Yeni Şirketler

Türkiye satılıyor mu? Satılmıyor mu?

www.emlakkulisi.com yabancılar dosyasını açıyor. Yabancılar hangi kentte? Kaç metrekare gayrimenkul aldı? Hangi ülke vatandaşları Türkiye'yi tercih ediyor? Türkiye satılıyor mu? Satılmıyor mu? Yorumları bir tarafa bırakın. Kararı siz verin!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili verileri güncellerken, bilgisayar ortamına aktarılan satışlar, artık anlık takip edilebilecek.

Alınan bilgiye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, yabancılara gayrimenkul satışına ilişkin istatistiklerde görülen tutarsızlıkları ve aksayan tarafları giderebilmek amacıyla başlattığı güncelleme çalışması tamamlandı.

Bu çerçevede, yurt genelindeki 1004 tapu sicil müdürlüğündeki kayıtlar tarandı ve elde edilen veriler, hazırlanan bilgisayar programına aktarıldı.

Bu sayede, yurt genelinde yabancılara yapılan tüm satışlar merkezden anlık izlenebilecek. Genel Müdürlük ayrıca kurumun internet sitesinde, yabancı gerçek kişilere ait gayrimenkullerin sayısını ve illere göre dağılımını yayımlayacak. Grafikler halinde sunulacak veriler de süreç içinde sürekli güncellenecek.

3 ÜLKE ÖNE ÇIKIYOR

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, 12 Kasım 2007 tarihi itibariyle yurt genelinde 68 bin 419 yabancı gerçek kişinin, toplam 36 milyon 15 bin 446 metre kare taşınmazı bulunuyor.

Yabancıların en fazla rağbet ettiği illerin başında 17 bin 688 taşınmaz ile Antalya yer alıyor. Bu ili sırasıyla, Muğla (8.298), İstanbul (7.605), Aydın (5.010) ve Bursa (4.899) izliyor.

Türkiye'de 73 ülke vatandaşının gayrimenkulü bulunuyor. Bu kişilerin elindeki toplam gayrimenkul sayısı 57 bin 541'ye ulaşıyor. Türkiye'de en fazla gayrimenkulü bulunan yabancıların başında 15 bin 290 ile Almanlar, 12 bin 948 ile İngilizler, 10 bin 94 ile de Yunanlılar (8 bin 471 adedi Türk asıllı kişilere ait) geliyor. Bu 3 ülkenin vatandaşlarının edindiği gayrimenkul sayısı, toplamın yüzde 65,6'sını oluşturuyor.

Çek Cumhuriyeti, Çin, Filipinler, Libya, Leichtenstein, Nijer, Peru, Slovakya, Slovenya, Tacikistan ve Venezuela uyrukluların ise Türkiye'de yalnız birer mülkü bulunuyor.

-SURİYE KAPSAM DIŞINDA...-

Bu arada Tapu ve Kadastro istatistik değerlendirmelerinde, Suriye vatandaşlarına ilişkin gayrimenkul verilerini kapsam dışında tuttu.

Suriyelilere ait taşınmazlarının 1939 yılında Hatay'ın ilhakından önceki edinimler olması ve 1966 yılından bu yana da söz konusu taşınmazlara ilişkin yetkinin Hazine'de bulunması nedeniyle, Genel Müdürlük,

Suriyelilere ilişkin sürecin takibini tümüyle Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne bıraktı.

Suriyelilere Türkiye'de gayrimenkul satışı yapılmadığının altını çizen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilisi, güncelleme çalışması çerçevesinde Suriyelilere ait tüm taşınmazların gözden geçirildiğini ve

"mahkeme kararı, intikal işlemleri ve kadastro tespitleri" sonucunda oluşan son durumun kayıt altına alındığını bildirdi. Suriye ile sürdürülen görüşmeler nedeniyle tam rakam telaffuz etmek istemeyen

yetkili, Suriyelilerin Türkiye'deki taşınmaz varlığının yaklaşık 120 milyon metre kare, Türklerin Suriye'deki taşınmaz varlığının ise 1 milyar metre kare dolayında olduğunu ifade etti.

BAKAN ÖZAK NE DİYOR?

Türkiye'de yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili sorusunu yanıtlayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, rakamların yakında kurumun internet sitesinden kamuoyuna duyurulacağını belirtti.

Konuya ilişkin Almanya'daki koşulları örnek gösteren Özak, Almanya'daki Tapu ve Kadastro Genel Müdürünün yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili soruya kolayca yanıt veremeyeceğini, çünkü onlar için bu konunun "böyle önemli olmadığını" söyledi ve özetle şunları kaydetti: "Bizde 1934'ten beri satılmasına rağmen, bizim dönemden önce çok çok fazla satılmasına rağmen, bu dönemde siyaseten ortaya çıkarıldı konu. Çıktılar piyasaya dediler ki (bunlar işte şunu sattılar, böyle yaptılar), hatta daha da ileri gittiler.

Yani rahmetli İsmet İnönü satabiliyorsa, rahmetli Ecevit satabiliyorsa, Celal Bayar satabiliyorsa, Cemal Gürsel satabiliyorsa, Kenan Evren satabiliyorsa... Bunlar bir yasa gereği satılabiliyor. Türkiye'de yasa dışı kim satabilir?"

Konuya ilişkin eleştirilerin, askeri ve güvenlik bölgelerinin, stratejik yerlerin, doğal zenginliklerin bulunduğu alanların satıldığı yönünde olduğuna işaret eden Özak, söz konusu bölgelerde yasal olarak zaten satışın mümkün olmadığını vurguladı.

Özak, dünyanın her yerinde mütekabiliyet esasına göre yabancılara satış yapıldığını, Türk vatandaşlarının da bir çok ülkede gayrimenkulü bulunduğunu belirterek, "Öyle abartılmaması lazım. Tabii yasal bir prosedür işliyor. Türkiye'de muhalefet var, Meclis var, Anayasa Mahkemesi var, yasalar gereği yapılıyor tüm bunlar" dedi.

İstatistiklerde yaşanan sıkıntıya yönelik soru üzerine Özak, daha önce verilerin elektronik ortamda bulunmaması nedeniyle bir takım problemler yaşandığını belirterek, oluşan bazı yanlışlıkların da bu çalışmayla düzeltildiğini söyledi.