Türkiye, tarihinin en hızlı ve etkili afete müdahalesini Elazığ'da yürüttü!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem hakkında açıklamalarda bulundu...
24 Ocak Cuma akşamı Elazığ ve Malatya'da yaşanan depreme hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatını kaybeden 41 vatandaşa Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. Erdoğan, depremin ardından hastanelere başvuran 1607 vatandaşa da geçmiş olsun dileklerini iletti.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ depremi için "Türkiye, tarihinin en hızlı ve etkili afete müdahale faaliyetini bu depremde yürütmüştür" dedi.
Erdoğan, deprem için toplanan paraların ise yerlerine gittiğini belirtti ve "Biz milli bütçeden çok ciddi harcamalar yaparak oraları ayağa kaldırdık." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar depremlerin ardından yapılan, depreme hazırlık için yürütülen çalışmalarda harcanan kaynak, toplanan verginin yaklaşık 5 katı."
Halen hastanelerde 7'si yoğun bakımda olmak üzere 48 kişinin tedavisinin devam ettiğini açıklayan Erdoğan, hayati tehlikesi bulunan depremzede olmadığını da aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu büyük afette Elazığ ve Malatya yanında Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Batman'da büyüklü küçüklü toplam 498 binanın yıkıldığını, 4 bin 912 binanın ağır hasarlı, 296 binanın orta hasarlı olduğunu, 5 bin 447 binanın hafif hasar aldığını açıkladı. Özellikle Elazığ merkez, Sivrice ve Maden ilçeleriyle Malatya'nın Battalgazi, Doğanyol, Kale, Pütürge ve Yeşilyurt ilçelerinde ciddi yıkımlar ortaya çıktığını belirten Erdoğan, "Deprem haberinin alınmasıyla birlikte 3 bakan arkadaşımı anında hemen Elazığ'a gönderdik. Sağ olsunlar gerek İçişleri Bakanım gerek Sağlık Bakanım gerekse Çevre Şehircilik Bakanım anında oraya ulaşarak ve o günden bugüne orada bu çalışmalara hep birlikte müzaheret ettiler ve terk etmediler." diye konuştu.
Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanı, İçişleri Bakanı, il milletvekilleri, çevre illerden milletvekilileri ile yerel yönetimden sorumlu isimlerin de deprem bölgesinde olduğunu ve hep birlikte süreci takip ettiklerini belirten Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti.
"Devletimiz tüm kurumları ve görevlileriyle insanlarımızın yardımına koşmuştur. AFAD, Jandarma, Sağlık Bakanlığı, İtfaiye teşkilatları, Kızılay ve diğer kurumlarımızdan 7 bin 171 personel ve 661 araç, deprem bölgesinde görevlendirilmiştir. Şu ana kadar deprem bölgesine AFAD tarafından 25 bine yakın çadır, 31 bine yakın yatak ve 50 bin battaniye ulaştırılarak ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunulmuştur. Kızılay tarafından da deprem bölgesine 2 bin 500 çadır, 15 bine yakın yatak, 42 binin üzerinde battaniye, 220 bin paket gıda maddesi, her biri 5'er bin kişi kapasiteli 6 mobil ve sahra mutfağı gönderilmiştir."
Bakanlıkların her birinin kendi görev alanlarıyla ilgili olarak depremden etkilenen vatandaşlara destek olduklarına dikkat çeken Erdoğan, Genel Başkanvekili ve Genel Başkan yardımcılarının da deprem bölgesinde bulunarak bütün çalışmalara destek verdiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de hemen ertesi gün olay yerine giderek çalışmaları bizzat yerinde takip ettiğini, Elazığ'da ve Malatya'da halkla iç içe olduğunu belirtti.
"Şunu çok açık, net söylemem lazım, Türkiye, tarihinin en hızlı ve etkili afete müdahale faaliyetini, elhamdülillah göğsümü gere gere söylüyorum, bu depremde yürütmüştür." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bizim tarihimizde Erzincan depremi vardır, meşhurdur. Sakarya, Düzce, Bolu, Kocaeli, bu depremler var malum. O zaman ülkeyi yönetenler de bellidir. Bunun bedeli, faturası ne olmuştur, bunlar da bellidir. Şu anda çıkıp bu CHP'nin başkanı -bunun çünkü yakın siyasi tarihten zerre haberi yoktur, bilmez bu işleri, bu tarih cahilidir- acaba bir Düzce depreminde, bir Kocaeli, Sakarya depreminde, Bolu'da neler olmuş, bitmiş bilmez. Ben daha cezaevinden yeni çıkmıştım, bu deprem olunca ilk işim oralara gitmek oldu ve yaklaşık 9-10 gün deprem bölgelerinde halkla bir araya geldim. Çünkü biz dertliydik, bunlardan uzak kalamazdık. Gayret ettik, çalıştık, iktidar olduk, yarım kalmış olan o deprem bölgelerindeki çalışmaları biz tamamladık biz. İnanın bundan da haberleri yoktur. Ve biz bunları yaparken, bunu insani, vicdani olarak ve üstlendiğimiz görev sebebiyle yaptık."
Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Deprem için toplanan paralar yerine gittiği gibi biz milli bütçeden buralara çok ciddi harcamalar yaparak oraları ayağa kaldırdık." diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Erdoğan, Van depreminde 20 milyar TL'ye yakın harcama yapıldığını açıkladı ve "Utanmadan soruyor, 'Deprem için topladığınız paraları nereye harcadınız?' Deprem için toplanan paralar yerine gittiği gibi biz milli bütçeden buralara çok ciddi harcamalar yaparak oraları ayağa kaldırdık. Van'da Edremit diye bir ilçe var, şu anda sorun, bilmez." şeklinde konuştu.
Edremit ilçesini adeta denize nazır bir ilçe olarak yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"İpekyolu, bilmez. Buraların hepsini yeniden sıfırdan inşa ettik. Erciş öyle, sıfırdan inşa ettik. Van'ın geneli, bilmez. Suyu yoktu Van'ın, DSİ'yi seferber ettik. Çünkü o suyu getirme sorumluluğu kime aitti, Van Büyükşehir Belediyesine. Ama terör örgütüyle el ele olan bu belediye, ne yazık ki halkını susuz bırakmıştır. Biz DSİ ile oranın su sorununu çözdük. Şu andaki Van bizim o dev yatırımlarımızla, zaten göreve geldiğimizden bu yana son rakamı bilmiyorum ama nereden baksanız 27 katrilyonu buldu son rakam, fazlası var azı yok. Van'a bu denli yatırımlar yaptık. Toplu Konut İdaremiz, Gençlik Spor, buralarda çok ciddi yatırımlar yaptık, haberi yok. 'Nereye harcadınız?' diyor, git yerinde gör neler yaptığımızı."
Bingöl depreminin hemen ardından bölgede olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bakan arkadaşlarımızla beraber oradaydık, orada da çok yoğun çalışmalar yaptık ve süratle bugünkü Bingöl'ü hamdolsun biz inşa ettik. Ama bunun bundan haberi yok, yeni bir şehir orada meydana getirdik. Havaalanı ile her şeyiyle bugünkü Bingöl'ü biz inşa ettik." diye konuştu.
- "Sen kiminle cirit attığının farkında değilsin"
Simav depreminde de yine anında müdahale ile bugünkü Simav'ı inşa ettiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Beklemedik, 'Bir yerden bir şeyler gelecek.' demedik. Eğer biz, 'Acaba nereden ne yardım gelir? Onlar gelsin de ondan sonra yapalım.' diyecek olursak yolda kalırdık ama biz hemen milli bütçemizden adımlarımızı attık. Gelen yardımlarla da oradaki desteği sürdürdük olay bu. Bay Kemal sen neredesin? Sen kiminle cirit attığının farkında değilsin ve bu işi de öğrenemeyeceksin." şeklinde konuştu.
Erdoğan, muhalefet ne yaparsa yapsın vazifelerini iyi bildiklerini ve görevlerinin idraki içerisinde olduklarına dikkat çekerek, "CHP'li belediyeler oraya gitmiş de onların yaptıklarıyla oradaki sorunlar halledilmiş. Belediyelerin gittiyse Allah razı olsun, hayırlı olsun. Zaten halkım, vatandaşım Allah'ın izniyle onların çok çok fazlasını yapıyor ve yaptı." ifadelerini kullandı.
Deprem gecesinden beri bölgede bulunan bakanlar ve diğer ekipler başta olmak üzere bu süreçte emeği geçen herkese şahsı ve Türk milleti adına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
"Elazığ ve Malatya'daki arama kurtarma çalışmaları, depremden sonraki 67'nci saatte tamamlandı. Bu hakikaten çok seri, çok yoğun bir çalışmanın sonucunda elde edilmiş neticedir. Yıkılan ve tehlike arz eden binaların enkazları da şu anda süratle kaldırılıyor. Kullanılamayacak durumda olan binalar da en kısa sürede yıkılacak. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden, bu büyük afetin yaralarını inşallah süratli bir şekilde saracağız.
