Genel

Türkiye sondan ikinci oldu! Asgari ücrette üzen tablo!

Avrupa İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, 27 Avrupa ülkesi arasında Türkiye, en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke oldu.Fakat 2015 yılından itibaren tablo tersine döndü ve Türkiye 27 Avrupa ülkesi arasında Arnavutluk’un ardından en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke oldu

Türkiye’de çalışana ödenen asgari ücret 2015 senesine kadar pek çok Doğu Avrupa ülkesine oranla  daha yüksekti. Fakat 2015 yılından itibaren tablo tersine döndü ve Türkiye 27 Avrupa ülkesi arasında Arnavutluk’un ardından en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke oldu.

ARALIK AYI BAŞINDA BELİRLENECEK

Aralık ayı başında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2023 yılında uygulanacak asgari ücret belirlenecek.

Gerçekleştirilmesi beklenen toplantıya bir ay kala, yeni asgari ücrete dair çeşitli iddialar ortaya atılmaya başlandı.

 

“DAHA FARKLI BİR HAZIRLIK”

Basında asgari ücretin 8 bin 500 TL olacağına dair iddialar yer alırken, bunun bekar bir işçinin aylık yaşama maliyeti (9 bin 450 TL) veya dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının yarısı (11 bin 800 TL) olması gerektiğini söyleyenler de var. Bu, neredeyse yüzde 100 oranında bir artış demek.

Yeni asgari ücrete dair 14 Ekim’de bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu” söyledi.

Koşullar göz önüne alındığında 2023 için asgari ücret zammı ne kadar olmalı? Türkiye’deki asgari ücret diğer Avrupa ülkelerine kıyasla ne durumda? BBC Türkçe verileri inceledi ve uzmanlara sordu.

Türkiye’de asgari ücret Avrupa’ya kıyasla ne durumda?

Türkiye’deki asgari ücret 2015 yılına kadar pek çok Doğu Avrupa ülkesinin üzerindeydi. Fakat o tarihten sonra tablo tersine döndü.

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde endüstri ilişkileri, emek tarihi ve çalışma hukuku üzerine çalışmalar yürüten Prof. Dr. Aziz Çelik Avrupa Birliği’ne (AB) giren gelir düzeyi düşük ülkelerin ortak pazar ve emeğin serbest dolaşımının bir parçası haline gelmesiyle, bu ülkelerde asgari ücretin artmaya başladığını söylüyor.

Öte yandan Türkiye’deki asgari ücret yalnızca AB üyesi ülkelerin gerisinde kalmadı, Sırbistan ve Karadağ gibi ülkeler de Türkiye’yi geride bıraktı.

Öyle ki, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinde yer alan 27 Avrupa ülkesi arasında Türkiye, Arnavutluk’un ardından en düşük asgari ücreti veren ikinci ülke oldu.

İş Bankası herkesin beklediği haberi verdi! 3 bin liranızı geri alabileceksiniz!

Akbank bekleneni açıkladı! 15 Kasım tarihine kadar…

Asgari ücret teklifini güncelledi! Bomba rakam geldi! Duyan bayram edecek!