Türkiye Varlık Fonu mega projelere finansman sağlayacak!
Torba yasa ile mega projelere kaynak sağlayacak Türkiye Varlık Fonu kuruluyor. Fon ile otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havalimanı nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine finansman sağlanacak.
HÜKÜMET, büyüme oranına gelecek 10 yılda yıllık yüzde 1.5 ilave artış sağlayacak ulusal varlık fonu için harekete geçti. Hükümetin TBMM'ye sevk ettiği torba yasa tasarısına göre, başbakanlığa bağlı 50 milyon TL sermayeli Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi kurulacak. Şirketin 50 milyon TL olan kuruluş sermayesi özelleştirme Fonu'ndan karşılanacak. Şirket tarafından büyük yatırımlara kaynak sağlayacak Türkiye Varlık Fonu kurulacak. Fon ile otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havalimanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman sağlanabilecek. Arz güvenliğini sağlamak üzere Türkiye için önem taşıyan doğalgaz ve petrol gibi yurtdışındaki stratejik sektörlere yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan doğrudan yatırım yapılabilecek.
PROJE BAZLI TEŞVİK MODELİ
Meclise sunulan torba yasa tasarısıyla "Proje Bazlı Teşvik Modeli" hayata geçirilecek. Bakanlar Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun kararı ile proje bazlı desteklenmesine karar verilen yatırımlara yüzde 100'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulatmaya, yatırıma katkı oranını yüzde 200'ü geçmemek üzere belirlemeye yetkili olacak. Yatırımın Hazine taşınmazı üzerinde yapılması halinde, hasılat payı alınmaksızın 49 yıl süreyle bedelsiz irtifak hakkı tesisi veya kullanma izni verilebilecek. Yatırım için özel önem taşıyan belirlenen sayıda her bir nitelikli personel için beş yılı geçmemek üzere, asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katına kadar ücret desteği verilecek. Proje bazlı yatırım konusu ürüne, süresi ve miktarı Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek alım garantisi verilebilecek. Hükümet, Meclis'e sevk ettiği bireysel emekliliğe ilişkin yasa tasarısıyla ise 45 yaş Varlık Fonu mega projelere hayat verecek altındaki 6.7 milyon ücretli çalışana otomatik bireysel emekliliğin yolunu açacak.
BÜYÜK YATIRIMLARA KAYNAK
"Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Meclis'e sevk edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek torba yasa tasarısıyla büyük yatırımlara kaynak sağlayacak Türkiye Varlık Fonu kurulacak. Türkiye Varlık Fonu'nun ekonominin yapısal sorunlarının aşılmasında katkı sağlamasının yanı sıra, dış politikanın önemli bir enstrümanı olarak Türkiye'nin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasına da katkı sağlayacağı öngörülüyor.
Hükümet, Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasıyla sermaye piyasalarının büyüme ve derinleşmesinin hızlandırılması, Islami finansman varlıklarının kullanımının yaygınlaştırılması, yapılacak yatırımlarla 100 binlerce kişilik ek istihdam sağlanması, savunma, havacılık ve yazılım gibi teknoloji yoğun stratejik sektörlerdeki yerli şirketlerin sermaye ve proje bazında desteklenmesi, küresel oyuncu olmalarının sağlanmasını hedefliyor. Ayrıca, otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü ve havalimanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman sağlanması, katılım finansman sektör payının artırılması, arz güvenliğini sağlamak üzere Türkiye için önem taşıyan doğalgaz ve petrol gibi yurtdışındaki stratejik sektörlere yasal ve bürokratik kısıtlamalara bağlı olmadan doğrudan yatırım yapılabilmesi de hükümetin hedefleri arasında yer alıyor.
Para
Haber Anadolu Ajansı'nda şu şekilde yer aldı...
Meclis, tatilden önce önemli düzenlemeleri yasalaştıracağı yoğun bir haftaya giriyor.
TBMM Genel Kurulu, tatil öncesinde iki düzenleme için mesai yapacak.
Genel Kurul, 16 Ağustos Salı gününden itibaren "torba yasa tasarısı"nı görüşecek. "Temel kanun" olarak 3 bölüm halinde görüşülecek olan tasarı, proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki, Hakkari ve Şırnak'ın ilçeye dönüştürülerek Yüksekova ve Cizre illerinin kurulmasına ilişkin düzenlemeleri içeriyor.
Tasarıyla; İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu, kamu kurumları ile belediyelere ait taşınmazlar Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilecek. Kamu düzeni ile güvenliğin bozulduğu veya doğal afet yaşanan yerlerde özel mülkiyetteki korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarım, restorasyon işlerinde sahiplerinin onayı aranmayacak.
Isı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar gider olarak indirilebilecek.
Yurt dışında tabiplik veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan doktorlar, 6 ay içinde Türkiye'ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle çalışmak şartıyla mecburi hizmetten muaf olacak.
Kamudaki teftiş veya denetim elemanlarının işlemlerindeki kişisel kusur, haksız fiil veya sorumluluklarına dair idare aleyhine tazminat davası açılabilecek. Ancak bu görevlilerin eylemlerini; kin, garez, hatır, baskı veya telkinle yaptığı kanaati oluşursa idarenin ödediği tazminat görevliye rücu edebilecek.
Turizm tesisleri yapmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden 2016'da tahsil edilmesi gereken kira, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile izinsiz kullandıkları hazine taşınmazlarının ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek.
Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası ÖTV ödemeksizin araç alabilecek.
Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017'ye uzatılacak
Terör örgütlerine yardım ve yataklık suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılacak. Belediye imkanlarının terör veya şiddet olaylarına destek sağlamak amacıyla kullanıldığının belirlenmesi durumunda o belediyenin taşınırlarına el konulacak. Terör olayları sebebiyle hasar gören bina ve alanlarda imar planları ile alt ve üstyapı projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca resen yapılacak.
Hazine'ye ait tarım arazilerinin satın alınmasına ilişkin başvuru süresi 1 yıl daha uzatılacak.
Tasarıyla, Hakkari ve Şırnak'ın yerine Yüksekova ve Cizre illeri kurulacak. Hakkari Çölemerik, Şırnak da Nuh ismiyle ilçeye dönüştürülecek.
TBMM Genel Kurulu, torba yasa tasarısını yasalaştırdıktan sonra Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa teklifini de ele alacak. Teklif, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.
Meclis, bu iki düzenlemeyi yasalaştırdıktan sonra çalışmalarına ara verecek. Meclisin, 20 Eylül'e kadar tatile girmesi bekleniyor.
Öte yandan, kısmi anayasa değişikliği için AK Parti, CHP ve MHP'den birer milletvekilinden oluşan komisyon, 16 Ağustos Salı gününden itibaren çalışmalarına başlayacak.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan komisyon, salı gününden itibaren yapılacak Anayasa değişikliğiyle ilgili önerilerini ele alacak.
AA