Kamunun acil durum ödenekleri yanında vatandaşlarımız tarafından toplanan yardımlar da depremin yaralarının sarılması için kullanılmaktadır. Depremde en çok can kaybının yaşandığı Elazığ'ın Mustafapaşa ve Sürsürü mahallelerinden başlayarak bölgede kapsamlı bir kentsel dönüşüm çalışmasını başlatıyoruz."
- "6 bin 400 yeni konut vatandaşlara teslim edilecek"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşüm çalışmasının ilk etabında Elazığ'da 3 bin 850, Malatya'da 2 bin 550 olmak üzere toplam 6 bin 400 yeni konutun hızla yapılarak vatandaşlara teslim edileceğini açıkladı.
Türkiye'nin 1999 depreminin ardından ortaya çıkan hasarları gidermek için sadece İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce ve Bolu'da 103 milyar TL'lik yatırım yaptığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bay Kemal, bu rakamları iyi takip et. Van, Kütahya, Bingöl, Afyon Dinar depremlerinin ardından da vatandaşlarımıza tüm altyapısı ve sosyal tesisleri ile 38 bine yakın kalıcı konutu yapıp teslim ettik." diye konuştu.
Depreme dayanıksız binaların dönüşümü için sadece kira yardımı, kamulaştırma, harç muafiyeti, bina inşaatı gibi işler için 61 milyar liraya yakın bir kaynak kullandıklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi:
"Riskli alan olarak belirlenen yerlerde de halihazırda 60 milyar liralık bir kaynakla yatırımlarımız devam ediyor. Görüldüğü gibi ülkemizi, depreme hazırlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Hani sürekli, 'Deprem vergileri ne oldu?' hep bunu söylüyor, işte o sordukları deprem vergilerinin 2003-2019 yılları arasındaki toplamı, cari fiyatlarla 66 milyar lira, 2019 fiyatlarıyla 147 milyar liradır. Bugüne kadar depremlerin ardından yapılan ve depreme hazırlık için yürütülen çalışmalarda harcanan kaynak ise bu rakamların yaklaşık 5 katıdır."
- "Deprem kapımızı çalmadan hazırlıklarımızı yapmamız şart"
"Türkiye'yi onca acısının arasında bu tür tartışmaların içine çekenleri de huzurlarınızda kınıyorum ve sevgili milletime havale ediyorum" diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu şekilde konuşmasını sürdürdü:
"Vatandaşlarımızın da artık deprem konusunda çok daha bilinçli bir şekilde hareket ettiklerini memnuniyetle görüyoruz. Bu ülkede artık hiç kimse vatandaşlarımızı depreme dayanıksız bina yapmaya veya oralarda yaşamaya yönlendiremez.
Yatay yapılaşmanın ne kadar önemli olduğunu, maruz kaldığımız her deprem bize bir kez daha ispatlıyor. 81 vilayetimizin tamamında bundan sonra hiçbir yeni yerleşim yerine çürük zeminde ne de yüksek katlı olarak inşa edilemeyecektir. Depreme hazırlık kapsamında ülke çapında tespit ettiğimiz 1,5 milyon binanın dönüştürülmesi çalışmalarına hız veriyoruz. Görüldüğü gibi deprem bizi beklemiyor, öyleyse deprem kapımızı çalmadan hazırlıklarımızı tamamen bir defa yapmamız şarttır."
- "Vatandaşlarımızı sağda solda kalmaktan kurtaralım istiyoruz"
Gelecek dönemde milletin de desteğiyle bu hassasiyetle yatırımların hızlandırılacağına ve neticeye ulaştırılacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şu şekilde devam etti.
"Çevre ve Şehircilik Bakanıma da söyledim, hiç beklemeden Elazığ ve Malatya'da kırsal kesimde süratle oralarda tek katlı binaları yapacağız, yanına ahırı, varsa ahırını da yapacağız ve böylece oralarda çelik konstrüksiyonla bu inşaatı tamamlayıp bitireceğiz.
Şimdi Çevre Şehircilik Bakanımız süratle zemin etütleri başta olmak üzere zemin etütlerini de yapıp kırsal kesimi öncelikle halledelim diyoruz. Hemen arkasından da merkezdeki binaların yapımına başlayacağız. Oralarda da yine zemin artı 3 şeklinde ama çok daha güçlü ve mümkün olduğunca da çelik konstrüksiyon ile bu binaları yapıp merkezi halletmek. Çevre Şehircilik elinde şu anda 400 kadar konut var, bu konutlara geçmeyi kabul eden vatandaşlarımızı da hemen bu konutlara taşımayı kendi gönül rızasıyla yapmayı planlıyoruz. Böylece bir an önce vatandaşlarımızı sağda solda kalmaktan, kirada kalmaktan kurtaralım istiyoruz."
Ayrıntılar geliyor...