece bizler değil, tüm yetkilileri bu sorunun çözümü için göreve çağırıyorum."
Türkiye Sakatları Koruma Vakfı yetkililerinin binanın satılması için çalıştıklarını belirten Kassap, "Peki biz ne olacağız" diye sorduklarında "Ne yaparsanız yapın." cevabını aldıklarını savundu. Binaya engelliler için asansör ve eğitim amaçlı sınıflar yaptıklarına işaret eden Kassap, binadan çıkartılmaları halinde bu harcamalarının tahsili için yasal yollara başvuracaklarını kaydetti. Binanın satılması halinde ise engellilerin dışarıda kalmayacağını ifade eden Kassap, "Yer buluruz. Ancak engellilerin 28 yıllık mazisi var burada. Kapıya astığımız afişte de buna işaret ettik. Acı ve tatlı günlerimiz burada geçti. Anlaşma yoluyla iyi bir çözüm bekliyoruz. Türkiye Sakatları Koruma Vakfı Başkanı Salih Kılıç, Türk-İş Sendikası'nın eski başkanı. İşçilerin babası diye tanımladığım Kılıç'ın bizi mağdur etmeyeceğine inanmak istiyoruz. Zaten almak isteyen kişilerin de vicdani olarak bundan vazgeçeceğini varsayıyorum." şeklinde konuştu.
Zaman