Türkiye, yatırımcılar için çok cazip bir ülke!
Berenberg Gelişen Piyasalar Hisse Senedi Stratejisti Hesse: "Türk ekonomisi gelecek yıllarda iyi bir büyüme potansiyeline sahip. Türkiye, ayrıca olumlu demografik özellikleri ve nüfus artışıyla çok cazip bir ülke" dedi.
Almanya'nın en eski yatırım bankası Berenberg'in Gelişen Piyasalar Hisse Senedi Stratejisti Carsten Hesse, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin kararının piyasalar tarafından çok fazla umursanmadığını belirterek, "Türk ekonomisi gelecek yıllarda iyi bir büyüme potansiyeline sahip. Türkiye ayrıca olumlu demografik özellikleri ve nüfus artışıyla çok cazip bir ülke." dedi.
Carsten Hesse, Moody’s’in cuma gecesi Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına düşürmesi kararını AA muhabirine değerlendirirken, piyasaların not indirimini daha önce fiyatlaması nedeniyle not indirimine reaksiyonun nispeten hafif olduğunu ifade ederek, önceki durumlarda tecrübe edildiği üzere tahvil geliri ticaretinin kredi derecelendirme kuruluşlarından bağımsız gerçekleştiğini söyledi.
Derecelendirme kuruluşlarının vereceği kararlarda geç kalabilme eğilimine sahip olduğunu belirten Hesse, "Profesyonel yatırımcılar, kredi derecelendirme kuruluşlarının görüşlerinden bağımsız olarak bir ülkenin yatırım için cazip olup olmadığı konusunda kendileri karar verirler." dedi.
Hesse, not kararının ardından Türkiye'nin 10 yıllık tahvillerine neredeyse 2 yılın en güçlü talebinin gelmesinin, yatırımcıların kararı umursamadığının diğer bir işareti olduğunu söyledi.
Türk ekonomisinin gelecek yıllarda iyi bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Hesse, şunları kaydetti:
"Türkiye, ayrıca olumlu demografik özellikleri ve nüfus artışıyla çok cazip bir ülke. Türkiye nüfusu son 20 yılda ortalama yüzde 1,5 arttı ve nüfusun gelecek 10 yıl içinde her yıl yüzde 1 artması bekleniyor. Ancak Avrupa ülkelerinde ise negatif nüfus artışı var. Türkiye nispeten düşük borç seviyelerine sahip, bu yüzden hala yatırımları ve büyümeyi artırabilir. AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında yapılacak bir güncelleme ya da iyileştirme de Türkiye'nin geleceği için iyi bir destek olabilir."
- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de yatırımcılarla görüşmesi çok fazla takdir edildi"
Carsten Hesse, yatırımcıların cazip yatırım fırsatları sunulması halinde Türkiye'deki başarısız darbe girişimini hızla unutabileceğini ifade ederek, "Yatırımcılar bütün bölgede siyasi risklere alıştı. Ancak çok ilginç yatırım fırsatları sunulursa ve onlara adil muamele edilirse bu riskleri gözardı edebilirler." diye konuştu.
Türkiye'nin iş yapma kolaylığı, dünya rekabetçilik ya da uluslararası yolsuzluk şeffaflığı endekslerindeki yerini geliştirmek için yapısal reformlar uygulamasının önemli olduğunu belirten Hesse, "Örneğin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta New York'ta kurumsal yatırımcılarla bir araya gelmesi ve diğer hükumet yetkililerinin de Londra'da yatırımcılarla görüşmesi kesinlikle yatırımcılar tarafından çok fazla takdir edildi." dedi.
- "Türkiye’nin konumu, kesinlikle yabancı yatırımcılar için çok ilgi çekici"
Berenberg Gelişen Piyasalar Hisse Senedi Stratejisti Hesse, piyasalarda farklı türde yatırımcılar bulunduğunun farkında olunması gerektiğini ve son 2 hafta yatırımcılarla çok fazla konuştuğunu anlattı.
Hesse, şu görüşleri dile getirdi:
"Tahvil yatırımcıları, Batı dünyasıyla kıyaslandığında Türkiye'de yüksek getirili tahvilleri almayı seviyorlar. Örneğin, onlar için istikrarlı bir para birimi olması önemli. Bu yüzden para kazanıp kazanamamaları daha çok merkez bankasının elinde. Sermaye yatırımcıları için ekonomik ve şirket kazançları, yatırımların her türlü siyasi müdahaleyle tehdit edilmemesi önemli. Gayrimenkul ve doğrudan yabancı yatırımcılar için uzun vadeli istikrar çok önemli. Düşük ücret düzeyi ve Orta Doğu'da bir merkez olarak Türkiye'nin konumu kesinlikle yabancı yatırımcılar için çok ilgi çekici."
AA