Sektörel

Türkiye Varlık Fonu’nun kurulmasına özel sektörden destek!

Türkiye’nin ekonomik büyümesine gelecek 10 yılda yıllık yüzde 1,5 ilave katkı sağlaması hedeflenen ve TBMM’ye gönderilen Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) kurulmasına ilişkin kanun tasarısına özel sektörden de destek geldi.

Tasarının, Türkiye Varlık Fonu’nun kurulmasının yanı sıra vergi, enerji, kamulaştırma ve yatırımların teşviki gibi önemli alanlarda düzenlemeler getirdiğine işaret eden Besa Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için bu ve bunun gibi dinamik çözümlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.


Efe Bezci, TBMM’ye gönderilen tasarının sürdürülebilir büyüme ve finansal kalkınma açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Tasarının genel gerekçesinde de işaret edildiği gibi son 10 yıl içinde Körfez ülkelerinden, Norveç, ABD, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Singapur gibi çok sayıda ülkede Ulusal Varlık Fonu modeli ön plana çıkıyor. Türkiye G-20 ülkeleri içinde UVF’si olmayan tek ülkeydi” dedi. 

 

-“Kalıcı çözümlere ihtiyaç vardı”

 

Şahika Grup ortaklarından Murat Altuntaş ise, Türkiye’nin üretim, istihdam ve enflasyon sorununu kalıcı halde çözebilecek yapısal reforma ihtiyaç olduğunu belirterek, yatırım gerekliliğine kaynak yaratılması ve Türkiye ekonomisinin büyümesini artarak devam ettirebilmek, aynı zamanda işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesi açısından TVF’nin önemli bir gelişme olduğunu kaydetti. 

Tasarının, istihdam artışı sağlamasının yanında iş dünyasına da kolaylık getirdiğini vurgulayan Altuntaş, “Bu tasarıda benim en çok ilgimi çeken kısımlardan biri Otoyollar, Kanal İstanbul, üçüncü köprü, havalimanı, nükleer santral gibi büyük altyapı projelerine kamu kesimi borcu artırılmadan finansman sağlanması oldu” diye konuştu.

 

-“Uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olacağız”

 

Fonun ekonomimizin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamasının yanında Türkiye’nin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmasının da önünü açacağını ifade eden Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala da, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler düzeyine AR-GE, bilgi, teknoloji yatırımları ile ulaşabileceğini, TVF’nin de bu şekilde dizayn edildiğini gördüklerini söyledi.

 

Ünal Pala, inşaat sektöründe dünyanın ikinci sırasına yerleşen Türkiye’nin katma değeri yüksek üretim yapısına geçişinin hızlandırılması için  teşvik, destek, indirimlere yönelik Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesinin çok sayıda tıkanıklığı aşacağına da vurgu yaptı.