Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruluyor!
İstanbul'da Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulacak...
Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarası, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, İstanbul'da Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla bir üniversite kurulacak. Üniversite, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, Siyasal Bilgiler, İslami İlimler,Tıp, Mühendislik ve Mimarlık, Bilgisayar ve Bilişim fakülteleri ile Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri enstitülerinden oluşacak.
Rektör beş yıllığına, Yükseköğretim Kurulu'nun önereceği profesör akademik unvanına sahip 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
Üniversite yönetimine üniversitenin faaliyet alanları ile stratejik planına ilişkin görüş vermek üzere, Üniversite Danışma Kurulu oluşturulacak.
Üniversite Danışma Kurulu'nda, Milli Eğitim ve Dışişleri bakanlıkları, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü üst yöneticileri yer alacak.
Kurul, yılda en az bir kez toplanacak. Danışma Kurulu toplantılarına uluslararası kuruluşların yükseköğretim ile ilgili birimlerinden ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından oy hakkı olmaksızın temsilciler çağrılabilecek.
-Yurt dışından burslu getirilen öğrenciler
Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği eğitim öğretimin niteliğine ilişkin asgari kriterlerin yerine getirilmesi kaydıyla bölüm, anabilim dalı, bilim dalı veya araştırma merkezleri ile lisans ve lisansüstü diploma programı açmaya, bu programların kontenjanlarını belirlemeye ve akademik kadroların ilanına Üniversite Yönetim Kurulu yetkili olacak.
Üniversite, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından yurtdışından burslu olarak kabul edilen öğrencileri kendi birimlerine yerleştirecek. Gerektiği durumlarda bu öğrencilerin diğer üniversitelere yerleştirilmelerini sağlamak üzere Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, bu üniversiteler ile protokoller yapabilecek.
-Üniversitenin vakfı olacak
Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesini Güçlendirme Vakfı kurulacak. Vakfın temel amacı, Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni desteklemek olacak. Vakfın organları; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu olarak belirlendi. Maliye Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı ile orta, lise ve yükseköğretim öğrencilerini burs ve yurt temini ile desteklemek üzere kurulan kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflardan Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen 5 dernek veya vakıf, vakfın kurucularını oluşturacak.
-Vakfın gelirleri
Vakfın gelirleri; vakfın yapacağı hizmetler karşılığında alınacak ücretler, her türlü yardım ve bağışlar, vakfa ait taşınmazların gelirlerinden oluşacak.
Vakıf, iktisadi işletmeler hariç kurumlar vergisinden, yapılacak bağış ve yardımlar sebebiyle veraset ve intikal vergisinden, her türlü muameleler dolayısıyla düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemlere ilişkin damga vergisi ve harçtan muaf olacak.
Vakfa yapılacak bağış ve yardımlar, gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilecek. Vakıf, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara diğer kanunlarla tanınan vergi ve harç istisnalarından yararlanacak.
-10 milyon lira kaynak aktarılacak
Vakfın talebi üzerine Maliye Bakanlığı tarafından Hazine'nin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde, gelir getirici kullanımlar dahil kuruluş amaçlarını desteklemek üzere vakıf lehine 49 yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikli bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilecek veya kullanım izni verilebilecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenek tertibinden 10 milyon lira, Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesine aktarılacak.
-Vakıf özel okul açabilecek-
Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni Güçlendirme Vakfı, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, lise düzeyinde özel eğitim okulları açabilecek.
Söz konusu okulların açılması, eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi, denetimi ve diğer hususlar Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni Güçlendirme Vakfı tarafından müştereken belirlenecek.
Tasarıyla, Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne 3 bin 320'si akademik kadro olmak üzere toplam 4 bin 412 kadro ihdas ediliyor.
AA