Sektörel

Türkiye yatırım yapılabilir özelliğini koruyor!

Yatırım bankası Nomura'nın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, Türkiye'nin mali ölçütlerinin 2013 yılına oranla daha iyi durumda olduğunu belirterek, ülkenin hala "yatırım yapılabilir" olarak görüldüğünü belirtti.

Yatırım bankası Nomura'nın Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (CEEMEA) Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, Türkiye'nin mali ölçütlerinin 2013 yılına oranla daha iyi durumda olduğunu belirterek, ülkenin hala "yatırım yapılabilir" olarak görüldüğünü belirtti.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne ilişkin gözden geçirme raporu öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ash, "Eğer enflasyondan bütçe dengesine, kamu borcundan cari açığa kadar makro oranlara bakarsanız, Türkiye'nin Moody's'in ülkeyi yatırım yapılabilir notuna yükselttiği 2013 yılında daha iyi bir durumda olduğunu görürsünüz" dedi.


Türkiye'nin 2013 yılında kredi notunun "yatırım yapılabilir" seviyesine çıkarıldığı dönemde Standard&Poor's'un "fırsatı kaçırdığını" belirten Ash, Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notuyla değerlendiren Fitch Ratings ve Moody's'in ülke notunu indirmek konusunda "isteksiz" olduklarını kaydetti.


Moody's ve Fitch Türkiye'yi yatırım yapılabilir notuna yükseltmeden önce birçok analistin bu kuruluşları "Türkiye'ye karşı önyargılı olmakla" eleştirdiğini aktaran Ash, "Kredi derecelendirme kuruluşları dış finansman riskleri üzerinde fazlaca odaklanırken, borçları ödeyebilme ve daha önce ispatlanmış ödeme geçmişini dikkate almadıkları için eleştirildi. Bence Türkiye'nin bu özelliği hala yatırım yapılabilir notuna işaret ediyor; en azından şimdilik" ifadelerini kullandı.


Türkiye'yi 1999 yılından beri yakından izlediğini anlatan Ash, "Özellikle Türkiye'nin kamu borcuna bakarsak, seçimlere rağmen mali performansının geçtiğimiz yıl boyunda halen temkinli olduğunu görebiliriz. Mali bozulmaya dair ufak göstergeler var. Ülkenin bütçe açığı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yaklaşık yüzde 1-2 seviyelerinde. Türkiye'nin kamu borcu oranı AB üyesi her ülkeyi kıskandırabilir" yorumunu yaptı.


Ash, dış finansman alanında geçen yıllar boyunca düşük petrol ve emtia fiyatlarının da desteklemesiyle yeniden dengelenmeye ilişkin göstergeler oluştuğuna işaret ederek, şöyle konuştu: 


"Türkiye'nin yıllık enerji faturası yaklaşık 55 milyar dolar seviyesinde. Cari açığın yüzde 5 seviyelerine gelmesini bekliyoruz. Bu birkaç sene önce kredi derecelendirme şirketlerinin ülkeyi yatırım yapılabilir notuna yükseltmeyi planladığı dönemdeki yüzde 8-9 seviyelerindeki cari açık oranlarının oldukça altında."


 


- Kredi notu ve negatif görünümü değiştirmeyeceği tahmin ediliyor


 


Mayıs 2013'te Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody's'in bu yıl ikinci gözden geçirmesini bugün gerçekleştirmesi bekleniyor.


Ekonomistler, Moody's'in bugün yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve negatif görünümü değiştirmeyeceğini tahmin ediyor. Öte yandan Goldman Sachs da yakında zamanda kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu muhtemelen teyit edeceğini ancak düşürmesinin de şaşırtıcı olmayacağını kaydetmişti.


Kuruluş, daha önce değerlendirme takviminde yer alan 10 Nisan'da Türkiye'nin kredi notu ve görünümünde güncellemeye gitmeyerek, Türkiye'ye yönelik değerlendirmesini üçüncü kez ertelemişti.


Türkiye'ye yönelik son revizyonunu 11 Nisan 2014 tarihinde yapan Moody's, not görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirirken, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" ülke seviyesini gösteren kredi notunu teyit etmişti. 


Moody's genel seçimin ardından 10 Haziran'da yaptığı açıklamada seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği artırma ihtimaline dikkati çekmişti. Moody's'in Türkiye'ye ilişkin bu yılki son değerlendirme toplantısını 4 Aralık'ta yapılması bekleniyor.


AA