Türkiye son 10 yılda 6 mega projeye imza attı!
Türkiye’nin son yıllarda elde ettiği kesintisiz büyüme başarısında yatırımların büyük payı bulunuyor. Kamu ve özel sektör eliyle yapılan yatırımların yanısara Türkiye; dünyada parmakla gösterilen kamu-özel yatırım ortaklığı modeliyle dev projelere imza attı.
Alt yapı, ulaştırma, enerji, sağlık, eğitim, gıda ve teknoloji alanındaki yatırımlar, Türkiye’yi gayri safi yurt içi hasılasına göre en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında ilk üçe çıkardı.
Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre son 10 yılda dünyadaki 10 mega projenin 6'sını Türkiye tarafından gerçekleştirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan İstanbul Yeni Havalimanı ile Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Yüksek Hızlı Tren hatları, şehir hastaneleri, okul yatırımları ve enerji alanında yürüyen projeler Türkiye'nin son yıllardaki yatırımları listesinde başa geldi.
Bu rakamları değerlendiren Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, "Türkiye Çin ve Hindistan'dan sonra gayri safi yurt içi hasılasına göre en fazla yatırım yapan ülke konumunda. Milli gelirinin yüzde 29'unu yatırımlara aktarabilen bir ülke konumundayız. Bu çerçevede enerji güvenliği ve enerji arzına ilişkin tüm çalışmalar son derece gerekli ve takdire şayan” diye açıklama yaptı.
Altunyaldız, “O zaman yatırımlar, büyüme, enerji arz güvenliğine ilişkin çalışmalar devam edecek. 1981-2002 döneminde yatırımlardaki artış 5,6 olmuş. 2003-2017 yıllarında da neredeyse ikiye katlanarak toplam yatırımlardaki artış 9,8 olmuş” diye konuştu.
Türkiye’nin büyümeye bağlı olarak enerji ihtiyacı dünyada en çok artan ikinci ülke olduğunu da belirten Altunyaldız, şunları kaydetti: “Eğer enerji güvenliğiniz yoksa ekonomik büyümeniz de yok demektir ya da bunu öngöremezsiniz. Bu çerçevede 2003 ve 2017 yılları arasında ortalama yüzde 5 büyümüş ekonomimiz var. Bu büyümeyi hep beraber hükümetimizin ortaya koyduğu politikalarla ve sizlerin çalışmalarıyla sağladık. 2017-2020 döneminde de 5,4 gibi bir büyüme öngörülüyor. Bu dönem zarfında da birincil enerji arzı yüzde 5'e yakın büyüdü. Ekonomik büyüme, enerji arz güvenli arasında doğrusal bir ilişki var.”