27 / 04 / 2024

Türkiye ve Avustralya gelecek 10 yılda dünya et ihracatına damgasını vuracak!

Türkiye ve Avustralya gelecek 10 yılda dünya et ihracatına damgasını vuracak!

OECD ve FAO’nun iş birliği kapsamında hazırladığı “Tarımsal Görünüm 2023-2032” raporunda Türkiye’nin et, şeker ve tahıl piyasalarına önümüzdeki 10 yılda damgasını vuracağının altı çiziliyor. Raporda, dünya et ihracatında Türkiye ve Avustralya yükselen ülkeler olarak göze çarpıyor.



Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) iş birliği kapsamında hazırladığı “Tarımsal Görünüm 2023-2032” raporunda Türkiye, et, şeker ve aynı zamanda, mısır gevreğiyle ilgili bölümlerde geniş yer alıyor. Özellikle global et piyasasına Türkiye’nin damgasını vuracağını vurgulanıyor. Rapora göre, global et ihracatı geçen sene yüzde 3 oranındaki düşüşle 40 milyon ton oldu.

Dünya gazetesinden Emre Ergül’ün haberine göre, bunun nedeni, başta Brezilya, Kanada, AB, ABD ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere başlıca ihracatçı ülkelerdeki üretim eksiklikleri ve yükselen iç talep. Fakat OECD ve FAO yetkilileri, aralarında Avustralya, Çin, Hindistan, Tayland ve Türkiye'nin de yer aldığı bazı ülkelerde et ihracatında 2022’ye kıyasla artış yaşandığını ifade ediyor.

Türkiye ve Avustralya gelecek 10 yılda dünya et ihracatına damgasını vuracak!

“Hindistan, Türkiye ve Endonezya'da kümes hayvanı sektörü, hayvansal proteine ilişkin yükselen talebin ve fırıncılık ve şekerleme sektörlerinde yumurta kullanımının yükselmesinin etkisi ile beraber tarım sektörünün en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olmayı sürdürüyor” ifadelerinin yer aldığı rapor şu şekilde devam ediyor: “Kümes hayvanlarının üretim süresi, maliyetler, yemden yararlanma payı ve artan kentsel pazarlara yakınlık konusunda diğer etlere kıyasla avantajları vardır.”

“Türkiye bunun yanı sıra, canlı hayvan genetiği ithalatı, daha yüksek üretici desteği ve yüksek yem fiyatlarını dengelemeye ilişkin önlemler şeklinde devlet müdahalesinden beklendiği gibi, üretim artışına temel katkı sağlayan ülkelerden biri olacaktır. Avustralya'da yükselen kesim kapasitesi ve kârlılık, ilerideki süreçte sığır eti üretiminin artmasını tetikleyecek.”

Türkiye ve Avustralya gelecek 10 yılda dünya et ihracatına damgasını vuracak!

Bu kapsamda raporda, 2032 yılına kadar global et ihracatının yüzde 3 oranında yükseleceğinin öngörüldüğü yazıyor: “Gelişmiş ülkelerin 2032 yılına kadar global et ihracatının yarısından fazlasını (Yüzde 55) gerçekleştireceği tahmin ediliyor.

Bunun yanı sıra, Avustralya ve Türkiye'nin, uygun döviz kuru ve bol yem tahılı mevcudiyetinden faydalanarak, küresel et ihracatında dünya genelinde en önemli artışı kaydedeceği öngörülüyor. Arjantin, Paraguay ve Tayland gibi diğer geleneksel ihracatçı ülkelerin de global et ticaretindeki artışa katkıda sağlayacağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan, AB’nin ihracat payı baz yıldaki yüzde 18'den 2032 yılında yüzde 15'e düşecek.”

ABD'de ikinci el konut satışlarında görülmemiş düşüş! 7 ayın en düşük seviyesine indi!

Borsadan sonra kriptoda da çılgın artış! Yatırımcı sayısı 425 milyonu buldu!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan çok konuşulacak kentsel dönüşüm mesajı! Peş peşe detaylar verdi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön