Genel

Türkiye ve Gürcistan ortak OSB kuracak!

Türkiye ile Gürcistan arasında ortak havalimanından sonra ortak organize sanayi bölgesi kurulması için çalışma başlatıldı. Batum Havaalanı'nın ortak kullanılmasının ardından Türkiye ile Gürcistan şimdi de ortak OSB kurmaya hazırlanıyor...

Batum Havaalanı'nın ortak kullanılması, Sarp Sınır Kapısı'ndan nüfus kağıdı belgesi ile geçiş ve benzeri uygulamalardan sonra Türkiye ile Gürcistan arasında yeni bir ortaklığa gidiliyor. Gürcistan'ın Acaristan Özerk Cumhuriyeti'nin Gonia bölgesinde Türk ve Gürcü ortaklığında hayata geçirilmesi planlanan Organize Sanayi Bölgesi (Osb) için taraflar karşılıklı görüşmede bulundu. Acaristan'ın daveti üzerine gerçekleşen görüşmeye Gürcistan tarafından Acara Özerk Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Davit Baladze ve Bakan Yardımcısı Beso Bolguçdze katılırken, Türkiye tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (Doka) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Doka Planlama Stratejik Planlama ve Programlama Birimi Okan Adıyaman, Artvin Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Berna Kiriş Tuna katıldı. Görüşmede, Türkiye'deki Osb uygulamaları yasal dayanakları ile uygulanmakta olan teşvikleri kapsayan ayrıntılı dokümanlar Doka tarafından Gürcistan tarafına sunuldu.


Acara Özerk Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Davit Baladze organize sanayi bölgeleri konusunda Türkiye'nin ve Trabzon'un bir başarı elde ettiğini düşündüklerini, bu bakımdan fikirlerini dinlemenin Acaristan için önemli olduğunu söyledi.


Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise bölgeyi ortak düşündüklerini, ortak işbirlikleri, ortak ekonomik hedefler ve ortak yatırımlar ile güzel bir işbirliği arzuladıklarını vurguladı. Kaldırım, Doğu Karadeniz Bölgesi altı ilden oluştuğunu anımsatarak Batum ile güzel bir işbirliği ile Kafkaslar'ın, Orta Doğu'nun, Doğu Avrupa'nın ve Avrasya'nın önemli bir merkezi olmayı arzuladıklarını kaydetti. Kaldırım, Osb için alanın tahsis edilmesi durumunda da yapımına hazır olduklarını ifade ederek "Konunun düşünce safhasını geçip karar verilip uygulama safhasına geçilmesini arzuluyoruz. Gerek Acara gerekse Doka Bölgesi ciddi bir üretim üssüne kavuşmuş olacak" dedi.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugüne kadar 4 tane Organize Sanayi Bölgesi kurduklarını aktaran Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise bu konuda tecrübelerinin çok fazla olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, "Bu tür bölgede kurulacak olan fabrikaları diğer vatandaşların görmesi ile imalatın kolay bir iş olduğunu ve diğer vatandaşlarında buna hızlı bir şekilde yönlendiğini görmekteyiz. Biz bunun örneklerini gördük. Acaristan'da kurulacak olan Osb tüm Gürcistan'da hızlı bir şekilde bir kaç tane daha kurulmasına örnek olacaktır. Yer ve teşvikler konusunda adımlar atılırsa Türkiye'nin proje destekleri de burada kurulur ve hızlı bir şekilde hayata geçer. Şunu vurgulamak gerekir ki öncelikle yer ve teşvik konuları Organize Sanayi Bölgeleri'nin dolması konusunda en önemli adımdır. Türkiye 'de Osb'lerin altyapısını devlet olarak yapılmaktadır. ve üst yapıyı bedava yatırımcılara veriyoruz. Devlette teşvikleri uyguladığı için hızlı bir şekilde doluyor ve yatırımcılar üretime geçiyor" ifadelerini kullandı.