Genel

Türkiye Varlık Fonu, Türkiye'nin kaynak ihtiyacına çare olacak!

Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin çalışmaları değerlendiren MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, sistemin iyi kurgulanması halinde Türkiye'nin kaynak ihtiyacının bir kısmına çare olabileceğini söyledi.

Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasını öngören düzenlemeye göre, merkezi İstanbul'da olacak Fon bünyesinde bir dizi yatırım ve tasarruf alternatifini içeren alt fonlar kurulacak. Fonlar aracılığıyla, borçlanmanın yanı sıra kamu varlıklarını teminat sayan sistem içerisinde iç ve dış yatırımcılardan kaynak toplanacak, özellikle küçük yatırımcıların yastık altı tasarrufları sistem içine alınmaya çalışılacak. Olumsuz iç ve dış konjonktür nedeniyle büyük projelerin ihtiyaç duyduğu finansmanın pahalandığına dikkat çeken kaynaklar, Varlık Fonu'nun bu aşamada büyük bir açığı kapatabileceğini, bu nedenle sistemin acil olarak hayata geçirilmeye çalışıldığını belirttiler.


GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ

Fon için çeşitli ülke örneklerinin incelendiği, bu kapsamda faiz benzeri gelire sıcak bakmayan kesimin de tasarruflarını çekecek bir dizi alternatif üzerinde çalışıldığı belirtildi. Bu kapsamda özellikle geçmişte uygulanan Gelir Ortaklığı Senetleri (GOS) sisteminin mevcut çalışan iki köprü ile otoyolların örneğin 10 yıllık geliri için oluşturulabileceği ifade ediliyor. Buna göre, köprü ve otoyol gelirlerini teminat gösteren yeni bir fon kurulacak ve bu gelire karşılık iç ve dış piyasadan taze kaynak toplanacak.


SUKUK GİBİ AMA SUKUK DEĞİL

Mevcut kamu binalarının bir fonda toplanıp sanal kira gelirine dayalı olarak kaynak toplanması da alternatif çalışmalar arasında ifade ediliyor. Bu sistemin özellikle faize karşı olan kesimin tasarruflarının fona çekilmesi amacıyla kullanılabileceği belirtilirken, yeni fonun bir çeşit İslami yatırım sistemi olan Sukuk'a benzemesine rağmen bu ismin teknik nedenlerle verilmeyeceği ifade edildi.


Türkiye Varlık Fonu'na ilişkin çalışmaları değerlendiren MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, sistemin iyi kurgulanması halinde Türkiye'nin kaynak ihtiyacının bir kısmına çare olabileceğini söyledi. Ancak fonun yapısı konusunda ekonomi yönetiminin kafasının karışık olduğunu, nasıl bir sistem kurulacağı konusunda kafalarda hala netlik oluşmadığını belirten Usta, “Bize Meclis'te anlatılan sisteme göre bu kaynak yaratma değil bir çeşit borçlanma sistemi. Köprüler, otoyollar, kamu binaları ve varlıkların gelecekteki gelirleri bugünden borçlanma yoluyla kaybedilecek. Bu geleceğe para aktarma değil, tam aksine geleceğimizin, torunlarımızın kullanacağı kaynağı şimdiden yeme projesidir” dedi.


Sözcü